BYGG

Utbyggere ser seg nødt til å dumpe prisene på nye boliger

– Det er dyrt å sitte på usolgte boliger, sier samfunnsøkonom Mari Mamre.

Nyboligprisene er på vei ned.
Nyboligprisene er på vei ned. Illustrasjonsfoto: JM Entreprenør
30. aug. 2018 - 04:55

Prisen på usolgte nyboliger settes ned for å få fart på salget

Siden januar i år har Ny Analyse registrert hvor mange boliger som faktisk er ferdigstilt i ulike prosjekter, og hvor mange som er solgt.

Riksmekleren Mats Ruland (foran) må igjen i ilden for å forsøke å få partene til å bli enige om et lønnsoppgjør som forhindrer streik. Her sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum (bak) og fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri (bakerst) da bruddet i forhandlingene var et faktum bare dager etter at de startet.
Les også

Lønnsoppgjøret inn i sluttfasen: En av tre tror på bedre råd

– Det ser ut til å ha skjedd et skifte. Prisene på usolgte nye boliger settes ned i større grad enn før. For å få fart på salgene setter flere utbyggere ned prisen. Bruktboligprisene hadde jo en korreksjon, nå kan det hende nyboligprisene til en viss grad følger etter, sier samfunnsøkonom og leder av boliganalyse i Ny Analyse, Mari Mamre, til Dagens Næringsliv.

Andelen reprisede nye boliger steg fra drøye fire prosent i perioden februar-april til litt under åtte prosent i perioden juni–august. I sju av ti tilfeller det siste halvåret har prisendringen betydd lavere pris. Andelen boliger som er priset ned, steg til åtte av ti boliger de siste to månedene.

Sommersalg

Dermed har 6,4 prosent av alle nyboliger på markedet i Oslo blitt satt ned i pris gjennom sommeren, altså i perioden juni-august.

– Bare over sommeren er de rabatterte boligene faktisk hele 10 prosent billigere, i gjennomsnitt nær en halv million kroner per bolig, fortsetter hun.

Mamre mener mange utbyggere kvier seg for å kutte prisene fordi det kan skape forventninger om ytterligere prisnedgang og bidra til at kjøpere sitter på gjerdet.

– Men når salgene uteblir, er det dyrt å sitte på usolgte boliger. Prisene havner alltid på det nivået som reflekterer balansen mellom tilbud og etterspørsel til slutt, sier hun.

Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem
Les også

Boliger nær vindkraftverk selges til betydelig lavere pris

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.