ENERGI

Utsetter ikke Elhub - ber nettselskapene jobbe på i romjulen

Fortsatt sliter enkelte nettselskaper med å sende inn data riktig fra de nye strømmålerne. Elhub vil ikke utsette oppstarten og ber dem om å jobbe hardere.

Innen utgangen av 2018/neste uke skal alle norske hjem ha fått en digital strømmåler som kan lese av strømforbruket automatisk. Nå må enkelte nettselskaper jobbe på spreng for å få datainnsendingen til å fungere som den skal.
Innen utgangen av 2018/neste uke skal alle norske hjem ha fått en digital strømmåler som kan lese av strømforbruket automatisk. Nå må enkelte nettselskaper jobbe på spreng for å få datainnsendingen til å fungere som den skal. Foto: Kleiven, Paul/Scanpix/NTB
2. jan. 2019 - 13:55

Ved årsskiftet skal alle norske husstander ha fått en digital strømmåler. Fra 18. februar skal daglige måleverdier automatisk sendes inn til databasen Elhub. 

I starten av forrige uke omtalte TU.no at 107 nettselskaper hadde fått vedtak om tvangsmulkt fordi de ikke greide å sende ut strømkundenes AMS-data på riktig måte. Hvis feilene ikke ble rettet opp snarest, ville det føre til at hele Elhub-prosjektet måtte utsettes, advarte NVE.

I dag vedtok styret i Elhub å gå videre i henhold til planen. 

– Realistisk å komme i mål 

Tor Bjarne Heiberg, daglig leder Elhub. Bilde: Espen Zachariassen

– En viktig vurdering ved dagens beslutning var at nettselskapene har vist evne til å rapportere komplette måleverdier til Elhub daglig. Nettselskapene og deres systemleverandører har gjennom høsten lagt ned en fantastisk innsats for å komme i mål på dette området, og vi har sett stor progresjon de siste ukene, sier leder for Elhub, Tor Bjarne Heiberg.

Nå er 101 av totalt 144 nettselskaper godkjente etter kravet for måleverdiinnsending. 88 prosent av nettavregningsområdene har nå et godt nok avregningsunderlag for Elhub.

– Mange av nettselskapene som ikke er helt i mål, har avvik på relativt få enkeltpunkter. Vi mener derfor at det er realistisk for dem å komme i mål i god tid før vi går live i februar, sier Heiberg.

«Bør jobbe i romjulen»

I tillegg til tvangsmulkt fra NVE venter også en annen «straff» for nettselskapene som ikke overholdt tidsfristen:

«Nettselskaper som ennå ikke er mål på verifisering av daglig måleverdiinnsending kan og bør fortsette å verifisere dette mot Elhubs produksjonsmiljø i romjulen. Etter nyttår må verifiseringen fortsette for disse selskapene i Elhub testmiljø», skriver Elhub på sine nettsider

Nettselskaper som ikke er i mål før årsskiftet må sende inn måleverdier til Elhub testmiljø daglig i første halvdelen av januar, parallelt med migrering av nye data til Elhub produksjonsmiljø.

Mens store deler av Norge tar juleferie oppfordrer Elhub-gjengen (bildet) nettselskapene som ikke er i mål om å jobbe videre med målerverdi-innsending i romjulen. Foto: Elhub
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.