PODKAST

Vant Teknisk Ukeblads hederspris i Norwegian Tech Awards 2023

Få kan vise til en like banebrytende karriere innen utvikling av ny kreftmedisin som professor Gustav Gaudernack.

En pioner innen immunterapi: Professor Gustav Gaudernack
En pioner innen immunterapi: Professor Gustav Gaudernack Foto: Odd Richard Valmot
23. juni 2023 - 18:50

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

De færreste utenom fagfeltet immunterapi har nok hørt om professor Gustav Gaudernack. Men hvis du snakker med leger om jobber med kreft så er det ikke måte på hvor de roser det han har betydd for utviklingen av immunterapi. Han begynte å forske på feltet allerede på 70-tallet. Lenge før noen andre tenkte tanken på å bruke immunsystemet til å få has på kreft.

Man visste jo at kroppens eget immunsystem kan bekjempe det aller meste enten det er virus, bakterier, fremmede stoffer, men også egne syke celler. Men det forutsetter at immunsystemet identifiserer kreftcellene som fremmede. Det er evnen til å ikke synes for immunsystemet som gjør at kreften vokser og spre seg. Det som trengtes, var rett og slett å hjelpe i gang en prosess som gjør at det ser kreften som farlig.

Men immunsystemet er potensielt også farlige greier. Går det amok så kan det ødelegge organer. Det betyr at medisinene som ble testet ut den gangen, og som det nå utvikles mange av, må både kunne få immunsystemet til å gi gass, men også bremse reaksjonene.

Gaudernack har gjennom sin lange karriere utviklet teknologi og tatt ut patenter som nå brukes av norske selskaper. Ikke minst selskapet han selv har vært med å starte, Ultimovacs. De har nå flere såkalte fase 2 studier i gang hvor frivillige pasienter blir behandlet med kreftvaksiner selskapet har utviklet for ulike kreftformer. Kanskje dette blir starten på en farmasøytisk industri de har utviklet i Sverige og Danmark, men som vi ikke fikk til her i landet.

En kanskje like viktig rolle han har hatt er å være en grunnsten i miljøet som etter hvert har vokst seg mye sterkere her i landet. Han har undervist og veiledet snart 30 doktorander og hatt en veldig stort antall studenter.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Nye Horten stasjon en en del av dobbeltsporutbyggingen mellom Nykirke og Barkåker.
Les også

Vestfoldbane-entreprenør har saksøkt Bane Nor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.