BYGG

– Vann og avløp er ikke sexy, men viktig

 

UREGJERLIGE VANNFOREKOMSTER: Mye tyder på at NVE er toppkandidat til å bli Norges overvannsmyndighet. Her fra Akerselva, november 2012.
UREGJERLIGE VANNFOREKOMSTER: Mye tyder på at NVE er toppkandidat til å bli Norges overvannsmyndighet. Her fra Akerselva, november 2012. Bilde: Fredrik Drevon
28. nov. 2012 - 17:41

– Selv om vann og avløp ikke alltid sees på som det mest sexy, er det noe av det viktigste man kan drive med, sa statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Killi Westhrin, i et foredrag på Gardermoen onsdag.

Anledningen var konferansen Vann, avløp og nye rettsregler, arrangert av Tekna og Norsk Vann.

Les også: – Hev gebyrene på vann og kloakk  

– Vi må tenke nytt for å hindre belastning på avløpssystemene, og bedre betingelsene for at kommunene skal kunne håndtere det økende overvannsproblemet, sa Westhrin.

Hun sveipet også innom noen velkjente problemstillinger:

  • Norge har et stort vedlikeholdsetterslep på vann- og avløpsinfrastruktur.
  • Vi har bosetting på steder hvor det ikke skulle vært bygget. 
  • Årlige forsikringsutbetalinger knyttet til overvann ligger på cirka en milliard fordelt på 20.000 skader, et tall som øker år for år.

Westhrin understreket at kommunene selv må sørge for vedlikehold av av vann- og avløpsnettet, og finansiere dette ved å kreve inn gebyrer fra brukerne.

– Det er mange kommuner som allerede har tatt tak i dette. Fredrikstad skal ha honnør for å sette fokus på overvann og gjøre langsiktige investeringer, sa Westhrin.

Les også: Hun vil hente energi ut av kloakken

VIL HA VANN PÅ DAGSORDEN: Statssekretær i Miljøverndepartemenetet, Henriette Killi Westhrin, sier at Norge trenger en overvannsmyndighet.
VIL HA VANN PÅ DAGSORDEN: Statssekretær i Miljøverndepartemenetet, Henriette Killi Westhrin, sier at Norge trenger en overvannsmyndighet.

NVE sterk kanditat

Westhrin sa at hun vil bidra til å rydde opp i det hun kaller et lappeteppe av ulike regelverk.

– Vi har uklare regler om ansvarsforhold mellom kommunene som eier vann- og avløpsnettet, og privatpersoner som bruker det. Her trengs en opprydning. Det er ikke en ønsket situasjon når politisk ansvar blir fordelt via Høyesterett.

Ifølge Westhrin vurderer regjeringen nå hvor den nasjonale overvannsmyndigheten skal ligge.

Videre sa hun seg enig i at det finnes mange gode argumenter for at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bør få ansvaret for overvann.

– Dette er ett av flere tiltak vi vurderer. I dag er ansvaret fordelt på for mange sektorer. Vi må løfte vann- og avløpssaken til den politiske dagsorden, for dette noe av den mest grunnleggende sikkerheten som innbyggerne trenger i dagliglivet.

Les også:

– Oslo har dårlig vannkapasitet

– Nordmenn respekterer ikke vann  

Rotete definisjoner

Advokat Guttorm Jakobsen, som er ekspert på rettsreglene rundt vann og avløp, synes det er spennende at Miljøverndepartementet tar tak i overervannsutfordringene, og ikke overlater til Høyesterett å avgjøre disse spørsmålene fremover.

Jakobsen mener det er soleklart at NVE burde bli overvannsmyndighet. I tillegg vil han ha et oppgjør med definsjonsrotet.

– Hvis en bekk tar et nytt leie på grunn av kraftig nedbør, defineres dette som en naturskade og blir dekket av Naturskadefondet. Men hvis det offentlige ledningssystemet på grunn av det samme regnværet fylles opp og gir tilbakeslag, så er det plutselig ikke definert som naturskade, sa Jakobsen.

Derfor mener Jakobsen at Miljøverndepartementet må gå igjennom naturskadeloven, og se på hvordan man definerer naturskade.

– Det er ofte den samme hendelsen som fører til disse skadene, og i dag er det bare den ene delen som er dekket. Det ville vært fint om de som bor på skadeutsatte steder slapp å få skyhøye forsikringspremier, sa Jakobsen, og rundet av med et spørsmål til statssekretæren.

– Når blir det avgjort hvor overvannsmyndigheten skal ligge?

– Hadde jeg visst det ville jeg sagt det nå. Det viktige er hva vi klarer å levere, og at vi har sett behovet, svarte statssekretær Henriette Killi Westhrin.

Les også:

Rent kranvann blir ødelagt hjemme  

Det blir en billig strømvinter

Bygger verdens største svømmebasseng

Utvikler kinderegg med bølgekraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.