ENERGI

Tysk investeringsfond bak fire støttefrie solparker på totalt 415 MW

Lokalplanene er på plass. En av fire planlagte parker forventes å kunne produsere grønn strøm allerede i år. Sammen vil de kunne levere strøm til 120 000 husstander.

Mellom solcellepanelene i Begreens nye solcelleprosjekter skal det gå lam og sau eller drykes gressprotein.
Mellom solcellepanelene i Begreens nye solcelleprosjekter skal det gå lam og sau eller drykes gressprotein. Illustrasjonsfoto: Begreen
Sanne Wittrup, Ing.dk
13. jan. 2021 - 19:00

Den danske solenergiutvikleren Begreen og et internasjonalt investeringsfond Luxcara har avtalt å etablere fire støttefrie solparker rundt om i Danmark med en total kapasitet på 415 MWp, noe som gjør prosjektet til et av de største solprosjektene i Europa – så langt.

To av parkene vil være plassert ved Haslev i Faxe kommune; én solpark skal plasseres i Vordingborg kommune og den siste ved Vildbjerg i Herning kommune.

De fire parkene sammen vil kunne levere grønn strøm tilsvarende forbruket i ca. 120.000 husstander, noe som tilsvarer en reduksjon i CO2-utslipp på ca. 343.000 tonn hvert år. Parkene dekker et samlet areal på 420 hektar – tilsvarende 585 fotballbaner.

Produserer strøm i år

Ifølge Anders Dolmer, styreleder i Begreen, kan strømproduksjon fra parkene starte i år, ettersom politikerne i de tre berørte kommunene allerede har godkjent arealplanene som åpner for solcelleanlegg på de utvalgte områdene.

På samme måte er det ifølge styrelederen inngått avtaler om nettilkobling av solparkene, slik at den siste parken kan kobles til nettet i 2023.

Begreens solcelleparker er ifølge dem selv utformet i tett samarbeid med grunneiere og kommuner, og man bestreber seg på at solparkene skal synes minst mulig i landskapet, da de alltid plasseres på flatmark, slik at de om noen år blir gjemt bak høye, tette hekker eller skog.

Landbruk mellom rekkene

Dolmer forklarer at ideen er å drive økologisk matproduksjon på områdene mellom solcellene – vanligvis i form av lam- og sauehold eller dyrking av gress for proteinutvinning:

– Omtrent halvparten av arealet i en solpark er gress, og siden det er 8–10 meters avstand mellom radene med solcellepaneler, er det definitivt plass til å kjøre med maskiner hvis vi for eksempel vil dyrke gress for proteinutvinning.

Han legger til at de jobber med et konsept der man klemmer det høstede gresset sammen og trekker ut protein fra saften:

– Så kan vi ta den gjenværende biomassen, som er omtrent 50 prosent, og forgasse det til gass og biokull, som binder næringsstoffer som deretter kan resirkuleres og føres ut på landbruksområdet igjen, forklarer Dolmer.

Første park i 2020

Begreen startet byggingen av sin første solpark i Danmark i fjor; en park som vil levere den første kraften til våren.

De fire nye parkene skal bygges sammen med Begreens faste partner, Energi Innovation.

BeGreen og dets partnere sysselsetter for tiden opptil 120 personer, og antallet vil øke med den nye avtalen.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova.
Les også

Salget av solcellepaneler stuper

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.