ASFALT

Veidekke: Verdens første asfaltfabrikk på hydrogen

Takket være et lite industrieventyr ved Veidekkes asfaltfabrikk i Kristiansund er det i høst produsert 3000 tonn asfalt kun ved bruk av hydrogen som energikilde.

Fv. konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur og direktør Martin T. Holmqvist i Veidekke Asfalt.
Fv. konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur og direktør Martin T. Holmqvist i Veidekke Asfalt. Foto: Veidekke
12. des. 2023 - 09:10

Det er første gang i historien at asfalt produseres uten klimautslipp, og det er utviklet i tett samarbeid med det tyske industrikonsernet Benninghoven og støttet av Enova, heter det i en pressemelding fra Veidekke.

– Asfaltentreprenørene, kundene og myndighetene i Norge har alle satt seg tøffe klimamål. Men det er umulig å få til de nødvendige reduksjonene med dagens satsing som primært er på elektriske kjøretøy og maskiner. De står for under 20 prosent av de totale utslippene fra råstoffer, produksjon og utlegging av asfalt i Norge. Bruk av hydrogen i fabrikkene kan alene spare 40 prosent av de totale utslippene, og naturen skiller ikke mellom direkte og indirekte utslipp, sier direktør Martin Holmqvist i Veidekke Asfalt i pressemeldingen.

Hydrogen er fremtiden i Europa

– Tyskland og store EU-land ser at hydrogen er det mest realistiske utslippsfrie energialterna­tivet for blant annet asfaltproduksjon. Og hydrogen kan produseres av vindturbiner også når det blåser for fullt, av solcelleparker om sommeren og vannkraft under nedbørstoppene. Derfor er det så stor interesse fra andre land for at vi i høst har produsert asfalt med hydrogen i Kristiansund, forteller konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur i samme pressemelding.

Trenger kloke og modige politikere

– Tiden går raskt mot 2030, og det kreves stort mot og nytenkning for å kutte klimautslippene så det monner. Vi er helt avhengige av tydelige føringer og prioriteringer både fra politisk hold og fra våre kunder for å våre felles klimaforpliktelser. Vi har nå bevist at det er mulig å produ­sere kun med hydrogen, og kan bruke det i store volumer ved våre 25 asfalt­fabrikker om det blir fullskala industriell produksjon og distribusjon av hydrogen i Norge, sier Larsen.

Produksjon av asfalt er en betydelig kilde til utslipp, med cirka 400.000 tonn CO2 i Norge hvert år. En asfaltfabrikk krever så mye energi at elektrisitet ikke kan brukes i produksjonen. Alterna­tivene har hittil vært gass, propan, diesel, biodiesel og trepellets, som alle har sine klima­utslipp. I tillegg har EU vedtatt strengere krav til bruk av skog og er tydelige på at bruken av trevirke og pellets til energiformål skal begrenses (Fornybardirektivet) fra 2027.

– Elektrifisering er en viktig del av det grønne maritime skiftet, men det er ikke alltid tilstrekkelig, påpeker Gunvald Mortvedt i SEAM.
Les også

Hydrogenferger bygges i Norge: – Viktigere enn folk er klar over

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.