IT

TUTV: Nødnettet kan overføre video i sanntid

På bare 90 kbit/s.

2. apr. 2014 - 09:43

Før jul testet Direktoratet for nødkommunikasjon for første gang overføring av video i Nødnettet. Forsøkene foregikk ved Notodden hvor nettet ennå ikke er satt i normal drift.

Det var også første gang teknologien ble testet av leverandøren Motorola i et operativt nett.

Gary Aitkenhead er Motorolas sjef for tjenester i Europa og den som har ansvaret for å bygge og drive det norske nødnettet i mange år fremover.

– Vi ble overrasket over hvor bra videokvaliteten ble. Dette blir jo sendt med en bitrate på rundt 90 kbit/s og det er ikke mye, men på en mobilradio med en liten skjerm fungerer det bra, sier Gary Aitkenhead.

Les også: Nødnettet hadde overlevd brannen i Lærdal

Mistet ikke forbindelse

Også sjefen for DNK, Tor Helge Lyngstøl, er positiv til videokvaliteten.

– Dette er langt fra noen HD-sending, men det gjør jobben med å formidle oversikt over branner og ulykker til de som trenger informasjon. Testen vi gjorde foregikk over et område som er dekket av flere basestasjoner der to var utstyrt med TEDS - TETRA Enhanced Data Services, sier Lyngstøl.

Litt over en tredjedel av alle de rundt 2100 basestasjonene i nødnettet vil ha TEDS, men alle kan bygges ut med den forbedrede dataraten om det trengs.

– Vi opplevde at videooverføringen håndterte omkoblingen mellom basestasjoner godt, og vi mistet heller ikke forbindelsen når en stasjon uten TEDS overtok, sier Lyngstøl.

Les også: Her er Norges nye panservogn

Tale viktigst

Aitkenhead sier at brukere i mange land er svært fornøyd med digitaliseringen av nødkommunikasjonen.

– Det viktigste for dem er talekvaliteten og den er vesentlig bedre enn med analoge systemer. I tillegg får de tilgang til veldig mange applikasjoner som meldinger, databaseoppslag og mye annet, sier Aitkenhead.

Han forteller også at det finnes et håndsett med et innebygget kamera med 5 megapiksler som kan sende bilder i høy kvalitet inn til nødsentralene.

– Slike sendinger må overføres tungt kryptert og bildene blir utstyrt med digitale vannmerker slik at det ikke skal være mulig å redigere dem uten at det oppdages, sier Aitkenhead.

Les også:

Snart blir det DAB-dekning i tunnelene

– Vi må bli bedre på alternativ kommunikasjon ved strømbrudd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.