BYGG

UMB mangler milliarder til rehabilitering

STENGT: Her er det skikkelig stengt. Brannvesenet påla enten stengning eller utbedring. Utbedring var det ikke penger til.
STENGT: Her er det skikkelig stengt. Brannvesenet påla enten stengning eller utbedring. Utbedring var det ikke penger til. Bilde: Håkon Jacobsen
Joachim Seehusen
29. feb. 2012 - 10:30

Om noen år vil det vær opp mot 3000 arbeidsplasser og 10 000 studenter knyttet til det nye universitetet som oppstår i 2014 ,etter at Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) og Norges Veterinærhøgskole blir slått sammen.

Det nye Universitetet

Mens forberedelsene til nye bygg der Veterinærhøgskolen skal flytte inn går sin gang går også forfallet på UMB sin gang. Kostnadene for å rehabilitere de gamle byggene nærmer seg to milliarder kroner. Så langt viser regjeringen liten interesse for å gjøre noe.

Les også: Urbygningen råtner fortsatt

De to fusjoneres 1. januar 2014. Ennå har ikke det nye universitetet fått noe navn, det omtales derfor som Det nye universitetet, DNU.

– Jeg er imponert over hva dere hatt fått til, sa Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland da hun besøkte UMB for en presentasjon av planene.

Hun ville først ikke svare på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hvordan de nødvendige midlene til å oppgradering skulle skaffes til veie, men viste til det såkalte fellesstyret som håndterer fusjonsprosessen.

Les også: Et veterinærslott og en UMB-slum

SE SELV: Rektorene Yngvild Wasteson fra Veterinærhøgskolen, t.v, og Hans Fredrik Hoen fra UMB tok statsråd Tora Aasland med på en omvisning for å vise frem forfallet. Håkon Jacobsen

Energibruken er urovekkende høy

– Vi prøver å ta hundre tusen her og en million der, sa rektor Hans Fredrik Hoen ved UMB da han redegjorde for Aasland om den bygningsmessige tilstanden til den gamle Landbrukshøgskolen.

– Mer enn halvparten av byggene har middels kraftige eller kraftige symptomer på forfall og 31 prosent av bygningsmassen er fredet, fortsatte rektoren.

Han hadde mer på lager, og kunne fortelle Aasland at ingen av byggene tilfredsstilte nye eller kommende krav til energibruk.

– Energibruken er urovekkende høy.

RÅTE: Råtne vinduskarmer er det mange av på UMB. Håkon Jacobsen

Uforutsigbart departement

Etter å ha beskrevet tilstanden og behovene for rehabilitering kom Hoen inn på forholdet til departementet.

– Vi opplever at beslutningssystemet knyttet til den omfattende rehabiliteringen som må til er uforutsigbar. Rehabilitering av Urbygningen har vært under kontinuerlig prosjektering i fem år. Siden 2002 er det ikke brukt mer enn 310 millioner kroner på vedlikehold. Vi tror ikke på julenissen her ute på Ås, og det er lite sannsynlig å få tatt dette utelukkende med bevilgninger fra Stortinget. Gjør vi ingenting blir det bare verre.

FLOTT: Urbygningen fra 1901 er flott, men kun på avstand. De to øverste etasjene er stengt på grunn av sviktende brannsikkerhet. Om sommeren er både studenter og ansatte plaget av kloakklukt. Håkon Jacobsen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Forsonende

Etter denne salven fra rektor Hoen valgte Aasland en mer forsonende holdning.

– Nå skal vi få en prosess for å rehabilitere. Jeg ser ganske optimistisk på fremtiden, men UMB er en selvforvaltende institusjon. Jeg skal gjøre mitt beste for å overbevise regjeringen.

– Det er ikke realistisk at vi skal klare dette alene, vi må få et samarbeid med regjeringen og Stortinget, sa Hoen.

ILLE: På mange av vinduene er forfallet så åpenbart at selv de mest uinteresserte ikke kan unngå å se det. Håkon Jacobsen

Studerer hjemme

På vei opp i Urbygningen ble Tora Aasland møtt av en gruppe studenter. Torfinn Belbo, leder av studenttinget kunne fortelle henne at forholdene nå er så dårlige at stadig flere studenter velger å studere hjemmefra i stedet for å bruke dagene på universitetet.

– Det er kloakklukt og lekke rør. Vi har kun ett krav, noe må gjøres og vi forventer penger i 2012, sa Belbo.

Les også:

Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing

Nå skal Alcatraz repareres

Store råteskader på museer

Forsvarsverk smulderer opp

Lover løft for å redde fredede hus

Advarer mot forfall

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.