VIRTUAL REALITY

Veidekke og Statsbygg sparer penger med norsk VR-teknologi

Nå tar de byggmøtene i VR.

SE VIDEO: Slik ser det ut når vi besøker byggeplassen i VR.

Nå tar de byggmøtene i VR.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

For solide norske bedrifter som Statsbygg og Veidekke handler ikke lenger virtual reality (VR) om lek eller gimmick. Nå har VR-briller og håndkontrollere blitt et effektivt samarbeidsverktøy, ved hjelp av norsk teknologi fra Dimension 10 i Oslo. Der kan personer på forskjellige steder gå inn i samme virtuelle rom og diskutere faktiske 3D-modeller i full skala. 

Det er nesten lettere gjort enn sagt, viser det seg.

Virtuell byggeplass

Vi spenner på oss et par VR-briller og "teleporterer" oss selv til en byggeplass på Frysja utenfor Oslo. Der møter vi Aleksander Langmyhr i Dimension 10 og prosjekttekniker Sverre Longvastøl Flem i Veidekke. Langmyhr befinner seg fysisk i Oslo sentrum, mens Flem faktisk er på Frysja. Selv er vi fortsatt innenfor TU-redaksjonens fire vegger. Flem zoomer inn på modellen av sine egne omgivelser.

 – Her ser dere hvordan byggeplassen vår blir. Her går veiene rundt, og akkurat her sitter vi nå, forklarer Flem mens han peker på en knøttliten bygning foran seg. 

Ser byggeplassen før den finnes

Videoen øverst viser hvordan vi møtes i det virtuelle rommet, zoomer inn i modellen og til slutt står høyt oppe i heisekranen og se utover byggeplassen - som ikke egentlig finnes ennå. Gravearbeidene begynner først i disse dager. 

Slik blir Frysjaparken når den står ferdig. Foto: Veidekke

Veidekke skal nå bygge ut første trinn av Frysjaparken, som skal stå klar for de første beboerne mot slutten av 2019. Arbeidet er som alltid nøye prosjektert ved hjelp av omfattende 3D-modeller, og det er disse modellene som helt ubehandlet kan dras rett inn i det virtuelle rommet og studeres fra alle kanter sammen med kollegaer.

Programvaren støtter kjente BIM-formater som OBJ, FBX og IFC - som brukes i de mest vanlige 3D-programmene. Med IFC-formatet støttes også metadata. BIM (bygningsinformasjonsmodellering) er altså det digitale 3D-grunnlaget alle moderne bygg baserer seg på, og som danner grunnlaget for samarbeid mellom de forskjellige faggruppene.

Bedre oversikt

Veidekke har satt opp to VR-stasjoner på Frysja, og andre kan koble seg på fra hvor som helst. På den måten kan alle få bedre oversikt på kortere tid, uten unødvendige reiser.

Muligheten til å møtes uavhengig av sted var noe som appellerte spesielt til Statsbygg, som blant annet har et byggeprosjekt på Gol. Med VR-rom både på byggeplassen og på hovedkontoret i Oslo, spares det betydelig reisetid ved å ta diskusjonene i det virtuelle rommet. I prinsippet kan deltakerne være hvor som helst i verden.

Byggmøter i VR

Omar Manaf, slik vi møter ham i VR.

– Vi har byggmøter i VR annenhver uke. Da går vi igjennom modellen og ser på hvordan ting skal løses, forteller Omar Manaf i Statsbygg. Vi intervjuer ham også i VR. 

Omar Manaf var en av dem som tidlig så fordelene av å bruke VR i prosjektet, og er nå blant de mest erfarne på området. 

– Vi slipper veldig mye reise, og dette øker forståelsen av modellen hos alle. Det går ikke an å misforstå noe når vi står slik som dette og peker på noe sammen, konstaterer Omar Manaf.

3D er best i 3D

Før brukte de egne BIM-kiosker som ble brukt for å se 3D-modeller på vanlige dataskjermer. Det fungerer også, men som Omar Manaf påpeker:

– Det blir selvsagt noe helt annet å se 3D-modeller tre dimensjoner enn på en flat skjerm.

Slik ser det ut når man henter inn 3D-modeller i VR.

Statsbygg og Omar Manaf bidrar aktivt underveis i utviklingen av programvaren. Dermed har det blitt mulig å knytte til flere filformater, dokumentasjon og metadata rett inn i modellen. Det øker nytteverdien betraktelig. 

God mottakelse

Mottakelsen blant de ansatte har stort sett vært veldig positiv, men det tar tid å venne seg til den nye måten å arbeide på.

– Det er en vei å gå for at dette skal fungere for alle, men mange tar dette med en gang. De fleste synes det er spennende og ser mulighetene, sier Omar Manaf. 

Etter hvert skal de teste VR-systemene også til driftsfasen.

Satser stort

Det er faktisk ikke første gang TU.no intervjuer Dimension 10 i VR. For bare et år siden var programvaren kun en prototype, og selskapet var på jakt etter investorer og kunder. Det fikk de.

Christer-André Fagerslett og Aleksander Langmyhr. Bilde: Eirik Helland Urke

Etter et opphold i Sillicon Valley har gründerne Aleksander Langmyhr og Christer-André Fagerslett fått både selvtilliten og pengene som var nødvendig, hentet inn flere folk og utviklet det som heter VirtuaView til å bli et fullverdig produkt. Så kom de første store kundene, blant dem altså Veidekke og Statsbygg. 

– Under oppholdet i Silicon Valley fikk vi målt oss mot de smarteste i verden på teknologi. Vi fikk bekreftet at vi ikke står noe tilbake for dem, at vi faktisk ligger foran på flere områder og at vi besitter unik kunnskap om samarbeid og visualisering innen VR-teknologi, sier Aleksander Langmyhr i Dimension 10. 

Selskapet har nå ni ansatte i Oslo sentrum, og forventer å vokse opp mot 25 ansatte mot slutten av året. Kundene kommer spesielt fra bygg og olje og gass, men også annen industri. Felles for dem alle er at de allerede bruker 3D-modeller, som med dette får et utvidet bruksområde.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå