FAKTRY

- I dag kjøper det fleste bedrifter utstyret sitt og oppbevarer det i dyre lokaler. Vi tenker delingsøkonomi

Her skal alle få tilgang på verksteder og verktøyhaller.

Drar nytte av hverandre: I begynnelsen av november åpner Faktry, et sted der en kan teste alt fra sensorteknologi til store mekaniske løsninger. Sju selskaper har allerede flyttet inn. Her er representanter fra tre av dem: Karl Fjelde Nevland (f.v.), Thomas Ulleberg, Kristine B. Fredriksen, Lars Hellesylt , Ole C. Loftesnes og Are Nøst.
Drar nytte av hverandre: I begynnelsen av november åpner Faktry, et sted der en kan teste alt fra sensorteknologi til store mekaniske løsninger. Sju selskaper har allerede flyttet inn. Her er representanter fra tre av dem: Karl Fjelde Nevland (f.v.), Thomas Ulleberg, Kristine B. Fredriksen, Lars Hellesylt , Ole C. Loftesnes og Are Nøst. (Bilde: Havard Zeiner)

Her skal alle få tilgang på verksteder og verktøyhaller.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

TRONDHEIM: - Vi har felles visjoner, men ulike formål. Sammen kan vi komplementere hverandre, sier Thomas Ulleberg.

Han er daglig leder i Wireless Trondheim, et selskap som har stor kompetanse innen elektronikk, nettverk og webteknologi. Nå er de i ferd med å bli en del av Faktry, et samarbeid mellom innovasjonsselskapet NTNU Accel, Wireless Trondheim og eiendomsutvikleren R. Kjeldsberg.

Det nye senteret er under etablering på Sluppen i Trondheim, og har hentet inspirasjonen fra New Lab i New York. Dette er en smeltedigel for moderne selskaper. Nå håper en å få til noe av det samme i Trondheim.

Når «fabrikken» åpner i begynnelsen av november i år vil rundt ti selskaper være på plass.

Inkubatorleder for Faktry og leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg, Kristine B. Fredriksen, sier selskapene vil få store lokaler til rådighet. Alt fra utstyr for elektronikk til additiv og substraktiv tilvirkning vil stå til rådighet for bedriftene. Her er det mulighet til å utvikle og teste alt fra sensorteknologi til store mekaniske løsninger.

- Faktry er en inkubator og et prototypeverksted i ett. Dette er noe vi trenger i teknologihovedstaden Trondheim, sier Fredriksen.

Enestående i Norge

Daglig leder Haakon Skaar i innovasjonsselskapet NTNU Accel mener en av Faktrys største fordeler er at det er en møteplass. NTNU Accel hjelper oppstarts-selskaper og er en av eierne bak prosjektet. Skaar mener det ikke finnes noe lignende i Norge.

- Her klarer vi å knytte universitetsmiljøets ansatte og studenter sammen med det etablerte næringsliv og startups, sier han.

Skaar mener det er langt mer effektivt å sitte sammen og veilede hverandre enn å gå på seminarer. Samtidig tror han at investorene lettere vil finne veien til selskapene i Faktry.

- Investorene trenger ikke bli invitert inn til et formelt møte. Her kan de bli kjent med selskapene på en bedre måte. De kan sette seg ned over en kaffekopp uten å snakke om penger i første runde, sier han.

Alle medlemmene av Faktry vil få tilgang til verksteder og verktøyhaller.

- Det er et viktig aspekt. I dag kjøper det fleste bedrifter utstyret sitt og oppbevarer det i dyre lokaler. Vi tenker delingsøkonomi. Det er mye bedre at bedriftene har tilgang på verktøy når de trenger det, sier han.

Prototyper i en fei

Muligheten for rask prototyping er en fordel for Wireless Trondheim som har NTNU som største eier.

- Vi skal tilrettelegge for ny teknologi. Dette skal vi blant annet gjøre gjennom hurtig prototyping, sier Ulleberg.

I det gamle verkstedet til Trondheim Energiverk (TEV) er flere selskaper godt i gang med testingen. Et av selskapene er Chemfree. I en stor test-tank lagd av tre og kledd med plast skal Karl Fjelde Nevland og hans kolleger om kort tid starte testingen av sin oljerense-teknologi. Med høyt vanntrykk skal oljen deles opp i mindre deler, såkalt dispergering. Med denne teknologien skal oljeflakene deles opp i så små partikler at de lett kan brytes ned biologisk.

Nevland ser store fordeler med å kunne samarbeide med andre oppstarts-bedrifter.

- Det er greit å kunne sparre med andre selskaper i samme situasjon. På laben hjelper vi hverandre med søknader og finansieringsmuligheter, sier han.

Sjekker gassnivået

Bare noen meter unna bassenget til Chemfree, jobber Smart Cylinders med sin oppfinnelse. Det er  i ferd med å utvikle et flåtestyringssystem for gassleverandører. Dette gjør at de på en enkel måte kan overvåke propannivået i propantanker.

Systemet til Smart Cylinders er enkelt: En vekt plasseres under gassbeholderen er koblet til GSM-teknologi, og når gassen er i ferd med å ta slutt, sendes det en automatisk melding ut til selskapet som fyller gass. På denne måten skal ikke kunden trenge å tenke på gassfylling i det hele tatt.

Løsningen er skybasert og sensorene er egenutviklede. Prototypene freser de ut på gulvet i verkstedhallen på Sluppen i Trondheim. 3D-fresen har de også bygd selv.

Protoype-verksted: Veien er kort fra idé til prototype i verkstedhallen på Sluppen i Trondheim. Faktry åpner ikke før i november i år, men sju selskaper har tjuvstartet, av dem Smart Cylindres. Fra venstre mot høyre: Are Nøst, Ole C. Loftesnes og Lars Hellesylt.
Protoype-verksted: Veien er kort fra idé til prototype i verkstedhallen på Sluppen i Trondheim. Faktry åpner ikke før i november i år, men sju selskaper har tjuvstartet, av dem Smart Cylindres. Fra venstre mot høyre: Are Nøst, Ole C. Loftesnes og Lars Hellesylt. Foto: Havard Zeiner

Det er sju personer som jobber i selskapet, og daglig leder Simon Grevstad har jobbet med konseptet på heltid de siste to årene. De har fått støtte på rundt 700 000 kroner så langt. Nå er målet å få produktet ut i Skandinavia og så resten av Europa. Det er nemlig her det store markedet er.

- Ved bedre overvåking av gassnivået i propanflasker er det mulig å spare oppunder 50 prosent av kostnadene på utkjøring av gass. I tillegg vil det sannsynligvis komme besparelser som følge av mer lojale kunder, sier Grevstad.

Systemet skal i høst testes ut på flere restauranter i Oslo.

Selskapet drar god nytte av å samarbeide med andre selskaper på Faktry, blant annet Wireless Trondheim som jobber med ulike kommunikasjonsløsninger innen IoT (Internet of Things). Salgsmodellen går ut på å selge softwareløsning gjennom lisensbetaling.

Thomas Ulleberg i Wireless Trondheim har stor tro på at mye av fremtidens verdier ligger i tilgangen store mengder data.

- Her kommer vi til å få en god match med Telenor og vår felles  IoT-protolab, sier Ulleberg.

Egen lab

Etter Faktry er på plass, går nemlig Telenor og Wireless Trondheim sammen om å etablere IoT Protolab. Laben vil være åpen for gründere, utviklere og studenter som ønsker å utvikle og teste IoT-tjenester og produkter. Laben åpner tidlig i 2018 og blir et senter for forskning og innovasjon innen Tingenes Internett, med særlig fokus på neste generasjons Low Power Wide Area teknologi og tilhørende applikasjoner.

Det nye senteret gir også muligheter for å utveksle data, dele erfaringer og samarbeide om eksisterende prosjekter med Telenor-NTNU AI-Lab.

- Fremtiden tilhører dem som kan foredle og anvende data på nye måter. Data er vår tids kontinentalsokkel og vi i Telenor vil bidra til å bygge en sterk norsk digital industri. Dette er grunnen til at vi har etablert Telenor-NTNU AI-Lab, og IoT ProtoLab er et nytt steg i denne brede satsingen. IoT ProtoLab skal være en møteplass hvor studenter, gründere og bedrifter kan eksperimentere og teste løsninger basert på neste generasjons IoT-teknologier, sier konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke i en pressemelding.

Thomas Ulleberg sier de per i dag har  dybdekunnskap innen sikkerhet, ultra laveffekt SoCs (system på integrerte kretser), IoT nettverk og webteknologi. Nå håper de samarbeidet med Telenor og andre kan gi teknologiske gjennombrudd og bidra til å lage nye, smarte produkter og tjenester for fremtiden.

- Vi stiller litt etter Facebook og Google. De vasser i data. Men det er her IoT kommer inn. Det er få kjente suksesshistorier her per dags dato, de fleste er innen logistikk og produksjon, også kjent som IIoT Industrial IoT, men disse er i stor grad ikke kjent for offentligheten av konkurransehensyn, sier Ulleberg.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå