IT

Ukraina vil bli Europas «Outsourcing Valley»

Men norske aktører er skremt.

Kiev er i ferd med å rydde opp etter opprøret, men så lenge det er urolig i øst, får Ukraina problemer med å lokke til seg nye it-kunder.
Kiev er i ferd med å rydde opp etter opprøret, men så lenge det er urolig i øst, får Ukraina problemer med å lokke til seg nye it-kunder. Bilde: Scanpix
30. apr. 2014 - 13:00

Sammen med et knippe IT-selskaper har myndighetene i Ukraina satt av 1 milliard amerikanske dollar til et program som skal øke bruken av landets ressurser på outsourcing i land som Norge.

Målet er at Ukraina skal bli Europas "Outsourcing Valley" med en samlet eksport til Europa og USA for 10 milliarder amerikanske dollar og 100.000 nye arbeidsplasser innen utgangen av 2020.

Norske aktører har tro på prosjektet, men legger ikke skjul på at konflikten skremmer de fleste potensielle kunder vekk fra landet inntil videre.

Les også: Google Maps tilskriver fortsatt Krim til Ukraina

Ledende

Ukraina er ledende på outsourcing i Europa, med mer enn 800 IT-selskaper som brødfør rundt 50.000 medarbeidere.

Totalt har Ukraina 250.000 IT-konsulenter og er blant landene i Europa med flest utdannede ingeniører.

Norsk-ukrainsk handelskammer har engasjert seg i kampanjen som skal øke interessen for landet.

– Ukrainske IT-eksperter er kjent for å være dyktige, mange, billige og nær Norge både geografisk og kulturelt, sier prosjektleder Arnfinn Nordbø ved Handelskammeret til Teknisk Ukeblad.

Han peker på at bransjen der håndterer stort sett de samme teknologiene som benyttes i Norge, som .Net, Sharepoint, Epi-server, Java, Oracle og IBM-plattformer.

Les også: Norske it-selskaper må forhindre at verdifulle datahoder blir sperret inne i Ukraina

Prosjektleder Arnfinn Nordbø ved Norsk-ukrainsk handelskammer.
Prosjektleder Arnfinn Nordbø ved Norsk-ukrainsk handelskammer.

Skattekutt

Opprøret på Maidan-plassen i hovedstaden Kiev skulle være en revolusjon som sikret tettere kontakt med Vesten. Det har inspirert IT-næringen og den midlertidige regjeringen til å satse på å ekspandere outsourcingen av IT-tjenester og utviklingsoppdrag.

Et knippe selskaper har gått sammen om investeringsplanen: Ciklum, Softserve, Miratech, EPAM Globallogic og Luxsoft.

Pengene kommer fra blant annet IMF. Metoden for å få disse pengene til å yngle er todelt:

  • Å øke kapasitet og kvalitet ved de høyere utdanningsinstitusjonene.
  • Skattekutt for selskaper som ansetter flere IT-hoder skal stimulere til vekst i outsourcingssektoren.

Les også: India planlegger norsk offensiv med oppkjøp av it-selskaper

Arven fra Sovjet

Man skulle tro at kapasiteten ikke er noen utfordring. Ifølge Handelskammeret blir det utdannet 18.000 nye IT-ingeniører fra universitetene hvert år. Til sammenligning er det norske tallet snaut 1000.

Men det meste er samlet rundt Kiev.

Tradisjonelt har landet en råvarebasert økonomi. Nå er målet å gå mot en mer kunnskapsbasert økonomi.

– Tidligere Sovjetunionen konsentrerte sine utdanningsinstitusjoner rundt Kiev. Derfor finner vi en høy en høy andel av høyt utdannede mennesker her, sier Kjell Espen Leirvaag. Han driver virksomheten Scandinavian House, som bistår norske bedrifter med ressurser til outsourcing.

– Hvilke muligheter ser du med satsingen?

– Ukrainas IT-industri hadde en vekst på 24 prosent i fjor. De siste månedene har den avtatt på grunn av konfliktene, men dette er folk som er oppsatt på å levere som normalt, selv i vanskelige tider, svarer Leirvaag.

Les også:  «404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie

Administrerende direktør Kjell Espen Leirvaag ved Scandinavian House legger ikke skjul på at mange sitter på gjerdet så lenge det er urolig i Ukraina.
Administrerende direktør Kjell Espen Leirvaag ved Scandinavian House legger ikke skjul på at mange sitter på gjerdet så lenge det er urolig i Ukraina.

Korrupsjon

Landet sliter med korrupsjon. Dermed er det fare for at penger til IT-satsingen havner i feil hender, men Leirvaag ser endringer.

– Kampen mot korrupsjonen har fått fortgang etter at president Janokovitch gikk av. Jeg mener vi ser tegn på et mer transparent samfunn, sier Leirvaag.

Dette handler mye om oligarkene, som tjener store penger og har tette bånd til statsadministrasjonen.

– Nå ser vi at folk i gata boikotter kjøpesentre som eies av oligarkene. Og når Vesten fryser verdiene deres i utlandet, mister de sin innflytelse i regjeringskorridorene, forklarer bedriftslederen.

Les også: Telenor og Post- og teletilsynet krangler om regningen for nye «superabonnement»

Media skaper bekymring

Konflikten i den østlige delen av landet får følger for IT-planen.

– Konflikten fører til at de fleste potensielt nye kunder holder seg unna. Men husk at dette foregår i øst, og at hverdagen fungerer i vest, poengterer Leirvaag.

Handelskammeret deler bekymringen.

– Økt konfliktnivå gjør det vanskeligere å få nye kunder til å ta i bruk tjenester i Ukraina. Stor medieoppmerksomhet gjør at kunder naturligvis er bekymret. Men de fleste virksomheter som har erfaring med IT-outsourcing her fortsetter som «business as usual», så lenge man ikke befinner seg i konfliktområdene, sier Arnfinn Nordbø.

Urolighetene kan også gi en opptur.

– Støyen rundt det økonomiske fører til at prosessen mot korrupsjon og mer åpenhet går raskere. Da får vi heller tåle at noen hundre sitter på gjerdet en stund, sier Leirvaag.

Les også:

Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Har gjenskapt hele Danmark i 1:1

Norge deltar på Europas hittil største cybersikkerhetsøvelse  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.