KARRIERE

Velger vekk kreative CV-er

En formell CV på hvitt papir er det mest effektive om man vil bli innkalt til intervju, viser studie.
En formell CV på hvitt papir er det mest effektive om man vil bli innkalt til intervju, viser studie. Bilde: colourbox.com

Førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI forklarer at enkelte arbeidsgivere bruker helt ned i 45 sekunder på å skumlese en CV før de legger dem i grove kategorier som «uaktuell», «kanskje» og «interessant».

Flere utgaver

I et eksperiment med en reell jobbutlysning og tolv søkere fikk kandidatene CV-ene sine skrevet i tre ulike utgaver: formell layout på hvitt papir, på pastellfarget papir og en «kreativ» utgave som skulle stikke seg ut.

Resultatene, som presenteres i tidsskriftet European Journal of Work and Organizational Psychology, var meget klare, ifølge forskning.no. Farget papir hadde en klart negativ effekt, mens det «kreative» formatet var verst.

Les også: Joggere vrakes til jobber

Dobbel sjanse

Den samme kandidaten hadde nesten dobbelt så stor sjanse til å komme til intervju med en formell CV som med en «kreativ», viser studien.

– Studien viser at arbeidsgivere lar seg påvirke av fullstendig irrelevante sider ved innsendte søknader og CV-er, konstaterer Arnulf.

For å redusere denne muligheten bør alle kandidater sammenlignes i et nøytralt, felles format, for eksempel digitalt, mener han.

Les også:

Teknologer betaler best

Les mer om: