ENERGI

Tyskland blir med på hydrogenrør-samarbeid

Tyskland slutter seg til et hydrogenrørprosjekt som skal frakte hydrogengass fra Spania og Portugal til Frankrike og Tyskland.

– Hydrogen er en gamechanger for Europa. Vi ønsker å gjøre hydrogen til en sentral del av energisystemet vårt i overgangen til klimanøytralitet og nullutslipp, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da de tre første landene inngikk avtalen i desember. Nå er også Tyskland med.
– Hydrogen er en gamechanger for Europa. Vi ønsker å gjøre hydrogen til en sentral del av energisystemet vårt i overgangen til klimanøytralitet og nullutslipp, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da de tre første landene inngikk avtalen i desember. Nå er også Tyskland med. Foto: Virginia Mayo/AP/NTB
23. jan. 2023 - 09:45

Planen går ut på å bygge en stor undersjøisk rørledning for å frakte såkalt grønt hydrogen fra Spania og Portugal til Frankrike, og etter hvert til resten av Europa. Spania, Portugal og Frankrike inngikk enighet om prosjektet i desember. Grønt hydrogen lages fra vann via elektrolyse i en prosess som benytter fornybar energi.

Søndag kunngjorde energidepartementet i Madrid at også Tyskland har sluttet seg til avtalen.

Prosjektet består av en rørledning som skal gå under sjøen fra Barcelona til Marseille i Frankrike og går under navnet H2Med. Hensikten er å redusere avhengighet av russisk energi. Men prosjektet blir også sett på som et ledd i Europas overgang fra fossile drivstoff til renere energi.

H2Med kan ifølge anslag fra den spanske regjeringen dekke 10 prosent av EUs hydrogenbehov. Prosjektet har en prislapp på rundt 2,5 milliarder euro.

Prosjektet ble presentert i oktober som en erstatning for det såkalte MidCat-gassrørledningsprosjektet som skulle gå gjennom Pyreneene. Dette prosjektet ble skrinlagt i 2019.

Flere av  Leopard 1-stridsvognene har kommet, men ukrainerne mangler fortsatt mange av stridsvognene de er blitt lovet.
Les også

Ukraina: Ble lovet 100 stridsvogner – kun fått 30

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.