– Systemet er testet av flaggvakter i Gøteborg og driftspersonell i Stockholms indre by. Det er ennå for tidlig å si noe sikkert om resultatene, men det ser bra ut så langt. Flere opplever økt sikkerhet. Forsøkene fortsetter, sier Andreas Bäckström, som er forretningsutvikler i Svevia.

Marerittuke for amerikansk luftfart
Testet ut på togstasjoner i England
Det er allerede dokumentert at kroppskameraer kan virke forebyggende mot vold. Ifølge en britisk studie ble antallet hendelser nesten halvert da ansatte på togstasjoner fikk utdelt kroppskameraer.


– Vi ønsker å øke sikkerheten til våre ansatte og på sikt skape en generell bevissthet i samfunnet om at også veiarbeidere kan bruke kroppskamera. En bevissthet som skal forebygge kriminalitet, og få publikum til å opptre mer respektfullt, sier Andreas Bäckström.
Skal avskrekke og forebygge
Han påpeker at målet ikke er å dokumentere trakassering eller kriminalitet.
– Allerede ved trakassering har det gått alt for langt. Hensikten er først og fremst å avskrekke og forebygge, omtrent som med fotobokser.
Prosjektet drives med støtte fra den svenske byggbranschens utviklingsfond (SBUF). I tillegg til Svevia har prosjektets referansegruppe representanter for flere bedrifter i bransjen.
– Prosjektets resultater skal også deles med andre aktører i bransjen. Sikkerhetsarbeid skal vi ikke konkurrere om, men gjøre sammen. I tillegg må kroppskameraer bli vanlige og aksepterte i hele bransjen, om vi skal oppnå størst mulig effekt, sier Andreas Bäckström.

Krig skaper vekst for våpenprodusentene