LUFTFART

Uværet: Veier stenges, flyavganger kansellert og flere tusen har mistet strømmen

Med vindkast på over 40 meter i sekundet har uværet truffet land i Trøndelag og Møre og Romsdal. Uværet har ført til at over 8.000 mistet strømmen i Trøndelag.

Trondheim lufthavn Værnes ble stengt søndag kveld.
Trondheim lufthavn Værnes ble stengt søndag kveld. Foto: NTB
16. jan. 2022 - 20:24

I tillegg til at en buss blåste av veien i Gjemnes, blåste blant annet en løe ut i veien i Luster kommune. Her er fylkesvei 5639 i Mørkridsdalen nå stengt fram til mandag.

Kun sjåføren var i bussen da den blåste over ende i Batnfjordsøra, men vedkommende ble ikke skadd, opplyser politiet.

Dermed har det varslede uværet for alvor startet. Meteorologene har sendt ut farevarsel for Sør-Norge og orkanvarsel for Møre og Romsdal søndag.

De voldsomme naturkreftene har blant annet ført til at løse gjenstander blir tatt av vinden, veier og fergesamband stenges, og flere tusen husstander har mistet strømmen.

Storm og orkan

På fiskeværet Veiholmen i Smøla kommune i Møre og Romsdal var det ved 19-tiden registrert 35,7 meter i sekundet i gjennomsnittsvind i ti minutter, skriver VG.

– Det betyr at de akkurat nå har orkan, sa meteorolog Martin Granerød.

I Kristiansund er det meldt full storm og vindkast opp mot 45 meter i sekundet.

– Vi oppfordrer folk til å bruke hodet sitt og tenke seg om hvor de ferdes. Vær bevisst på at man kan få strømbrudd og at trær kan velte, sier operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

Lørdag advarte Trøndelag politidistrikt innbyggerne mot å ferdes utendørs på grunn av det ventede uværet, mens veitrafikksentralen ba folk om å la bilen stå.

– Vi oppfordrer bilister som ikke må ut og kjøre, om å holde seg hjemme. Dette gjelder store deler av Trøndelag og Møre. Det er svært utfordrende kjøreforhold, skriver Vegtrafikksentralen midt på Twitter.

8000 uten strøm

Over 8000 av nettselskapet Tensios strømkunder i Trøndelag mistet søndag kveld strømmen. Strømbruddene er fordelt på elleve forskjellige områder, men de fleste kundene som er rammet, er på Hitra, Frøya og i Børsa, skriver Adresseavisen.

I tillegg sørger vinden for at løse gjenstander fyker gjennom luften, og at trær blåser over ende.

– Med full storm vest i Agder, og vindkast opp i 36 meter i sekundet frykter vi at trær vil velte over veier og strømledninger. Dette er ikke kvelden for å dra ut til Lindesnes fyr for å se på uværet, sier meteorolog Martin Granerød til NRK.

Buss blåste av veien

Hilde Merete Aasheim slutter som sjef i Hydro etter fem år i rollen.
Les også

Hydro-sjefen går av

Det voldsomme uværet fører ikke bare til vanskelige kjøreforhold flere steder, men også at flere av fjellovergangene er stengt.

Ved 19.30-tiden var følgende fjellveier stengt:

* E6 Dovrefjell

* E16 Filefjell

* Fv 27 Venabygdsfjellet

* Fv53 Tyin-Årdal

* Rv52 Hemsedal

* Fv50 Aurland – Hol

* Rv7 Hardangervidda

* Rv13 Vikafjellet

* Rv15 Strynefjellet

På E134 Haukelifjell var det kolonnekjøring.

Trøbbel for fly og ferger

Uværet får også følger for fly og ferger – blant annet på Værnes flyplass i Trondheim. Ved 19.30-tiden var det midlertidig stengt for alle landinger, ettersom det ikke var plass til flere fly, skriver Adresseavisen.

Flyene som sto på bakken, kom seg ikke av gårde fordi avisingen ikke kan finne sted på grunn av vinden.

Det er kansellerte avganger både fra Bergen til Ålesund, men også til Molde, Kristiansund, Ørsta/Volda og Førde, skriver TV 2.

Ifølge Sunnmørsposten er flere av fergesambandene i deres område innstilt. Også flere andre ferger der uværet treffer, er innstilt.

Blant annet ble 16.30-avgangen mellom Kristiansand til Hirtshals i Danmark kansellert, mens søndagens avgang mellom Larvik og Hirtshals er utsatt til mandag.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.