KARRIERE

Tør ikke takke ja til Linkedin-tilbud i frykt for svindel

Slik kan du finne ut om jobbtilbudet er ekte.

Tilfeller av svindelforsøk rettet mot arbeidsledige ingeniører på Linkedin har fått jobbsøkere til å bli skeptiske. Per Øyvind Kallekleiv turte ikke takke ja til jobbhenvendelse i frykt for å bli lurt.
Tilfeller av svindelforsøk rettet mot arbeidsledige ingeniører på Linkedin har fått jobbsøkere til å bli skeptiske. Per Øyvind Kallekleiv turte ikke takke ja til jobbhenvendelse i frykt for å bli lurt. Bilde: Illustrasjonsfoto. Erlend Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
19. juni 2016 - 10:01

Da Per Øyvind Kallekleiv fikk en jobbhenvendelse på Linkedin fra en rekrutterer i et stort, internasjonalt teknologiselskap, hørtes det ut som en interessant mulighet. 

Han sjekket ut både selskap og kontaktperson, og fant ingenting galt. Til å begynne med virket det som en seriøs henvendelse.

Men etter hvert var det flere varsellamper som begynte å lyse. 

Resultatet ble at offshorearbeideren ikke turte å gå videre med jobbmuligheten, i frykt for at det var noen som prøvde å svindle ham. 

Kjente metoder

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om svindelforsøk på Linkedin, rettet mot arbeidsledige ingeniører i Danmark. 

Kallekleiv sier han kjente seg igjen i metoden som her ble brukt, blant annet at de gjennomfører jobbintervju på Skype, og at han derfor avbrøt rekrutteringsprosessen.

Per Øyvind Kallekleiv. <i>Bilde: Privat</i>
Per Øyvind Kallekleiv. Bilde: Privat

– I tillegg fikk jeg ikke svar på spørsmål jeg stilte, som hva slags stilling det var snakk om og hvor i verden de ville jeg skulle jobbe fra, sier han til Teknisk Ukeblad.

Kallekleiv har likevel ikke klart å få bekreftet om det er snakk om et svindelforsøk eller ei. I eksemplene fra Danmark ber bedragerne om penger etter å ha kommet med et jobbtilbud, men han brøt kontakten før de var kommet så langt i prosessen. 

Han forsøkte å ta opp kontakten med selskapet igjen, for å få svar på om det var en reell jobbmulighet. Kallekleiv fikk beskjed om at de ville komme tilbake til ham med tidspunkt for intervju. Siden har han ikke hørt noe.

Heller ikke Teknisk Ukeblad har fått svar på sine henvendelser til selskapet.

– Det kunne jo ha vært drømmejobben

For Kallekleiv sin del er det ikke så tungt. Han har en jobb og var i utgangspunktet ikke på utkikk etter noe nytt. 

– Men jeg ble jo så klart nysgjerrig. Det kunne jo ha vært drømmejobben. Og det er jo behagelig å kunne føle seg som en ettertraktet arbeidstaker, påpeker han. 

Skulle han få en lignende henvendelse igjen, tror han nok ikke det vil fremkalle like positive tanker. 

– Jeg vil nok i utgangspunktet være svært skeptisk, poengterer Kallekleiv. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Svindelforsøk senest i mai

For en arbeidsledig kan det dermed ha store konsekvenser om jobbmuligheter glipper på grunn av misforståelser.

Rådgiver i Nito, Jørn Eilertsen, forklarer at han får over 20 henvendelser i uken fra medlemmer som har spørsmål om Linkedin. Flere av disse handler om jobbtilbud via det sosiale nettverket, men heldigvis er brorparten av dem av det seriøse slaget. 

Han har flere gode råd til hva du bør se etter, dersom du mistenker at noen forsøker å svindle deg. 

– Men det er også viktig å huske på at det i hvert fall foreløpig er relativt få tilfeller av svindel. Samtidig ser vi at stadig flere stillinger besettes gjennom Linkedin, så det finnes muligheter her, sier han til Teknisk Ukeblad. 

De gangene han får tips om svindlere er det ofte flere som gir beskjed på omtrent samme tid.

