INDUSTRI

Varaordfører: Høydebassenget stenges for godt

Ettåring som døde var smittet av Campylobacter.

Kleppe vannverk har åtte høydebasseng som er tilknyttet anlegget. I ett av disse, Øvre Kleppe høydebasseng, er det funnet tarmbakterier.
Kleppe vannverk har åtte høydebasseng som er tilknyttet anlegget. I ett av disse, Øvre Kleppe høydebasseng, er det funnet tarmbakterier. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
14. juni 2019 - 13:28

Ettåringen fra Askøy som døde forrige uke, var smittet av Campylobacter. Det bekreftet fylkeslegen i Vestland overfor Bergens Tidende fredag.

Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til at den ett år gamle gutten døde i forrige uke, ifølge Bergens Tidende.

Varaordfører Bård Espelid på Askøy sier til Bergensavisen at det avstengte høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy er skrotet for godt.

 

– Det kommer aldri til å bli tatt i bruk igjen, sier Espelid (Askøylisten) til avisen.

Kleppe vannverk har åtte høydebasseng som er tilknyttet anlegget. I ett av disse, Øvre Kleppe høydebasseng, er det funnet tarmbakterier. 

Onsdag ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av det omstridte høydebassenget.

To døde

Om lag 2.000 innbyggere i Askøy er blitt syke etter at det ble funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i dette bassenget. Til sammen er rundt 49 voksne og 15 barn blitt lagt inn på sykehus.

Torsdag ble det kjent at en 72 år gammel kvinne fra Askøy er død. Kvinnen ble lagt inn med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist smitte av Campylobacter-bakterien.

Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn.

Les også

Teori forkastet

Fredag opplyser varaordføreren at en teori om at det er en umiddelbar sammenheng mellom et sprengningsarbeid i 2014 i nærheten av fjellbassenget og vannproblemene, nå er forkastet.

Espelid sier videre at det i løpet av dagen vil bli undersøkt om det kan ha kommet flaggermus inn i fjellbassenget, i tillegg vil det bli undersøkt om det kan ha vært lekkasje av avføring fra dyr inn i bassenget.

Ifølge Folkehelseinstituttets prøver har smitten trolig oppstått mellom 31. mai og 3. juni.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.