BYGG

Tre av fire høyskolebygg i dårlig stand

Mer forfall ved høyskolene enn ved universitetene, ifølge Riksrevisjonen.

Dette vinduet ved Universitetet for biovitenskap og miljø, UMB, viser at det er begrenset hvor mye penger universitetene har brukt på vedlikehold. (Foto: Håkon Jacobsen)
Dette vinduet ved Universitetet for biovitenskap og miljø, UMB, viser at det er begrenset hvor mye penger universitetene har brukt på vedlikehold. (Foto: Håkon Jacobsen) Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
11. des. 2012 - 15:10

En tredel av den statlige bygningsmassen i universitets- og høgskolesektoren har en dårlig tilstand, og dette gjelder særlig bygg som Kunnskapsdepartementet og utdanningsinstitusjonene har ansvar for, ifølge Riksrevisjonen.

– Kunnskapsdepartementet bør følge opp mer aktivt at utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg har god eiendomsforvaltning, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding.

Les også: UMB mangler milliarder til rehabilitering

Verst ved høyskolene

Det ser ut til at situasjonen er verst ved høyskolene. Høgskoler som forvalter egne bygg vurderer nemlig selv at 74 prosent av deres bygningsmasse har symptomer på dårlig teknisk tilstand.

Universiteter med tilsvarende forvaltningsansvar vurderer at dette gjelder 40 prosent for deres del, mens Statsbygg vurderer at dårlig teknisk tilstand omfatter 19 prosent av bygningsmassen de forvalter i denne sektoren.

Deler av bygningsmassen har en så dårlig teknisk tilstand at det innebærer avvik fra lover og forskrifter, og dette kan ha negative konsekvenser for brukspotensial og arealutnyttelse, ifølge Riksrevisjonen.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at samtidig som deler av bygningsmassen i universitets- og høgskolesektoren har fått en bedret teknisk tilstand, har tilstanden blitt dårligere for 19 prosent av den samlede bygningsmassen.

– Dette er en stor utfordring for utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg, og det har i perioden 2007–2011 heller ikke vært investert nok i bygningsmassen til å opprettholde dens verdi, sier Kosmo.

Les også: 370 millioner til rehabilitering av UMB

– Får for lite penger

Riksrevisjonen påpeker at utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg vil ha store utfordringer med å bringe bygningsmassens tekniske tilstand på et akseptabelt nivå med dagens vedlikeholds- og investeringsnivå.

Bygningsmasse forvaltet av Statsbygg har en bedre teknisk tilstand. Statens husleieordning gir økonomisk grunnlag for regelmessig vedlikehold av denne bygningsmassen.

– Utdanningsinstitusjoner som forvalter egne bygg bør utforme sine internhusleieordninger slik at de også i større grad gir økonomisk dekning for vedlikehold, sier Kosmo.

Les også:

Bli med inn i Statoils nye Oslo-kontor

Slik bygges Norges nye praktgate

Slik skal de drive Norges lengste togtunnel

– Bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.