OLJE OG GASS

Tord Lien slår tilbake mot opposisjonen etter Utsira-kravet

– Arbeiderpartiet har et spesielt ansvar.

  Olje- og energiminister Tord Lien er klokkeklar på at Sverdrup-kontrakter bør deles ut neste sommer.
Olje- og energiminister Tord Lien er klokkeklar på at Sverdrup-kontrakter bør deles ut neste sommer. Bilde: Øyvind Lie
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. mai 2014 - 09:48

Olje- og energiminister Tord Lien fikk seg en kilevink forrige fredag, da samtlige opposisjonspartier på Stortinget – inkludert regjeringskameratene Venstre og Krf – valgte å gå inn for å tvinge Statoil og de andre oljeselskapene på Utsirahøyden til å elektrifisere hele høyden.

Dette ble opposisjonen enige om skulle skje fra Johan Sverdrups dag én, som frem til nå har blitt estimert til å være i fjerde kvartal 2019.

Les også: Norges største industriprosjekt kan bli utsatt av Stortinget

– Blir ikke utsettelser

Opposisjonspartiene var krystallklare på at dette ikke kom til å føre til noen utsettelser av Sverdrup-prosjektet, selv om Statoil har truet med at det vil kunne føre til ett års utsettelser, samt store tap.

– Jeg blir overrasket over at Statoil mener det vil føre til utsettelser av Sverdrup. Det vi har blitt enige om er en områdeløsning fra oppstartsfasen av Sverdrup. Det betyr helt enkelt at man legger kabler fra Sverdrup til Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen. Det er ikke teknisk utfordrende å få til, og krever heller ikke spesielt mye plass. Men det krever enighet med selskapene, sier Krf-representant Kjell Ingolf Ropstad til Teknisk Ukeblad.

– Hvis det er uenigheten mellom selskapene Statoil er bekymret for, så vil jeg oppfordre dem til å jobbe. Hvis de ikke klarer å bli enige, så mener jeg at da må departementet gripe inn, og avgjøre kostnadsfordelingen, så unngår man den utsettelsen Statoil eventuelt er bekymret for, fortsetter han.

Også Heikki Holmås i SV og Terje Aasland i Arbeiderpartiet har uttrykt at de ikke har noen indikasjoner på at fullelektrifisering vil føre til en utsettelse.

Les også: – Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst

Lien: Usikkerheten er problematisk

I et intervju med Teknisk Ukeblad i går, sier olje- og energiminister Lien at Regjeringen deler målsettingen i forslaget om elektrifisering, men at opposisjonen ikke valgte noen god fremgangsmåte.

– Vi mener det ville vært mye bedre om dette kom i forbindelse med PUD. Da hadde vi hatt et bedre grunnlag. Sånn sett kan man si at det nå har kommet et nytt prinsipp i norsk oljepolitikk, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

Lien sier han med dette forslaget har blitt bekymret for fremdriften i Sverdrup-prosjektet.

– Sammen med oljeselskapene som skal investere mellom 100 og 120 milliarder, samt fagbevegelse, leverandører og offshoreverftene, er jeg bekymret for om timeplanen kan holdes. Dette har skapt usikkerhet for prosjektet. Det vil ha store konsekvenser, både for statskassen og selskapene, men også for aktiviteten hos leverandørene og verftene. At denne usikkerheten er skapt, er problematisk, sier Lien.

Les også: «Vi setter en boks på et stativ, så trekker vi noen kabler»

– Vanskelig å forstå

Han sier at han i og for seg hadde ventet seg dette fra SV, men at det var overraskende fra Arbeiderpartiet.

– Jeg hører at Arbeiderpartiet sier at dette ikke vil skape utsettelse av prosjektet. Men når selskapene som har jobbet med dette, med flere tusen ingeniørtimer bak seg, er usikre, så må jeg innrømme at jeg har vanskeligheter med å forstå hvordan Arbeiderpartiet kan være så sikker på at det ikke blir utsettelser, sier olje- og energiministeren.

Les også: Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land

– Kontrakter neste år

Lien ber om at Regjeringen nå må få tid til å forstå hva vedtaket til opposisjonen består av.

– Dette er et av de største industriprosjektene i Norge på over 25 år. Da må det være en forståelse for at vi må bruke tid på å finne ut hva det egentlig er de foreslår. For det må jeg innrømme at jeg er litt usikker på. Vi må finne ut hva slags konsekvenser dette har, sier han.  

Han mener det er svært viktig at Sverdrup-kontraktene deles ut neste år.

– Jeg mener at alle har et ansvar her, ikke minst Arbeiderpartiet, for å sørge for at prosjektet kommer på timeplanen. Det mener jeg er målsettingen, og det er Regjeringen veldig opptatt av. Timeplanen må følges, så kontraktene på Sverdrup kan deles ut neste sommer, det er vi veldig opptatt av.

Les også:

«Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

«Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.