– Det siste tilfellet var i slutten av mai, da var det flere som meldte fra om et ingeniørselskap det ble opplyst om at opererte i Sverige, men som ikke fantes i offentlige registre der, påpeker Eilertsen.

Bruk nettverket ditt

Noe av det første Eilertsen ville sett etter, dersom en rekrutterer tar kontakt via Linkedin, er om vedkommende har et stort nettverk eller ei. 

– Du kan finne ut mye gjennom nettverksstyrke. Har de mange kontakter er det lettere å stole på dem, poengterer ham.

I tillegg kan det være nyttig å finne utav om personen har felles kontakter med deg. Slik sett er det en styrke å ha et stort nettverk selv også. Derfor mener rådgiveren at det er lurt å være offensiv med tanke på å knytte kontakter, spesielt i egen bransje og geografiske område.   

– Et typisk tegn på at det er grunn til å være skeptisk, er om vedkommende har få kontakter og ingen felles kontakter med deg. Har man ingen felles kontakter kan man begynne å spørre seg om hvordan de har funnet frem til deg. Så kan det jo være at du har en god profil, som stemmer godt overens med det de er ute etter, poengterer han. 

– Vær åpen for muligheter

Eilertsen understreker at han nok vil være mer skeptisk til personer fra andre land som tar kontakt. 

– Det er vanskeligere å svindle noen innenfor Norge enn det er på tvers av landegrenser. Det vil også være mindre sjanse for at du har felles kontakter med folk utenfra Norge, sier han.  

Men rådgiveren er snar til å påpeke at det for tiden er mange som ser til Norge for arbeidskraft, spesielt ingeniører.

– Vi vet at norske ingeniører er svært attraktive blant annet i Danmark og Tyskland. Dette er land hvor de vet at det er mulig å få tak i folk herfra nå, og jeg vet om flere som har fått jobb i utlandet via Linkedin den siste tiden. Derfor er det fornuftig å være åpen for muligheter også, sier han. 

Penger = svindel

Dermed vil det være bedre å se etter andre tegn, som kan si noe om et jobbtilbud er ekte eller ei. 

Eilertsen påpeker at en arbeidsgiver skal oppgi samme opplysninger på Linkedin som de ville gjort i en hvilken som helst annen rekrutteringsprosess. Det du kan se etter er blant annet korrekt e-postadresse, telefonnummer, adresse til nettsiden deres og annen info du normalt vil forvente å få. 

– Og er du fremdeles skeptisk, så ville jeg ringt bedriften og sjekket. 

Han understreker at det er ett tegn som gjør at du nesten med sikkerhet kan si at det er snakk om svindel. 

– Jeg har bare hørt om at det har skjedd én gang, men om noen vil at du skal betale noe, enten for å komme i betraktning for en jobb eller for å sluttføre en ansettelsesprosess, så ville jeg tenkt at det var svindel med en gang. Det ville i så fall være en veldig rar ansettelsesprosess om det ikke var det. 

Han understreker at så lenge jobben det er snakk om befinner seg innen for EU-området, er det er ganske enkelt å finne ut av om den er reell eller svindel.

– Det er fullt mulig å finne ut av ganske mye på nett, og det går også an å be om hjelp, så det er jo ingen grunn til at noen skal bli superlurt her.

– Vil bli vanligere

Samtidig retter rådgiveren en liten pekefinger mot bedriftene, og mener mange kan gjøre mer for at det skal bli lettere for arbeidstakere å stole på dem.

Han mener blant annet at mange av dem som ønsker å bruke Linkedin til å tiltrekke seg arbeidstakere, burde gå over profilen sin. 

– Ingeniører og andre arbeidstakere har omfavnet Linkedin, og vet hva de gjør og hvordan de skal få profilen sin til å fremstå best mulig. Mange arbeidsgivere har ikke tenkt så mye på at de må fremstå som attraktive her, for å få de rette arbeidstakerne til å interessere seg, påpeker han.

Eilertsen tror rekruttering via Linkedin vil bli stadig mer vanlig i årene som kommer. 

– Mange rekrutterere sier alt i dag at dette er det viktigste verktøyet de har. Det er billig å bruke og du kan kartlegge langt flere potensielle arbeidstakere. Det er enkelt og det virker. Men mer bruk betyr nok også muligheter for mer svindelforsøk, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.