SAMFERDSEL

Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert

Oppryddingsarbeidet på E18 i rute.

Det var bare flaks som gjorde at ikke liv gikk tapt da store steinblokker raste ut over E18 ved Larvik fredag kveld.
Det var bare flaks som gjorde at ikke liv gikk tapt da store steinblokker raste ut over E18 ved Larvik fredag kveld. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
16. des. 2019 - 07:16

Samferdselsministeren og Vegvesenet avviser at sikkerheten ble nedprioritert på en ny strekning på E18 ved Larvik der et stort ras gikk fredag.

Vegvesenet jobber på spreng med å rydde og sikre rasstedet på E18 ved Larvik etter at store steinblokker raste ut i veien sent fredag kveld. Bare flaks gjorde at liv ikke gikk tapt på den sterkt trafikkerte europaveien.

Flere har stilt spørsmål ved hvordan et ras kunne gå på denne strekningen som sto ferdig så sent som i 2017. Norges Automobil-Forbund (NAF) kaller det «uforståelig» at et så stort ras kunne skje på en nybygget hovedvei.

Åshild Kjelsnes (Ap), leder i Nasjonal rassikringsgruppe, uttalte til NTB at hun er bekymret for om fokus på pris og rask utbygging i anbudsprosessene går på bekostning av sikkerhet.

– Vi har nok av utfordringer med naturlig ras om vi ikke skal skape nye dødsfeller i nye utbygginger, uttalte Kjelsnes.

Bane Nor vet ikke når strekningen kan åpne igjen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning på Kristiansand stasjon.
Les også

Sørlandsbanen er stengt: Store skader på minst en kilometer etter avsporing

Dale: – Spekulasjoner

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) avviser at sikkerheten har blitt nedprioritert.

– Det er en påstand jeg vil avkrefte. Sikkerheten er en forutsetning når veiene bygges ut, og det er overhodet ikke grunnlag for å skape slike spekulasjoner, sier Dale til NTB.

Også Statens vegvesen avviser at pris og utbyggingstempo har fått forrang for sikkerhet i anbudsprosessen.

– Det er ikke riktig. Vi har erfaringer fra tidligere som gjør at vi ikke gambler med sikkerheten, verken i tunneler eller helskjæringer. Jeg ser at mange har behov for å ytre seg, men vi salderer ikke med sikkerheten på disse parsellene, sier Vegvesenets Vestfold-sjef Tore Kaurin til NTB.

Det er Statens vegvesen som var byggherre for strekningen, mens Skanska var utførende entreprenør.

Kaurin sier det vil bli en gransking av hvordan raset kunne skje, men at førsteprioritet er å få ryddet og sikret veien.

Åpnes tidligst mot slutten av uka

En gjenstående fjellblokk på rundt 300 kubikkmeter skal sprenges ned tirsdag morgen. Vegvesenet vil også vurdere om det må sikres ytterligere bortover skjæringen på strekningen på rundt 200 meter.

Søndag jobbet mannskap med å bore og bolte på rasstedet for å klargjøre for sprengingen. Vegvesenet vil jobbe døgnkontinuerlige skift på stedet de neste dagene.

– Oppryddingsarbeidet er i rute, sier Kaurin.

Kaurin sier det er for tidlig å si når veien kan åpnes igjen, men det vil tidligst bli mot slutten av neste uke. I første omgang vil bare det nordlige feltet åpnes med to kjørefelt. Det er omkjøring via Larvik og på E18 er det skiltet alternative ruter via Lågendalen og Siljan, både ved Sande i nord og ved Porsgrunn i sør.

– Vi anbefaler alle som ikke har noe i Larvik å gjøre, om å bruke fylkesvei 32 for å avlaste Larvik sentrum, sier Kaurin.

Han sier Vegvesenet har ekstra beredskap på salting, strøing, brøyting og annet vedlikehold på riksvei 32 i perioden strekningen på E18 er stengt.

 

Fellesprosjektet ny E16 og jernbane Arna-Stanghelle utenfor Bergen er regjeringens nest mest kostbare NTP-lovnad så langt.
Les også

Dette er milliardprosjektene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.