IT

Norske it-selskaper må forhindre at verdifulle datahoder blir sperret inne i Ukraina

Klare til å trekke ut nøkkelpersoner.

Norske selskaper i Kiev har roligere dager etter maktskiftet, men situasjonen i Ukraina er spent etter russernes inntog på Krim. Og Maidan-plassen i sentrum av Kiev er fortsatt okkupert av frivillige som vedlikeholder barrikadene.
Norske selskaper i Kiev har roligere dager etter maktskiftet, men situasjonen i Ukraina er spent etter russernes inntog på Krim. Og Maidan-plassen i sentrum av Kiev er fortsatt okkupert av frivillige som vedlikeholder barrikadene. Bilde: Gisle Oddstad
6. mars 2014 - 12:55
Vis mer

It-selskapet Itera er klar til å trekke ut nøkkelpersoner hvis det skulle utvikle seg til en konflikt i Ukraina.

– Situasjonen i landet er uoversiktlig og spent, sier konserndirektør Anders H. Lier.

Han har 160 kolleger i Kiev og Lviv.

Situasjonen har roet seg i de store byene etter langvarige demonstrasjoner, som endte med president Janukovytsj' avgang. Ny spenning har oppstått etter at russiske soldater i realiteten har kontroll på Krim-halvøya.

Les også: Stormaktene ruster opp på nett

Kort varsel

– En mulighet er å flytte medarbeidere fra Kiev til Lviv-kontoret dersom det blir mer uroligheter i Kiev. Hvis vi blir forhindret fra å jobbe fra våre kontorer i Ukraina, kan vi flytte nøkkelmedarbeidere til våre kontorer i Skandinavia, sier Lier til Teknisk Ukeblad.

Itera er et kommunikasjons- og teknologikonsern med leveranser til blant annet finans- og energisektorene og offentlige viskomheter.

Selskapet har sørget for at alle nøkkelpersoner har visa til Skandinavia og kan reise på kort varsel.

Alternativt vil de ansatte plasseres andre steder innenfor EU.

Reservestyrke

Én ting er at det oppstår praktiske problemer ved en konflikt: Kommunikasjonen gjør det vanskelig for folk å komme seg på jobb.

Ved ett tilfelle måtte selskapet sørge for å frakte medarbeidere inn til kontoret.

Mer dramatisk er det hvis systemutviklere og testere blir innkalt til å forsvare landet.

– Vi har undersøkt om det er risiko for at noen av våre ansatte kan bli kalt inn som en del av reservestyrken. Den siste informasjonen vi har fått går på at ingen kolleger er en del av denne styrken, sier konserndirektøren.

Den selvsagte problemstillingen er sikkerheten til de ansatte. Den mer kyniske siden er den økonomiske - forholdet til kundene som venter på sine bestillinger. Så langt har medabeiderne i Ukraina levert som normalt.

Konserndirektør Anders H. Lier hos Itera er klar til å trekke ut nøkkelpersoner fra Ukraina på kort varsel. Her i Kiev med Ukraina-sjef Igor Mendzebrovski og hans kollega Mariya Chuvasheva.
Konserndirektør Anders H. Lier hos Itera er klar til å trekke ut nøkkelpersoner fra Ukraina på kort varsel. Her i Kiev med Ukraina-sjef Igor Mendzebrovski og hans kollega Mariya Chuvasheva.

– Alvorlig

Itera er ikke alene om å foreta litt uvante trusselvurderinger, ifølge IKT Norge.

– I tillegg til de større aktørene, som Itera og Evry, er det flere mindre norske selskaper innen programmering og konsulentvirksomhet. Noen av disse holder til i Odessa, som er et mer russervennlig område enn byene i vest, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

 Til nå har han fått beskjed om at det er "business as usual" for alle.

– Det er alvorlig det som skjer. Skulle det det bli krig mellom Russland og Ukraina, er det jo dramatisk og kan endre bildet, påpeker Hoff.

Inntil videre råder han selskapene til ikke å få panikk og trekke seg ut. Årsaken er at ukrainerne sitter på kritisk kompetanse for norsk it-bransje.

– Dette er et land med sterk fokus på matematikk. I området rundt Kiev finner du de beste universitetene i verden. Her snakker vi om mennesker som progammerte de første russiske rakettene og styringssystemene på Mig-flyene. Det er ikke bare fordelaktige priser, men like mye kompetansen til systemutviklerne, som har ført til at norske it-selskaper har etablert seg her, illustrerer Hoff.

Generalsekretær Per Morten Hoff råder it-selskapene i Ukraina til å planlegge rask forflytting av nøkkelpersoner for å forhindre at kritiske komponenter, som ferske koder, blir sperret inne ved en konflikt ikke kan leveres videre.
Generalsekretær Per Morten Hoff råder it-selskapene i Ukraina til å planlegge rask forflytting av nøkkelpersoner for å forhindre at kritiske komponenter, som ferske koder, blir sperret inne ved en konflikt ikke kan leveres videre.

Blokkert kompetanse

Ved en konflikt kan kommunikasjonslinjer blir brutt og nøkkelpersoner stengt inne.

Det betyr også at tilgangen til verdifull kompetanse kan bli blokkert for morselskapet i Norge.

– Av hensyn til ansattes sikkerhet og verdifull teknologi, er det viktig at selskapene fra dag én vet hva de skal gjøre hvis medarbeidere må ut fort, sier IKT Norge-sjefen.

(Red. anm.: Hoff ble først sitert på at koder kunne bli blokkert i landet, slik det kom frem i vårt it-nyhetsbrev torsdag. Det var feil oppfattet, siden slike data lagres i selskapets hjemland. Hans poeng er at sentrale medarbeidere kan bli sperret inne.)

Itera understreker at all deres kode og applikasjoner fortløpende lagres lokalt.

– Det vil si at informasjonen legges i datahaller i Norge og Sverige. Hvis kommunikasjonslinjene skulle bryte sammen, vil våre data likevel være sikre, sier Anders Lier.

Hans stab i Ukraina har klart å holde fortet så langt.

– De ønsker å leve et normalt liv i et samfunn som drives etter gode demokratiske prinsipper. De er veldig opptatt av at vi leverer til våre kunder nå. De legger sin ære å levere, slik at omverden kan se at de er til å stole på. Så langt har vi hatt kontinuerlige leveranser gjennom hele perioden, sier Anders Lier.

Les også:

Ice ruster opp for 1,5 milliarder

Oljebransjens system for info-utveksling skal fornyes

– Skal det være en bruschetta?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.