KRAFT

Utbredt feilmerking av varmepumper

Stikkprøvekontroll i Danmark viser at fem av elleve A-merkede luft-til-luft varmepumper ikke gjør seg fortjent til merket.

KALDT KLIMA: Den utbredte feilmerkingen av varmepumper i Danmark kan komme av at pumpene er laget for å kjøle og ikke for å varme, ifølge danske Energistyrelsen.
KALDT KLIMA: Den utbredte feilmerkingen av varmepumper i Danmark kan komme av at pumpene er laget for å kjøle og ikke for å varme, ifølge danske Energistyrelsen. Bilde: Arkiv
Øyvind LieØyvind Lie
1. juni 2011 - 11:55

Hvis du i Danmark kjøper en luft-til-luft varmepumpe med energimerket A, er merket ingen garanti for at varmepumpen er spesielt effektiv. For mye tyder på at noen fabrikanter jukser, og gir pumpen et A-merke uansett hvor lite effektiv den er, skriver Ingeniøren.

Stikkprøver

En stikkprøvekontroll gjennomført av danske Energistyrelsen viser nemlig at fem av 11 luft-til-luft varmepumper var merket feil.

Alle hadde A-merke, men var i virkeligheden kun effektive nok til et D-merke, og skal dermed ikke selges i Danmark.

Resultatene av kontrollen vil bli presentert i begynnelsen av juni.

Les også: Stadig flere installerer varmepumper

Utvider kontrollen

Både stikkprøvekontrollen og meldinger fra markedet får nå Energistyrelsen til å advare om juks med merking af luft-til-luft-varmepumpene.

– Vi begynte med å sjekke noen varmepumper vi hadde mistanke til, men resultatet var så ille at vi nå kontrollerer ytterligere 40 modeller. Samtidig sender vi brev til fabrikantene med oppfordring til å merke produktene ordentlig og med en innskjerpelse av reglene, sier Bjarke Hansen fra Energistyrelsen til Ingeniøren.

Les også: Fortviler over energimerkingen i Bjørvika

Laget for varmt klima

Kontrollen av varmepumpene gjøres ved å sammenligne det angitte energimerket med den tekniske dokumentasjonen.

Her skal den såkalte COP-verdien være på 3,6 eller mer for at pumpen skal fortjene et A-merke.

Ifølge Bjarke Hansen kan problemene skyldes at mange av de billige typene er laget til aircondition og til helt andre klimaer.

Derfor fungerer de ikke bra når det er kaldt og de skal varme opp istedenfor å kjøle.

Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.