SAMFERDSEL

Veldig små satellitter kan løse store oppgaver

Vi trenger flere satellitter som kan gi oss bedre kommunikasjon og jordobservasjon. Men ikke alle trenger være på mange tonn.

Roger Birkeland forsker på bruk av småsatellitter til jordobservasjon og kommunikasjon.
Roger Birkeland forsker på bruk av småsatellitter til jordobservasjon og kommunikasjon. Foto: Odd Richard Valmot
5. aug. 2021 - 17:00

Ved NTNU jobbes det med utvikling og bruk av små satellitter. Slike små himmelfarere, fra noen kilo og oppover, kan gjøre en god jobb for viktige formål.

Roger Birkeland, som vi snakker med i denne podkasten, forsker på bruk av småsatellitter til jordobservasjon og kommunikasjon. I tillegg veileder han studentklubben Orbit NTNU, som også utvikler småsatellitter. De nesten 50 studentene, mest fra kybernetikk og elektronikk, er en god indikator på interessen.

Birkeland har doktorgrad i bruk av småsatellitter til bruk i kommunikasjon i nordområdene. Slike små satellitter som går rundt jorda i en polar bane kan bli en effektiv og billig måte å etablere digitale forbindelser på i de enorme hav- og isområdene.

Nå bygger NTNU småsatellitten Hypso for såkalt hyperspektral jordobservasjon. Den har en størrelse som i småsatellitt-terminologi er på 6U, der 1U er en kube med grunnlinje 10 cm. 6U i dette tilfellet er 10x20x30 cm. Ikke store saken, altså. Neste gang det er snakk om å skyte opp en ny småsatellitt, håper Birkeland det kan bli fra det oppgraderte skytefeltet på Andøya.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.