INDUSTRI

USA vurderer droneangrep mot Irak

John Kerry: – Bruk av droner er ikke svaret på konflikten, men det kan godt være en viktig mulighet.

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.), her sammen med sin britiske kollega William Hague, sier USA vurderer å gjenoppta forbindelsen med erkefiende Iran for å finne ut av hvordan man kan få løst krisen i Irak.
USAs utenriksminister John Kerry (t.v.), her sammen med sin britiske kollega William Hague, sier USA vurderer å gjenoppta forbindelsen med erkefiende Iran for å finne ut av hvordan man kan få løst krisen i Irak. Bilde: NTB Scanpix
16. juni 2014 - 16:58

Washington/Bagdad: USA vurderer droneangrep mot de sunnimuslimske ekstremistene i Irak. Samtidig åpner amerikanerne muligheten for samarbeid med erkefienden Iran for å finne en løsning på krisen.

– Bruk av droner er ikke svaret på konflikten, men det kan godt være en viktig mulighet, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry mandag.

– Disse menneskene som dreper og massakrerer, må stoppes. Man må gjøre det man må, enten å stanse dem fra luften eller på annen måte, sa Kerry.

Hundretusenvis av irakere er nå på flukt fra områder i Nord-Irak der ekstremistgruppa ISIL stadig rykker fram og erobrer nye byer. Natt til mandag tok ISIL-opprørerne kontroll over mesteparten av byen Tal Afar.

Les også: Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye

Vil diskutere med Iran

Mandag bekreftet imidlertid Kerry også at USA betrakter situasjonen i Irak som så alvorlig at myndighetene i Washington vurderer å inngå samarbeid med erkefienden Iran dersom det kan bidra til å stanse volden og øke stabiliteten i regionen.

Kerry understreket at Irak er en strategisk viktig partner for USA i Midtøsten og viktig for stabiliteten i regionen.

– Det er ingen tvil om at de militante opprørerne i ISIL ikke bare har som mål å ødelegge Irak og Syria, men også å ramme USA og Europa, sa Kerry i et intervju med Yahoo News.

Ifølge avisa Wall Street Journal kan det bli møter med Iran allerede denne uka i forbindelse med en ny runde om Irans atomprogram.

Irans president Hassan Rouhani sa i helgen at han er åpen for samtaler med USA dersom amerikanerne tar opp kampen mot «terroristene» i Irak. Sjiamuslimske Iran er en nær alliert av Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki.

Les også: Slik bygger den norske forsvarsindustrien relasjoner til Pentagon

Stammekrigere fra Ramadi hever sine våpen til støtte for irakiske regjeringsstyrker i Karbala som forbereder seg på en motoffensiv mot ISIL
Stammekrigere fra Ramadi hever sine våpen til støtte for irakiske regjeringsstyrker i Karbala som forbereder seg på en motoffensiv mot ISIL

Strategisk viktig by

Innbyggere i Tal Afar bekrefter at byen er falt etter harde kamper med mange drepte på begge sider. Byen ligger en kort kjøretur vest for Mosul, millionbyen som noen hundre ISIL-krigere inntok i forrige uka da de innledet en offensiv i hele Nord-Irak.

Tal Afar er strategisk viktig fordi den ligger mellom den opprørskontrollerte byen Mosul nord i Irak og den syriske grensen. ISIL kjemper mot regjeringene i begge landene, og vil derfor kunne bevege seg fritt over grensen.

Ifølge lokalmyndighetene i Tal Afar har om lag 200.000 mennesker, halve byens befolkning, flyktet fra byen.

Regjeringshæren hevder samtidig at den har hatt framgang mot ISIL-styrkene nærmere Bagdad. 23 ISIL-krigere skal ha blitt drept nord for Baquba, samtidig som sikkerheten rundt den internasjonale flyplassen ved Bagdad er styrket.

Les også: Slik ble han en dødelig drone-operatør

Masselikvidering av sjiaer

Et signal om hvor alvorlig trusselen fra ISIL er, er meldinger gruppa selv har sendt ut der de hevder å ha massakrert 1.700 sjiamuslimske irakiske soldater.

Bilder som ISIL har lastet opp på nettet, hevdes å vise ISIL-krigere som summarisk likviderer titalls tilfangetatte irakiske soldater.

Selv om meldinger fra rundt om i landet synes å vise at ISILs hensikt er å drepe så mange sjiamuslimer som de kan få fatt i, kan ikke påstanden om at 1.700 soldater er drept, bekreftes.

Ifølge New York Times er måten bildene er lagt ut på, åpenbart beregnet på å tirre sjiamuslimske irakere til å reagere med raseri og frykt, og til å framprovosere en direkte sekterisk konflikt mellom sjiaer og sunnier i regionen.

Hittil har sjiamuslimene, som utgjør flertallet i Irak, ikke latt seg provosere, og storayatolla Ali al-Sistani, sjiaenes åndelige leder, har sendt ut en appell til alle om størst mulig selvbeherskelse i en vanskelig periode.

Les også:

Forsvarets nye vogntog kan veie 122 tonn

Her er Norges nye panservogn

Dette helikopteret har 22.500 hestekrefter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.