KRAFT

– Tomme magasiner en fallitterklæring

Øyvind LieØyvind Lie
13. jan. 2011 - 08:58

Rådgiver Svein Roar Brunborg har foreslått at kraftleverandørene må straffes økonomisk hvis vannmagasinene går tomme. I dag har ikke kraftselskapene noen insentiver for å unngå dette bortsett fra tapt omdømme og at de vil stå uten kraft å selge til kundene sine.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Fallitterklæring

Riis-Johansen har ennå ikke bestemt seg for om han mener Brunborgs idé bør gjennomføres.

– Hvis et kraftselskap står uten vann til produksjon utpå vårparten, er det en fallitterklæring for selskapet. Da har selskapet sviktet sin oppgave som ansvarlig samfunnsaktør, i tillegg til oppgaven som kommersiell aktør, sier energiminister Terje Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

– Så i utgangspunktet legger jeg til grunn at kraftselskapene legger inn tilstrekkelige sikkerhetsmarginer for å sørge for at de kan levere strøm helt fram til nytt vann kommer på plass, sier Riis-Johansen.

Les også: – Energisertifikater kan hindre nedtapping

Gjennomgang

Men energiministeren varsler at spørsmålene vil bli vurdert.

– Nå er vi i ferd med å få to ekstremår. Det vil selvsagt være naturlig for meg å få en ordentlig gjennomgang også av de spørsmålene du nevner etter at vinteren er over, sier Riis-Johansen.

Han ønsker ikke nå å gi noen vurdering av hva som er best av Brunborgs forslag om økonomisk straff til energiselskapene, Einar Hopes innspill om energisertifikater og EBLs gamle forslag fra etter krisevinteren i 2002/2003 om å innføre energiopsjoner i produksjon.

– Jeg kommer selvsagt til å gå gjennom dette mer konkret når vinteren er over, sier energiministeren.

Samfunnsansvar

– Så det er altså ikke sikkert at det blir noen endringer i det hele tatt?

– Som sagt legger jeg til grunn at selskapene også tar samfunnsansvar og sørger for å ha en helhetlig vurdering knyttet til magasindisponeringen. Hvis konklusjonen etter denne vinteren er at de ikke har det, så må vi vurdere det, sier energiministeren.

Les også: Magasinene tappes saktere

Tappes saktere

NVE la i går ettermiddag fram sine ukentlige tall som viste at fyllingsgraden i norske vannmagasiner for uke 1 var 42,8 prosent. Gjennom uka gikk fyllingsgraden ned med 2,5 prosentpoeng mot 2,8 prosentenheter uka før.

Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2007 var 69,8 prosent og minimumsverdien 46,4 prosent.

– Vi ser nå en betydelig import av elektrisk kraft. Høye strømpriser her i landet gjør eksport til Norge attraktivt. Det er fremdeles en stram situasjon og magasinene har svært lav fyllingsgrad, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

Les også: Mangler gode NVE-kandidater

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.