USA: Har hentet inn sensorer fra den nedskutte kinesiske ballongen

Det amerikanske forsvaret sier de har innhentet elektronikk som kan brukes til etterretning, fra vraket av den angivelige kinesiske spionballongen. 

Materiale innhentet i letingen etter vrakrester fra den kinesiske ballongen som ble skutt ned utenfor South Carolina, forberedes på overlevering til FBI. USA sier de har hentet inn elektronikk som kan brukes i etterretning fra vrakrestene.
Materiale innhentet i letingen etter vrakrester fra den kinesiske ballongen som ble skutt ned utenfor South Carolina, forberedes på overlevering til FBI. USA sier de har hentet inn elektronikk som kan brukes i etterretning fra vrakrestene. Foto: Ryan Seelbach / U.S. Navy via AP / NTB
14. feb. 2023 - 07:22

Blant det som skal være hentet inn, er viktige sensorer som tilsynelatende kan brukes til etterretning.

– Mannskapet har klart å innhente betydelige vrakrester fra stedet, inkludert alle de viktige sensor- og elektronikkdelene som er identifisert, samt store deler av konstruksjonen, heter det i en uttalelse fra US Northern Command.

Ballongen, som Kina sier var en værballong på avveie, fløy i rundt en uke over USA og Canada før USAs president Joe Biden beordret nedskyting av den utenfor South Carolina 4. februar.

Episoden har ført til spenning mellom USA og Kina, og et besøk til Beijing fra USAs utenriksminister Antony Blinken ble utsatt.

Tre nedskytinger på tre dager

I tillegg har USA skutt ned tre andre objekter som ikke var synlige på radarer. Fra fredag til søndag var det tre slike nedskytinger på like mange dager.

Amerikanerne erkjenner at det er mye de ikke vet om de tre objektene, inkludert hvordan de holdt seg svevende, hvem som har bygget dem og hvorvidt de ble brukt til etterretning eller ei.

De har imidlertid sagt at de ikke mener de utgjorde noen militær trussel, noe forsvarsminister Lloyd Austin gjentok mandag. Ifølge ham er det ikke innhentet noen vrakrester etter de tre andre nedskytingene ennå.

Trudeau setter dem i sammenheng

Fra amerikansk hold har det ikke blitt slått fast at nedskytingene har med hverandre å gjøre, men statsminister Justin Trudeau sa mandag at de må ses i sammenheng. Ett av objektene ble skutt ned over Yukon-området vest i Canada.

– Det er åpenbart et slags mønster her. Det faktum at vi har sett slike hendelser i et så betydelig omfang den siste uka er årsak for interesse og årvåkenhet, sa Trudeau.

USS Carney er att av flere fartøy som beskytter norsk  og annen sivil skipsfart i Rødehavet. Verken Norge eller Danmark bidrar med fartøy, men begge land vurderer det.
Les også

Rødehavet: Regjeringen lover å beskytte norske skip

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.