IT

The Grid skal designe og kode nettsider helt av seg selv

Snekrer personlige sider med kunstig intelligens.

27. feb. 2015 - 18:14

Merk deg navnet «The Grid» - rutenettet -, begrepet kan bli like dagligdags som «Wordpress» er i dag blant nettutviklere. I hvert fall hvis menneskene bak får det som de vil.

De mener å ha utviklet programvare som skal ta over flere av oppgavene til dagens webdesignere ved hjelp av kunstig intelligens (AI).

Alt brukeren skal trenge å gjøre er å legge inn rent innhold, som bilder og tekst, og la programvaren tilpasse nettsiden din til innholdet på en logisk og iøyenfallende måte.

Les også: Nytt dataprogram skal være «uslåelig» i poker

Behandler bildene for deg

Programvaren er fôret med menneskesentrerte verdier for estetikk. Dette kan være hvilke farger som passer sammen eller hvordan et ansikt eller et annet fokuselement skal være plassert i et bildeutsnitt.

Med denne kunnskapen i bunn blir innholdet analysert og behandlet. Dersom du laster inn et bilde vil det for eksempel bli beskjært av seg selv, og et fargefilter blir lagt over.

Les også: Slik fungerer Googles «hjerne-software»

Siden utformes dynamisk

Også rammene rundt innholdet skal bli utformet dynamisk etter hvert som innhold lastes opp. På denne måten skiller programvaren seg fra tradisjonelle templates, for eksempel i Wordpress.

I stedet baserer The Grid seg på noe de kaller «layout filters». Disse bestemmer den grunnleggende strukturen på nettsiden. Man kan for eksempel velge en blogg-aktig struktur med mange synlige poster, eller en bildeportfolio der bildene tar mest plass.

Programvaren lager responsive sider ved hjelp av Grid Style Sheets (GCS), tar seg av søkemotoroptimalisering (SEO) og inkluderer en betalingsløsning brukerne kan benytte seg av.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Sidene The Grid genererer er responsive, og skal se fine ut på alle skjermflater. Med mindre du har Windows Phone, ifølge prosjektsidene.
Sidene The Grid genererer er responsive, og skal se fine ut på alle skjermflater. Med mindre du har Windows Phone, ifølge prosjektsidene.

Rom for tilpasninger?

Med alt dette sagt har webutviklere neppe noen grunn til å skjelve i buksene riktig enda.

Så lenge The Grid tar seg av kodingen er det vanskelig å se for seg at det blir rom for egne justeringer eller tilpasninger på siden. Dette kan man blant annet kan gjøre med CSS i et responsivt Wordpress-tema i dag.

På grunn av dette vil vi neppe oppleve at AI-genererte nettsider tar helt over nettet med det første. Store aktører som bedrifter og nettmedier vil alltid ha et behov for kontroll over det som skjer på siden, spesielt med tanke på de nye reglene for universell utforming.

 

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Programvaren kommer med en løsning som skal gjøre det enkelt å sette opp et bestilling- og betalingssystem på nettsiden din.
Programvaren kommer med en løsning som skal gjøre det enkelt å sette opp et bestilling- og betalingssystem på nettsiden din.

Klart om noen måneder

En forutsetning for at prosjektet skal lykkes må også være at de genererte nettsidene skiller seg så mye fra hverandre at de kan ses på som egne og personlige.

Men dersom menneskene bak The Grid behersker oppgavene de har satt for seg finnes det definitivt et marked å forsyne seg av. Programvaren virker lovende for latsabbene blant oss - de som vil få innholdet sitt på nett på en fin og enkel måte, uten å ofre en tanke til de tekniske løsningene bak.

Alt i alt gleder vi oss til å se The Grid i aksjon. Dersom prosjektet går etter planen skal nettsidebyggeren være klar sent på våren i 2015. En AI-generert nettside skal etter planen koste deg 200 kroner i måneden. Til gjengjeld slipper du å kjøpe webhotell - alt innhold lagres på The Grids egne servere.

PS: Interesserte kan selv ta en kikk The Grids hjemmesider og ta en kikk på kildekoden. Siden er autogenerert.

Les også:

Hvor går grensen for at vi oppfatter at videoen blir dårligere?

Lar deg overføre en 1,5 GB film på 10 sekunder

Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.