DATATELE

Tillater finger-ID i Norge

EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste?
EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste?Bilde: Truls Tunmo

Andre saker til behandling

  • Oslo Trimsenter og Oxigeno Fitness vil bruke fingeravtrykk for å gi medlemmer adgang til senteret.
  • REMA1000 vil at deres ansatte skal kunne registrere sine arbeidstimer med sitt fingeravtrykk.
  • ESSO vil at tankbilsjåfører skal identifiseres med fingeravtrykk for å kunne kjøre inn på tankanlegg.
  • Alle disse sakene avgjøres i januar.

Dette sier loven

Personopplysningslovens § 12. Bruk av fødselsnummer m.v.

  • Fødselsnummer og andre entydige identifikasjonsmidler kan bare nyttes i behandlingen når det er saklig behov for sikker identifisering og metoden er nødvendig for å oppnå slik identifisering.
  • Datatilsynet kan pålegge en behandlingsansvarlig å bruke identifikasjonsmidler som nevnt i første ledd for å sikre at personopplysningene har tilstrekkelig kvalitet.
  • Kongen kan gi forskrift med nærmere regler om bruk av fødselsnummer og andre entydige identifikasjonsmidler.


Datatilsynet har aldri godkjent en eneste søknad om bruk av biometrisk identifisering. Nå har imidlertid deres klageorgan, Personvernnemnda, åpnet døra for denne nye formen for tilgangskontroll.

Ble stoppet

10. juli i fjor fattet Datatilsynet vedtak om at Tysvær kommune måtte slutte med bruk av fingeravtrykk som tilgangskontroll til kommunens bærbare PC-er.

Kommunen innførte biometrisk tilgangskontroll da de kjøpte nye maskiner for cirka ett år siden. Lenovo Technology BV Norway Branch har levert systemet for fingeravtrykksavlesning som benyttes i Tysvær.

En nødvendighet

Nå har Personvernnemnda overprøvd Datatilsynets vedtak, og gitt Tysvær tillatelse til å bruke fingeravtrykk som identifisering.

Det nye vedtaket, som ble sendt til partene i går, begrunnes med at en fingeravtrykkslønsing er nødvendig for kommunen.

Mens smartkort, som Datatilsynet oppfordret til å bruke, kan stjeles eller mistes, slipper man slike risikomomenter ved bruk av fingeravtrykk, heter det i vedtaket.

Ikke bare Tysvær

Rådmann Arne Jensen i Tysvær kommune, er glad for at Personvernnemnda ser deres behov.

- Vi hadde trodd det skulle gå denne veien, men det er en viktig sak - siden vedtaket vi har fått vil påvirke avgjørelser i slike saker i hele landet, sier han.

Tysvær valgte å kjøpe PC-er med avlesere for fingeravtrykk med et ønske om å følge med i utviklingen.

- Dette er fremtiden

- Det er ikke sånn at vi ikke kunne ha brukt maskinene uten dette systemet, men når det er tilgjengelig ser vi ingen grunn til å sitte å vente. Dette er fremtiden, sier Jensen.

I første omgang er det lærerne ved kommunens skoler, og noen i Rådhuset, som har fått bærbare maskiner med biometrisk tilgangskontroll.

Forskjellig tolkning

Datatilsynet viste til $12 i personopplysningsloven da de ga Tysvær kommune avslag på sin søknad i fjor. Nå bruker Personvernnemnda samme lov og paragraf som grunn for å tillate biometri.

- Vi har avslått alle saker som behandles i Personvernnemnda, og har i alle tilfeller tolket personopplysningsloven veldig strengt. Det er tydelig at Personvernnemnda tolker lovens formulering - som sier at slik identifisering skal være "helt nødvendig" før det tillates - annerledes enn oss, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers, Datatilsynet.

Usikkert for SAS

Helmers vil ikke si mye om hvilke konsekvenser dette vedtaket vil få for lignende saker i fremtiden. Til det har ikke Datatilsynet fått sett nøye nok på vedtaket, siden de ikke fikk se det før i går.

- Vi må få kikket grundig på vedtaket. I utgangspunktet vil eventuelle konsekvenser bli for saker som er helt like, sier hun.

Om denne lille åpningen for biometri vil påvirke vedtaket for SAS, som har fått avslag på sin søknad om å få identifisere passasjerer ved hjelp av fingeravtrykk, kan hun ikke si noe om foreløpig.

Les mer om: