ENERGI

Vedum gravlegger NorthConnect for godt

Planen om en tredje strømkabel fra Norge til Europa, NorthConnect, vil ikke bli noe av, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til VG.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det ikke vil bli gitt konsesjon til en tredje strømkabel fra Norge til utlandet.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det ikke vil bli gitt konsesjon til en tredje strømkabel fra Norge til utlandet. Foto: Terje Pedersen/NTB
29. des. 2021 - 07:45

NorthConnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge og skulle etter planen ha en kapasitet på 1400 megawatt, noe som betyr at den maksimalt kan frakte 12,2 terawattimer strøm mellom landene årlig.

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og som Senterparti-leder har Vedum også tidligere vært klar på at han ønsker at planene skal skrinlegges.

Regjeringen Solberg utsatte i mars i 2020 å gi konsesjon til prosjektet fordi den mente at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å gjøre et vedtak i konsesjonssaken.

Den daværende regjeringen ønsket først å høste erfaringer fra virkningene på kraftsystemet av de to kablene Nordlink til Tyskland og North Sea Link, som også går til Storbritannia, nærmere bestemt England.

Nå bekrefter Vedum overfor VG at det ikke vil bli gitt konsesjon.

– Den søknaden vil ikke bli behandlet. Det prosjektet skal gravlegges, sier han.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.