ENERGI

Unge Høyre vil flytte iskanten sørover

Vil verne områder i Barentshavet.

Iskant: Kartet viser hvor langt isen beveger seg gjennom årets 12 måneder. Oversikten er basert på meteorologiske data fra de siste 30 årene. Kilder: Oljedirektoratet og Polarinstituttet
Iskant: Kartet viser hvor langt isen beveger seg gjennom årets 12 måneder. Oversikten er basert på meteorologiske data fra de siste 30 årene. Kilder: Oljedirektoratet og Polarinstituttet Bilde: Kjersti Magnussen/TU
20. nov. 2019 - 07:11

Unge Høyre vil verne områder i Barentshavet for oljeutvinning og flytte iskanten sørover.

Regjeringspartiene er kraftig uenige om definisjonene, og Høyre har bedt sine samarbeidspartnere om å forholde seg til regjeringsplattformen når det gjelder spørsmål om framtidig utvinning av olje i nordområdene.

I helga tok derimot Unge Høyre parti i striden og vedtok at de vil verne Barentshavet nord og flytte grensen for den omdiskuterte iskanten sørover, skriver Klassekampen.

Klima og miljø

Dette er det samme standpunktet som Venstre har tatt i regjeringen. Fremskrittspartiet forfekter en dynamisk iskant til «det området der iskantsonen til enhver tid er».

Fungerende Unge Høyre-leder Daniel Skjevik-Aasberg begrunner Unge Høyres vedtak med hensynet til klimaet, miljø og behovet for forutsigbarhet for norsk olje- og gassnæring.

– Vi må erstatte verdens fossile energibruk. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan bruke. Norske politikere må ta stilling til hvilke felter vi skal åpne opp, og hvilke som må bli liggende. Vi mener det er forutsigbart å si nei til de områdene som sannsynligvis ikke vil bli åpnet for oljeutvinning uansett, sier Skjevik-Aasberg til avisa.

Han mener norsk oljepolitikk er i utakt med Norges klimamål, og dermed ikke bærekraftig.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.