MOTOR

– Utrolig at ingen døde

16. jan. 2009 - 07:38

– Det er helt utrolig at alle er i live, sier en av passasjerene, Alberto Panero, etter å ha kommet seg i land.

Kolliderte med gjess

Med et enormt plask landet et Airbus A320 fra US Airway med 155 mennesker i den iskalde Hudson-elva i New York etter en kollisjon med en flokk med gjess.

USAs luftfartsverk FAA bekreftet torsdag at ingen menneskeliv gikk tapt da styrtet. Men flere av passasjerene fikk mindre skader.

– Folk blødde over alt. Vi traff vannet temmelig hardt, sier en annen passasjer, Jeff Kolodjay.

Han sa han så en av motorene i brann og at det luktet drivstoff, og at kapteinen ba alle om å forberede seg på en hard landing.

Øyenvitner

Hundrevis av newyorkere var vitner til ulykken som etter alt å dømme skjedde fordi det kom fugler inn i motorene, i fullt dagslys i halv fire-tiden om ettermiddagen.

– Jeg kjørte nedover motorveien, og da jeg kikket mot høyre, så jeg flyet rett over vannet på vei nedover, sier Tirney Santiago (34) til NTB.

– Jeg sa til meg selv at dette flyet kommer til å styrte, sier han ved et av ferjeleiene ved Hudson-elva der de kalde og sjokkerte passasjerene ble fraktet inn.

– Like etter styrtet flyet i elva, og jeg så et enormt plask. I flere minutter lå det i overflaten med dørene igjen. Så kom passasjerene ut på vingene, og flere ferjer kom til stedet, sa han.

Ventet på vingene

Mennesker i gule redningsvester klatret ut på vingene av flyet, der de ble plukket opp av ferjer i området. Noen var våte etter å ha vært i det iskalde vannet på en av årets kaldeste dager i New York.

Passasjerene sto på rekke og rad på vingene med føttene i vann mens de ventet på å bli evakuert av ferjer, samtidig som flyet drev nedover elva i den sterke strømmen.

I løpet av en halv time drev det rundt 40 kvartaler nedover elva fra der det traff vannet ved 42. gate. Slepebåter og kystvaktbåter festet liner og bukserte flyet inn til en kai der det ble fortøyd og ble liggende halvveis sunket.

Amerikanske sikkerhetsfolk sier det ikke er noe som tyder på at flyet styrtet som følge av et terrorangrep. Trolig skyldtes styrten at flyet traff en flokk med gjess slik at begge motorene ble ødelagt og flyet mistet all motorkraft.

Dyktighet

Både passasjerer og kommentatorer sier at flygeren utviste stor dyktighet ved å lande flyet uten å treffe bygninger i et av de tettest befolkede områder i verden.

Eksperter sier at det var en bemerkelsesverdig vellykket nødlanding. Normalt ville både motor og vinger bli revet løs og flyskroget ville sprekke i to under en landing på vann.

Om en vinge treffer vannet først, er det også stor fare for at flyet slår kollbøtte idet det lander, noe som ville gi passasjerene minimale muligheter til å overleve. Men flyet så ut til å være nærmest uskadd etter landingen.

Borgermester Michael Bloomberg berømmer flygeren og sier at han gikk gjennom flyet flere ganger etter at alle var ute for å forsikre seg om at ingen var igjen om bord.

Flyet hadde minutter før tatt av fra La Guardia-flyplassen på vei mot Charlotte i North Carolina da det styrtet i elva mellom Manhattan og New Jersey. Det var 150 passasjerer og et mannskap på fem om bord.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.