KARRIERE

To år etter ledighetstoppen for ingeniører: Ser stadig bedring i arbeidsmarkedet

Lavere ledighet i oljefylkene er den største årsaken.

Fra toppnivået er arbeidsledigheten for ingeniør- og ikt-fag nå mer enn halvert. Og det er grunn til å se positivt på utviklingen det neste året også.
Fra toppnivået er arbeidsledigheten for ingeniør- og ikt-fag nå mer enn halvert. Og det er grunn til å se positivt på utviklingen det neste året også. Foto: Eirik Helland Urke/Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. feb. 2019 - 10:46

Det er nå gått to år siden arbeidsmarkedet for ingeniører var på bunn og ledigheten på topp. I Januar 2017 var hele 8626 innen ingeniør- og ikt-fag registrert uten jobb i Navs registre. 

Siden den gang har det vært en jevn nedgang i arbeidsledigheten, og ved utgangen av januar i år var antallet arbeidsledige nede i 4064, viser ferske tall fra Nav

Ingeniør- og ikt-fag er igjen yrkesgruppen med størst fall i ledigheten det siste året, med en nedgang på 28 prosent fra januar i fjor. 

Stadig bedring i oljefylkene

Det er en liten oppgang i antall ledige fra desember, men januar er tradisjonelt en måned hvor ledigheten øker, rett og slett fordi mange kontrakter går ut ved nyttår.

Ingeniør- og ikt-fag har nå en ledighet på 1,5 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 2,1 for ett år siden. 

– Nedgangen i ledigheten som vi har sett de siste to årene, ser ut til å fortsette, selv om den har avtatt det siste året. At det er stadig bedring på arbeidsmarkedet i fylkene som var rammet av nedgangstidene i oljebransjen, er hovedårsaken til nedgangen, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

Flere skal ansette

Og det er all grunn for ingeniører og andre i oljeindustrien til å fortsette å være positive til utviklingen i arbeidsmarkedet. 

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, er det svært mange ledere i oljebedrifter som nå sier at de kommer til å ansette flere nye i det kommende året, ifølge en større undersøkelse gjennomført av DNV GL. 

39 prosent sier de skal øke bemanningen, det er nesten like mange som før oljekrisen satte inn. Samtidig sier langt færre at de forventer nedbemanning. 

Derimot uttrykkes det i rapporten en bekymring for om bransjen vil klare å rekruttere de ansatte den trenger, etter de omfattende kuttrundene de siste årene. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.