INDUSTRI

Tidligere arbeidsgiver saksøkte ingeniører og tekniske ledere hos konkurrent

Nå har de inngått forlik.

Saksøkte Norwegian Electric Systems skal blant annet levere elektromotorer, generatorer og elektrotavler til Havyard 843 Ice.
Saksøkte Norwegian Electric Systems skal blant annet levere elektromotorer, generatorer og elektrotavler til Havyard 843 Ice. Bilde: Havyard
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
24. apr. 2015 - 11:15
Vis mer

Leverandørgiganten Rolls-Royce Marine saksøkte i fjor det Havyard-eide selskapet Norwegian Electric Systems, som leverer elektriske systemer til skip. Rolls-Royce saksøkte selskapet for kopiering av teknologirettigheter.

Nå har imidlertid partene inngått forlik.

– Saken er forlikt. Partene sender ut en felles pressemelding med det første. Jeg har ikke anledning til å kommentere saken utover dette, skriver Rolls-Royces prosessfullmektig Harald Hjort i en epost.

Saksøkte enkeltpersoner

Rolls-Royce gikk ikke bare etter selskapet, de gikk også til rettslig forfølgelse av en rekke ingeniører og teknisk ledende personell i Norwegian Electric Systems.

Felles for dem er at de tidligere jobbet i Scandinavian Electric Systems og fikk Rolls-Royce Marine som arbeidgiver etter et oppkjøp i 2008. Også dette selskapet leverte elektriske systemer til skip.

Søksmålet mot selskapet ble først omtalt av Vest24.no i fjor høst.

Les også: Disse merkelige patentene gir amerikanerne hodepine

Gründer og teknisk sjef saksøkt

Elektroingeniør Jan Berg som er gründer bak både Scandinavian Electric Systems og Norwegian Electric Systems var en av de saksøkte.

Berg var uenig med de nye eierne av Scandinavian Electric Systems og bestemte seg for å starte opp den konkurerende virksomheten Norwegian Electric Systems.

Også Norwegian Electric Systems' tekniske sjef, som tidligere hadde samme tittel i Scandinavian Electric Systems var saksøkt.

I tillegg var en CAD-designer samt flere ingeniører i ledende stillinger saksøkt av Rolls-Royce.

Berg ønsker ikke å kommentere saken overfor Tekniske Ukeblad og viser til styreleder Svein Milford i selskapet.

Les også: Oljegigant dropper patentkrangel med norske gründere

– Egenutviklet teknologi

Heller ikke styrelederen ønsker å uttale seg om saken nå.

– Jeg har ingen kommentar, sier Milford til Teknisk Ukeblad.

Tidligere har han uttalt at han tror de har en sterk sak.

– Vi kan ikke se at de har grunnlag for søksmålet. Rolls-Royce Marine mener vi har brukt deres teknologi til å oppnå suksess i markedet, men det har vi påvist ikke er tilfelle. Vår suksess de siste tre-fire årene er takket være egenutviklet teknologi, uttalte styreleder Svein Milford i Norwegian Electric Systems til Vest24.no i fjor høst.

Heller ikke kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce Marine ønsker å kommentere saken.

Les også: Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken

Fremdriftssystemer til skip

Scandinavian Electric Systems var i likhet med Norwegian Electric Systems leverandør av systemløsninger til hybrid- og dieselelektriske fremdriftssystem til skip.

Norwegian Electric Systems utvikler teknologi for dieselelektriske og hybridelektriske fremdriftssystemer til skip. De skal blant annet levere utstyr til Havyards isbrytere for offshoreoppdrag.

«kopiering av teknologirettigheter»

Søksmålet er omtalt både i 2013-regnskapet til Norwegian Electric Systems (NES) og i årsrapporten til Havyard, som er en av de største eierne i teknologiselskapet. Selskapet ble saksøkt i januar 2014.

«Selskapet er saksøkt for kopiering av teknologirettigheter», heter det i 2013-regnskapet til NES. De skriver videre at innholdet i stevningen er avvist og selskapet ikke har satt av midler til å dekke et eventuelt rettslig tap.

Også Havyard hadde tro på at saken vil gå datterselskapets vei. «Det vurderes slik at tvisten med over 50 % sannsynlighet vil bli forlikt i 2015, og sannsynlig oppgjør iht. forliksavtalen er tatt inn i regnskapet for Norwegian Electric Systems AS for 2014», heter det i selskapets årsrapport for 2014 som er datert torsdag denne uken.

Partene skulle etter planen ha møtes i Bergen tingrett 7. september og det var satt av til sammen 40 dager til rettssaken.

Rolls-Royce i flere tvister

Tvisten er ikke den eneste Rolls-Royce Marine i Norge har vært involvert i. I mars fjor saksøkte de Kongsberg Evotec for brudd på god forretningsskikk.

De beskyldte teknologiselskapet for å ha tapt kontrakter til ni skip fordi Evotec angivelig brøt loven. Rolls-Royce mente det var sannsynlig at konkurrenten hadde brukt tegninger fra Rolls-Royce eller annen teknisk informasjon som utgangspunkt for å utvikle «egne» produkter.

Saken gikk tidligere i vinter for Sunnmøre tingrett og det ventes dom denne sommeren.

Les også: Norsk selskap henter ut enorm energi fra tomrommet på store dyp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.