KRAFT

Tord Lien vil ha dyrere strøm

Flere kraftkabler til utlandet skal gjøre fornybar energi lønnsomt i Norge.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. okt. 2013 - 14:09

– Ullsokker og ullgenser er ikke en del av virkemiddelapparatet vi vil trekke opp fra skuffen i energipolitikken, sa energiminister Tord Lien (Frp) til latter de frammøtte på Statnetts høstkonferanse i Nydalen i Oslo i dag.

Les også: Utenlandskabler øker kraftprisene

Flere kilowattimer

Lien ser derimot på nye utenlandskabler som et viktig virkemiddel for å få høye nok strømpriser til at det blir lønnsomt å bygge ut fornybar energi her i landet.

– La meg være veldig tydelig på at vi ønsker at det faktisk skal produseres flere kilowattimer der ute. For at dere skal fatte investeringsbeslutningene som må fattes, må vi få sannsynliggjort at det skal bygges kabler som vil ha noe å si for prisbildet i Norge i perioden rundt 2020. Da er det veldig, veldig sannsynlig at det bare er to kabler som kan påvirke det prisbildet, sa energiministeren.

– Jeg legger til grunn at det er de kablene som Statnett nå jobber med som vil kunne påvirke det prisbildet og de investeringsbeslutningene som vi må sørge for at blir gjort, sa Lien.

Les også: Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Prioriterer Statnett

Statnett planlegger å bygge en kabel til Tyskland med kapasitet på 1400 MW som skal stå klar i 2018, og en like stor kabel til England som skal settes i drift innen 2020.

– Dette er ikke en arena for konsesjonsbehandling. Men vi vil prioritere å arbeide med de to kablene sammen med Statnett. Jeg håpåer at det signalet tas. Så vil vi også sette i gang et arbeid på et tidspunkt når det gjelder å åpne for at andre aktører skal eie kabler. Men i et perspektiv som har relevant for grønne sertifikater, er det ikke aktuelt, sa Lien.

Frp, Høyre, KrF og Venstre ønsker alle å reversere tidligere energiminister Ola Borten Moes (Sp) lov om at kun Statnett skal få bygge kabler til utlandet.

Det vil gjøre at selskapet Northconnect kan få bygge kabel til Skottland.

Les også: – Det er en annen rolle å være minister enn kommunikasjonsdirektør

Lovendring kan ta tid

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om når denne lovendringen kommer til å bli gjort, kan imidlertid Lien ikke gi noe entydig svar.

– Det er altfor tidlig å si noe om hvor lang tid en slik prosess må ta. Det er også noe som må gjøres i samarbeid med europeiske myndigheter.

Kan vi for eksempel vente at dere sender et forslag om lovendring ut på høring allerede i år?

– Det er altfor tidlig å si om vi kan gjøre det i år.

Men du ønsker å endre loven?

– Mitt ønske er ganske klart uttrykt i erklæringene fra Sundvolden. Men vi må få litt tid til å se på hvordan vi kan løse det.

Les  også: Arbeidere på Hardanger-linjen ble innlosjert i telt

Forvirring

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen advarte i sin tale om å vie Northconnect for mye oppmerksomhet.

– Jeg tror det er viktig politisk i Norge at vi ikke snakker så mye om Northconnect og andre alternativer som på lang sikt kan være fornuftig, men fokuserer på å støtte Statnett i de to kabelprosjektene som er i gang, for å ikke skape forvirring hos aktørene i England og Tyskland, sa han.

Les også:

– Varmepumpenæringen kan få halvert omsetningen

20 km nye tunneler og 50 meter høy dam gir 175 GWh i Brokke  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.