KARRIERE

Tre av fem toppledere lytter ikke

JOBB: Medbestemmelse er kun festtaleprat, ifølge undersøkelsen.
JOBB: Medbestemmelse er kun festtaleprat, ifølge undersøkelsen. Bilde: Colourbox
7. sep. 2011 - 09:50

Sju av ti tillitsvalgte mener at sjefene deres ikke inkluderer ansatte i viktige beslutningsprosesser. Det viser en undersøkelse som De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte har gjennomført for ledelsesorganisasjonen Lederne.

Ifølge undersøkelsen mener de tillitsvalgte at tre av fem bedrifter lar være å involvere tillitsvalgte når viktige beslutninger for bedriften skal tas.

Svakere fagforeninger ga større lønnsforskjeller

Jan Olav Brekke, leder i organisasjonen Lederne.
Jan Olav Brekke. Lederne

Autoritært

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne er overrasket over konklusjonen. Det er svært verdifullt å lytte til de ansatte underveis i slike prosesser, mener Brekke.

– Ansatte som føler seg ignorert og tilsidesatt av ledelsen, kan gjerne ende opp som umotivert og negativ arbeidskraft, og i ytterste konsekvens kan slik dårlig motivasjon gi negative økonomiske resultater på lang sikt, sier Brekke.

Over halvparten av de spurte mener at ledelsen i sin bedrift er blitt mer autoritær enn tidligere. Brekke mener at denne typen ledelse kan føre til rekrutteringsutfordringer for mange bedrifter.

Ikke følg disse karriererådene

Negativt

– I de yngre generasjonene er det mange med et individuelt basert selvbilde, og en autoritær lederstil bidrar ikke akkurat til å fremelske det, sier Brekke.

Han tror at mange av de beste unge ansatte foretrekker involverende ledere.

– De fleste arbeidstakerne ønsker å bidra i bedriften, og å få en følelse av å ha reell verdi. En ledelse som ikke lytter, er å drive organisasjon på et noe negativt menneskesyn, sier Brekke.

Stoler ikke på hjemmejobbere

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.