RASSIKRING

Vegvesenet skal undersøke fjellet ved E6 i Snåsa hver morgen og kveld

Som ekstra beredskap etter steinspranget i dag tidlig iverksetter Statens vegvesen inspeksjoner på den rasutsatte strekningen hver morgen og kveld.

E6 ved Langnesberga.
E6 ved Langnesberga. Illustrasjon: Statens vegvesen
14. sep. 2022 - 13:59

Dette er det femte raset eller nedfallet siden september 2021.

– Dette utføres for å sjekke om det er endringer i fjellskjæringene eller om det har kommet nedfall i grøftene, sier prosjektleder for drift og vedlikehold Roar Dypvik i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Vi inspiserer også tilstanden på veien og følger med på forholdene mot Snåsavatnet, understreker Dypvik.

– Det er sendt ut farevarsel om regn, og det krever ekstra aktsomhet, sier han.

Geolog har vært på stedet og vurdert faren for ytterligere ras eller steinsprang. Veien er nå åpnet igjen.

– Dersom det oppstår situasjoner som innebærer risiko for liv og helse for trafikantene, stenger vi vegen. Vi kan ikke absolutt garantere at det ikke går nye ras, men vi har forhøyet beredskap og forsterker nå overvåkningen ytterligere, sier Dybvik.

Det femte raset siden 2021

Dette er altså det femte raset eller nedfallet siden september 2021. Det er det siste året gjort et omfattende arbeid med kartlegginger, undersøkelser og overvåkning. Tiltak er allerede iverksatt og det jobbes med både midlertidige og langsiktige løsninger for strekningen.

Geologene har kartlagt hele den utsatte veistrekningen og utarbeider en fagrapport som grunnlag for å foreslå tiltak i neste års budsjett.

Tiltak på dagens vei kan tidligst utføres våren 2023 på grunn av at dette er arbeider som ikke kan gjennomføres om vinteren. Det langsiktige tiltaket er tunnel. Det krever at tiltaket blir omtalt og prioritert i Nasjonal transportplan.

– Solstormer kan gi nydelige nordlys, men kraftige stormer kan ha store konsekvenser, forklarer Sintef-forsker Kristian Solheim Thinn.
Les også

Solstorm kan føre til strømstans over store områder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.