HELIKOPTER

Tre alvorlige hendelser med S-92 siden 2020

Tre ganger siden 2020 har Sikorsky S-92-helikoptre hatt alvorlige maskinfeil i Norge. Dette er helikoptertypen som styrtet i sjøen utenfor Sotra onsdag kveld.

Slike Sikorsky S-92-helikoptre er i praksis enerådende i Nordsjøen, men har hatt flere motorulykker før.
Slike Sikorsky S-92-helikoptre er i praksis enerådende i Nordsjøen, men har hatt flere motorulykker før. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
29. feb. 2024 - 07:46

I alle tre tilfeller ble helikoptrene operert av det selskapet Bristow, skriver Bergens Tidende.

I fjor sommer sviktet en motor på et Sikorsky S-92A like etter avgang fra en oljeplattform på Ekofiskfeltet. Der hadde de hentet flere passasjerer. Det ble besluttet å fly på én motor til Stavanger lufthavn.

Høsten 2021 fikk et annet S-92A tap av oljetrykk i hovedgirboksen mens det var på treningsoppdrag. Helikopteret klarte å lande på oljeplattformen.

Og i 2020 var et S-92 på vei tilbake til Sola fra Nordsjøen da det lyste opp varsellamper om tap av oljetrykk i hovedgirboksen. Helikopteret klarte å fly videre til Sola.

Ingen ble skadd i noen av disse ulykkene, mens i gårsdagens ulykke omkom én person.

Leveringsproblemer

Sikorsky S-92 er i praksis enerådende i helikoptertrafikken offshore i Norge.

Samtidig er det kjent at helikopterprodusenten har leveringsproblemer, som blant annet skyldes pandemien og at mangel på titan har gjort det vanskelig å produsere delene.

Gjennom høsten har derfor helikopterselskapene i Norge slitt med å få tak i reservedeler til Sikorsky S-92. Flere maskiner er satt på bakken. 

Equinor har satt i gang prosessen med å hente inn en ny helikoptertype til norsk sokkel – Leonardo AW 139.

I januar ble det klart at de har tildelt Lufttransport RW AS oppdrag for å operere to nye søk- og redningshelikoptre (SAR) for Troll- og Oseberg-området. Det ene skal også brukes til passasjertransport til og fra Equinors plattformer. 

De nye helikoptrene vil likevel først være klare for drift fra 2026.

I 2022 bestemte regjeringen å heve milliardkontrakten for de 14 NH90-helikoptrene til Sjøforsvarets kystvaktfartøyer og fregatter.
Les også

Bekrefter mekling etter NH90-vrakingen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.