Texas Instruments: Store på lite strøm

Texas Instruments: Store på lite strøm
FULL KONTROLL I BAKKEN: Sjef for Texas Instruments lavenergi radio, Øyvind Birkenes, viser frem en slalåmbrille med GPS og akselerometer som kan kommunisere posisjonsdata fra et armbånd til en mikroskjerm i brillene. Det gir informasjon om hastighet og andre parametere, og gjør forhåpentligvis aktiviteten litt morsommere. Bilde: Odd Richard Valmot

LAS VEGAS: Det er kanskje ikke så kjent at svære Texas Instruments har en stor utviklingsavdeling i Norge. Etter at de kjøpte Chipcon for fem år siden, investerte det amerikanske selskapet store beløp i den norske ekspertisen på radio, og valgte å la avdelingen i Gaustadbekkdalen i Oslo få ansvaret for lavenergi radio.

Vi møtte sjefen for lavenergi radio Øyvind Birkenes og markedsingeniør Erling Simensen på CES, hvor de var travelt opptatt med kundemøter hele uka.

– CES er som et eneste langt møte for oss. Publikum ser aktiviteten i utstillingshallene, men fordi alle er her, er CES også et fantastisk møtested for alle som vil treffe kunder og tilbydere. Her snakker vi med alle fra Samsung og Sony til småprodusenter, sier Birkenes.

Texas Instruments har leid et rom hvor de stiller ut mange av innovasjonene sine, og mange av dem er konstruert i Norge.

Les alle våre nyheter fra CES på www.tu.no/forbruker.

Viktig strømmåling

– Det største markedet for oss er strømmålere. Markedet for smart strømmåling er kommer veldig mye lenger her i USA enn i Norge og Europa. Typisk selger vi to radioprodukter til hver måler som produseres. En radio som sender på 900 MHz og som kan ha mange kilometeres rekkevidde for å kommunisere inn og ut av husstanden. Disse radioene fungerer som et maskenett, hvor mange hus samarbeider om signalnettet, sier Birkenes.

– Den andre er en Zigbee-radio som kommuniserer internt i huset med alt som forbruker strøm. Dette er et ypperlig redskap for smartgrid for her kan man styre vaskemaskiner, oppvarming, kjøling, elbillading og annet forbruk til perioder hvor strømprisen er lavere. Man kan også ha et display på f. eks. kjøleskapet som viser strømforbruket og hva det koster, fortsetter han.

Les også: Millionsalg for fersk teknologi

KONTROLL MED DINGSENE: Texas Intruments i Gaustadbekkdalen er godt forberedt på den nye radiobaserte fjernkontrollene som kommer, og som vil overta for de med infrarødt lys. Denne, som Erling Simensen viser frem, er en referansemodell de har bygget med den norskutviklede radiobrikken inni. Odd Richard Valmot

Fjernkontroller

En annen utvikling som pågår for fullt i Norge, er radiobrikker til fjernkontroller:

I stedet for å bruke infrarødt lys som i dag vil fremtidens fjernkontroller bruke radio basert på standarden RF4RC – Radio Frequency for Remote Control.

– Vi har utviklet en demofjernkontroll som viser hvor mye bedre radio er i forhold til IR, og vi tror dette markedet kommer til å bli veldig stort i årene fremover, sier Simensen.

Les også: Hva er det med denne kalkulatoren?

Low Power Bluetooth

Et område hvor Birkenes og Simensen venter stor vekst, er innen Low Power Bluetooth.

Dette er utvidelse av Bluetooth som senker strømforbruket dramatisk, og lar sensorer og andre enheter drives av batteri i årevis før batteriet må skiftes.

Mange mobiltelefoner er allerede utstyrt med en såkalt dualchip, men i de siste fra Apple og Motorola er de allerede aktivert. Det betyr at en iPhone 4S kan kommunisere med ulike sensorer rundt om kring.

– Dette er jomfruelig mark som åpner et helt nytt område for alle apputviklerne, og som kan knytte telefonen nærmere til kontroll av smarthus, sier Birkenes.

Les også: Norskutviklet blåtannteknologi:<br/> Bruker 99 prosent mindre strøm

Mer CES-nytt:

Gorillaglasset blir enda tynnere

4G skal gjøre bilen til en trådløs kraftpakke

Samsung går i OLED-strupen på LG

Her er Intels mobiltelefon

Les mer om: