BYGG

Veidekke skal rive R4 i regjeringskvartalet 

Og kanskje også Y-blokka.

Står for fall: En avtale om å rive deler av regjeringskvartalet inklusive den karakteristiske Y-blokka med veggkunst av Pablo Picasso er på plass. Statsbygg har inngått kontrakt med Veidekke om rivingen.
Står for fall: En avtale om å rive deler av regjeringskvartalet inklusive den karakteristiske Y-blokka med veggkunst av Pablo Picasso er på plass. Statsbygg har inngått kontrakt med Veidekke om rivingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
10. jan. 2019 - 09:31
Statsbygg har inngått avtale med Veidekke om å rive R4 i regjeringskvartalet. I avtalen foreligger det også en opsjon om å rive Y-blokka.
 

– Det betyr at avtalen kan utvides til å omfatte riving av Y-blokka dersom begge parter ønsker det, sier kommunikasjonsleder Pål Veiby i Statsbygg til NTB. 

Les også

Klipper ned bygget

Statsbygg utlyste i juli 2018 en prekvalifisering for å kontrahere riveentreprenør. Fire entreprenører, deriblant Veidekke ble invitert til å komme med tilbud. 

Les saksdokumentene her

R4

R4 stod ferdig i 1988 med ni etasjer, to kjelleretasjer og helikopterdekk.
Totalt utgjør det 25.700 kvadratmeter, inkludert arealet til integrerte Møllergata 17.

Kilde: Statsbygg.no

Arbeidet med å rive R4 starter trolig i mars. I riving av R4 ligger også rivingen av tvillingbygget Møllergata 17. Hele bygningen skal rives ned til grunnen under terrengnivå.

Den mest synlige delen av rivingen hvor bygget klippes ned, vil foregå etter et par måneders arbeid, fremkommer det i en pressemelding fra Statsbygg.

– Vi vil starte i den nordlig delen av bygget med Møllergata 17 og jobbe oss sørover i det store bygget mot Stortorget, sier Statsbyggs prosjektdirektør Knut Jørgensen i meldingen. 

Les også

Omfattende sikringsarbeid

Massene fra rivingen vil bli kjørt ut av lastebiler over Youngstorget.

– Det er utarbeidet en miljøoppfølgingsplan, basert på miljøprogrammet for nytt regjeringskvartal. I tillegg til kravene i planen forutsettes miljøsanering. Vi skal ha en høy sorteringsgrad, og sammen med Veidekke ønsker vi å ombruke og gjenbruke så mye av rivematerialene som mulig, sier prosjektdirektøren.

Pål Veiby forteller til TU Bygg at den første store utfordringen som melder seg når rivingen starter er sikringsarbeid.

– Det er avdekket dårlig fjell, som gjør at man må sikre byggegropa ut mot Møllergata, sier han.

I fjellet er det oppsmuldret alunskifer, og det er en omfattende sikringsjobb vi må starte med i, før vi går hardere til verks, legger han til.

Beslutning om riving ligger fast

Rivning av Y-blokka ble besluttet i 2014 og er bekreftet i reguleringsplanen som kom i 2017.

– Noen er imot riving av Y-blokka, men regjeringen bekreftet så sent som høsten 2018 at tidligere beslutninger ligger fast, sier Veiby.

Både regjeringsbygg 4 (R4) og Møllergata 17 ble sterkt skadd i angrepet 22. juli 2011, og begge byggene er forutsatt fjernet i den vedtatte reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet. 

Les også

Rivingen av Y-blokka vil starte etter at arbeidet med å rive R4 er avsluttet. 

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.