KRAFT

Tyskland legger kabelpress på Norge

Ber Norge behandle Nordlink-søknaden innen sommeren.

 Energiminister Tord Lien er i Berlin, hvor han blant annet har besøkt Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel.
Energiminister Tord Lien er i Berlin, hvor han blant annet har besøkt Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. mars 2014 - 13:17

Energiminister Tord Lien (Frp) møtte fredag formiddag Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel i Berlin.

Like etter at det snaut en time lange møtet var over, sendte Gabriel ut en pressemelding, der han gir «ubeskrenket støtte» til Nordlink-prosjektet, og lover at de nødvendige byggetillatelsene fra tysk side vil være klare til sommeren.

Press på Norge

Men Gabriel legger samtidig også press på den norske konsesjonsbehandlingen.

– Nå er det avgjørende at også det norske departementet innen sommeren gir Statnett konsesjon, slik at vi kan føre dette prosjektet, som er så viktig for begge våre land, videre, heter det i pressemeldingen.

Gabriel begrunner dette med at det er viktig at Statnett kan fatte sin investeringsbeslutning allerede i år, som planlagt. Da vil prosjektet kunne settes i drift i 2018, som er Statnetts mål.

Eon-sjef: – For sent å bygge kabler til Tyskland

– Positive signaler

Det norske olje- og energidepartementet holder nå på med et intenst arbeid for å finne ut om prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Med i regnestykket er blant annet endrede produksjonsforhold som følge av Tysklands store utbygging av solkraft, og spørsmålet om Norge får være med i et eventuelt tysk kapasitetsmarked.

Lien svarer verken ja eller nei på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Gabriel kunne love at Nordlink-kabelen får være med i  et tysk kapasitetsmarked, hvis det altså opprettes.

– Jeg synes signalene er positive. Tyske myndigheter er opptatt av å få dette til, og vi er opptatt av å få det til, så det var et fruktbart møte. Vi har fått stor forståelse for den prosessen vi er inne i nå, hvor vi har strenge retninglinljer for at vi også må vurdere både den bedrdiftsøkonomiske og den samfunnsøkonomiske forretningsmodellen for kablene, sier Lien.

Tord Lien møtte Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel i Berlin i dag.
Tord Lien møtte Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel i Berlin i dag.

Indian summer

– Blir dere ferdig med konsesjonsbehandlingen innen sommeren?

– Vi er blitt enige om en tidsramme, og det er at kabelen skal være ferdig i 2018. Da må vi sannsynligvis ha gitt konsesjon i løpet av september. Det jobber vi med som utgangspunkt. Får vi til det, vil også kablene bli ferdig på den forespeilte tiden, sier Lien.

– Vil dere rekke det?

– Det er en grunn til at vi har konsesjonsbehandling, og vi jobber ganske hardt med det. Vi må være trygge på at businessmodellen er god nok, og når vi har kartlagt det, avgjør vi om vi gir konsesjon, sier energiministeren.

Les også:

Denne strømkabelen var nede i 103 dager siste halvår i fjor

NVE vet ikke alderen på 100.000 kraftledninger

Mer fornybar energi vil øke risikoen for kollaps i kraftnettet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.