BYGG

Vegvesenet har bestemt seg for når brua skal sprenges

Ble først utsatt av sikkerhetshensyn.

 Skjeggestadbrua skal sprenges på lørdag, ifølge Vegvesenet.
Skjeggestadbrua skal sprenges på lørdag, ifølge Vegvesenet. Bilde: Larsen, Håkon Mosvold/NTB Scanpix
18. feb. 2015 - 13:26

Den ødelagte Skjeggestadbrua på E18 ved Holmestrand skal sprenges lørdag. Sprengningen var planlagt gjennomført tidligere i uka, men er utsatt av sikkerhetshensyn.

Brua kollapset 2. februar, da grunnen rundt bruas fundament skled ut. Ingen personer kom til skade i hendelsen. E18 ble stengt i begge retninger.

Sprengningen skjer klokka 14.00 lørdag, opplyser Statens vegvesen onsdag.

Les også: Paintballkuler, leca-pute og 14 tonns robot: Slik skal Skjeggestadbrua sprenges

– Teknisk utfordrende

– Sprengingen av Skjeggestad bru er teknisk utfordrende, og det viktigste er å ivareta sikkerheten for alle som så langt har arbeidet med prosjektet, heter det i en pressemelding.

Blant annet viste forarbeidene at jobben med å frilegge armering og spennkabler i brua var mer omfattende enn først antatt.

Før sprengingen er det lagt ut om lag 2.000 kubikkmeter med løse Leca-kuler under den delen av brua i sørgående løp som skal sprenges. Denne massen skal fungere som pute for bruelementene når de faller, opplyser Vegvesenet.

Les også: 104 norske bruer har truet bæreevne

Fjernstyrte maskiner

Det har ikke vært mannskaper under brua i forberedelsene, og alt arbeid under brua er gjort med fjernstyrte maskiner. På grunn av de usikre grunnforholdene har det vært for risikabelt til at personell har kunnet bevege seg under bruene.

– Boringen og meislingen av brudelene som skal sprenges, har derfor foregått fra kurver som har hengt fra en kran, og ladingen av salvene har foregått på samme måte. Dette har vært tidkrevende arbeid og en av årsakene til at sprengningen er utsatt til lørdag, opplyser Vegvesenet.

Les også: Ulykkesbrua måtte skredsikres da den ble bygget

Sperret for publikum

Området blir avsperret for publikum, men mediene får tildelt faste steder der de kan stå. Det er en sikkerhetssone på 300-500 meter rundt selve brua.

Vegvesenet har leid inn et eget firma for å filme sprengningen fra et ubemannet minihelikopter, en såkalt drone – og det blir direkteoverføring via NRK og andre medier.

Les mer om skjeggestadbrua.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.