OLJE OG GASS

Total-sjefen døde i flyulykke i Moskva

Kolliderte med brøyteplog.

Total-sjef Christophe de Margerie omkom i en flyulykke på Vnukovo-flyplassen i Moskva natt til tirsdag. Føreren av brøytebilen privatflyet hans kolliderte med skal ha vært full.
Total-sjef Christophe de Margerie omkom i en flyulykke på Vnukovo-flyplassen i Moskva natt til tirsdag. Føreren av brøytebilen privatflyet hans kolliderte med skal ha vært full. Bilde: Reuters/NTB scanpix
21. okt. 2014 - 10:31

Toppsjefen i Total, Christophe de Margerie (63), mistet livet da hans privatjet kolliderte med en brøyteplog på en flyplass i Moskva natt til tirsdag.

Den franske olje- og gassgigantens sjef var på vei hjem til Paris da flyet styrtet på rullebanen minutter etter avgang fra Vnukovo flyplass ved Moskva like etter midnatt.

– Det er med dyp lengsel og stor sorg at Total bekrefter at styreleder og administrerende direktør Christophe de Margerie døde da et privatfly krasjet etter en kollisjon med en snøryddingsmaskin på Vnukovo flyplass i Moskva, het det i en uttalelse fra Frankrikes nest største selskap natt til tirsdag.

Bare timer tidligere hadde toppsjefen vært i et møte med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev utenfor Moskva, ifølge avisen Vedomosti.

Total bekrefter at også flyets besetning på tre personer mistet livet.

Beruset snøplogfører

Føreren av snøplogen som var innblandet i flyulykken der Totals toppsjef Christophe de Margerie døde, var beruset, sier russiske etterforskere.

– Det er allerede fastslått at føreren av snøplogen var påvirket av alkohol, heter det i en uttalelse fra Russlands etterforskningskomité, et organ som rapporterer direkte til president Vladimir Putin.

En foreløpig teori er at ulykken ble forårsaket av både av snøplogføreren og feil som ble gjort av flygerne av privatflyet som de Margerie var passasjer i.

Fjerde størst

De Margerie, som hadde vært 40 år i Total, sto på listen blant deltakerne i et russisk regjeringsmøte med utenlandske investorer i Gorki i nærheten av Moskva mandag.

63 år gamle De Margerie tiltrådte stillingen som Totals øverste sjef i februar 2007. I mai 2010 ble han også styreleder. Med sin karakteristiske, bustete bart og frimodige fremtoning var han blant de mest fremtredende toppsjefene i oljebransjen.

Total er Vestens fjerde største olje- og gasselskap med en anslått markedsverdi på 102 milliarder euro.

Stor i Russland

Total er også blant de største utenlandske investorene i Russland, men det franske selskapets fremtid i det russiske markedet har i likhet med andre vestlige selskaper mørknet som følge av sanksjonene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Total slo i september fast at sanksjonene ikke kan stanse arbeidet med Jamal-prosjektet i Sibir, hvor Total er tungt inne i utvinningen av flytende naturgass.

De Margerie, som har utmerket seg som en trofast venn av Moskva og russernes energipolitikk, uttalte i den forbindelse at Europa ikke kan leve uten russisk gass, og at det heller ikke er noen grunn til at det skulle være tilfelle.

Så sent som i juli sa De Margerie til nyhetsbyrået Reuters at spenningene mellom Vesten og Russland tvinger Moskva nærmere Kina.

– Russland er en partner, og vi bør ikke kaste bort tiden på å beskytte oss fra en nabo, sa han.

– Fransk besetning

Da flyet av typen Dassault Falcon skulle ta av med kurs for Paris like før midnatt lokal tid tirsdag, skal understellet ha truffet en snøplog, ifølge Russia Today.

Flyet skal ha begynt å brenne som følge av kollisjonen. Enkelte russiske medier meldte først at også føreren av brøytebilen omkom, men han skal ha blitt alvorlig skadd, ifølge russiske RIA Novosti.

Luftfartsmyndighetene i Moskva opplyser til nyhetsbyrået Itar Tass at sikten var på 350 meter da ulykken skjedde. Flyets ferdskriver og taleregistrator undersøkes for å avdekke årsaken til ulykken. Franske eksperter skal delta i etterforskningen, som ledes av en russisk havarikommisjon, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Vnukovo internasjonale lufthavn er den tredje største i Moskva-området.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.