ENERGI

Vedum vil halvere antall strømkabler til Danmark – får kritikk

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum får både ros og kritikk etter at han gikk ut og sa at tiden for nye, store utenlandskabler er forbi.

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil halvere antall strømkabler til Danmark.
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil halvere antall strømkabler til Danmark. Foto: Tore Stensvold
18. nov. 2023 - 15:52

Av Norges 17 strømkabler til utlandet går fire til Danmark. I 2026 når de to eldste enden av sin tekniske levetid. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke ønsker å fornye de to kablene, skriver Klassekampen.

– Senterpartiet mener det ikke er noen grunn til å fornye de konsesjonene. Det er vårt klare primærstandpunkt. Vi mener tiden er forbi for store, nye utenlandskabler, sier Vedum.

Venstre: Reaksjonære Vedum

Sp-lederen sier erfaringen med de eksisterende utenlandskablene har vist at de som sa at det ikke blir så stor prissmitte inn i Norge, tok feil.

– Å da lage en kabel vil bare forsterke problemene ytterligere, sier han.

I det EU-vennlige Venstre reagerer Ola Elvestuen på uttalelsen. Han mener holdningen til Vedum setter Norges strømforsyning i fare.

– Det overrasker ikke at reaksjonære Vedum vil isolere Norge fra Europa. Å kutte ned på antall strømkabler er en dårlig idé, sier Elvestuen, som er Venstres medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Havvindanlegget Hywind Tampen skal bidra til å kutte utslippene.
Les også

Norge kuttet utslippene i fjor − men ligger langt bak EU

– Politikerne må ta ansvar

I LO-forbundet Industri Energi vekker Vedums uttalelse derimot begeistring.

– Jeg er glad for at regjeringens nestleder endelig slår fast det Industri Energi har bedt om lenge. De to eldste kablene til Danmark har eksportert konkurransefortrinnet vårt i 50 år og må få hvile i fred, sier leder Frode Alfheim.

Forbundslederen kommer imidlertid med et varsku til Vedum og andre politikere som ikke vil ha nye strømkabler på plass når de gamle skal pensjoneres.

– Det er viktig å påpeke at Statnett har en generell konsesjon for kraftutveksling i Norden. Det er ikke konsesjoner på hver enkelt kabel innad i Norden. Det betyr at politikerne nå må ta ansvar, hvis ikke kan Statnett uten politisk behandling fornye og øke kapasiteten til Danmark for nye 50 år. Det snakkes mye om politisk kontroll, her er et eksempel på et område der vi har full politisk kontroll, hvis vi ønsker å bruke den, sier Alfheim.

Aasland må svare

Venstre krever svar fra olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i et skriftlig spørsmål om det er regjeringens politikk å kutte ned på antall utenlandskabler.

– Strømprisutvalget er helt klare på at strømkabler til utlandet gir Norge bedre forsyningssikkerhet. Den beste måten å sikre stabilt lave strømpriser i Norge er ikke å kutte kabler, det er å sikre at Norge har nok fornybar kraft, fortsetter Elvestuen.

Forsvarets Musikkorps Vestlandet i sving da dronning Sonja (i bakgrunnen) skulle på den offisielle åpningen av bybanen i Bergen på Festplassen i 2010.
Les også

Budsjettet til Forsvarets musikk bidrar til at Norge når Nato-mål

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.