T2

Test: TOMTOM RUNNER GPS PULSKLOKKE 2014

Nå begynner TomTom å få orden på pulsklokka

TEST: TomTom Runner GPS 2014.

TomTom Runners største fortrinn er brukervennligheten og den grafiske fremstillingen.
TomTom Runners største fortrinn er brukervennligheten og den grafiske fremstillingen. Bilde: TOMTOM
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
20. apr. 2014 - 20:34
Vis mer

Nederlandske TomTom er Europas ledende produsent av navigasjonssystemer.

De har tidligere samarbeidet Nike om utvikling av deres SportsWatch, og lanserte ifjor høst to egne GPS-baserte pulsklokker:

TomTom Runner og TomTom Multi-Sport.

Teknisk Ukeblad fikk teste førstnevnte noen uker før den kom i salg. Testresultatet avdekket en del svakheter og mangler, og vi konkluderte med at lanseringen virket prematur.

Siden har TomTom fikset på mange av svakhetene vi påpekte. Vi har derfor oppdatert testen og justert karakterene der hvor det er fortjent.

Komme igang

Esken inneholder en GPS-klokke med grå reim, samt en ekstra rosa reim for smalere håndledd, USB-lader og en bruksanvisning på en lang rekke språk, deriblant norsk. Denne er imidlertid så ordknapp at man må søke informasjon på nettet for å få et godt innblikk i klokkas muligheter.

Pulsbelte er ikke inkludert og må bestilles separat eller i en pakkeløsning. Beltet kobles til via blåtann.

Etter å ha ladet klokka, anbefales det å koble opp desktop-programmet TomTom MySport Connect, der man fyller ut brukerprofil med fysiske mål og personlige data som kjønn, vekt, høyde og alder.

MySport Connect er fortsatt en relativt enkel logg, men de kritiske feilene er fikset siden sist vi testet klokka.

Kommunikasjonen mellom desktop-applikasjonen og klokka fungerer nå tilfredsstillende. TomTom har også lansert en MySports mobil-app for iOS, og Android-versjonen er rett rundt hjørnet.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Planlegging

Hvis du ønsker noe mer enn løpende måling og tidtakning, kan du velge mellom innstillingene "goals", "laps", "zones", "intervals" eller "race". Norskspråklig tekst er foreløpig ikke tilgjengelig på klokka.

Goals: Her definerer du treningsmål ut fra distanse, tid eller kaloriforbruk. Underveis i løpet trykker du på høyreknappen for å sjekke status i forhold til målsetning. I tillegg får du varsel når 50, 90, 100 og 110 prosent av målsetningen er nådd. Målfunksjonen kan bare benyttes for enkeltløp, og ikke til for eksempel ukes- eller månedsmål.

Intervals: En av de største svakhetene ved lansering var manglende muligheter for å planlegge intervalløkter. Etter en rekke software-oppdateringer er det nå enkelt å legge inn egne intervaller, med oppvarming, predefinerte drag og nedtrapping. Velg mellom tid eller distanse i hver etappe.

Laps: Her kan du stille inn runder ut fra valg tid eller distanse. Det er også mulig å manuelt registrere en runde ved hjelp av start-/stopp-knappene. Når klokka står i "laps"-modus, kan dette ikke kombineres med andre innstillinger, som for eksempel "goals".

Zones: Her kan du predefinere ønsket intensitet for økta ut fra tempo eller puls, med en valgfri slingringssone som stilles inn med +/- antall sekunder eller pulsslag. En grafisk fremstilling viser hvordan du presterer i forhold til målene, og klokka varsler når du faller utenfor sonen. Kan nå også stilles inn i MySports Connect.

Race: Klokka har noen predefinerte løp du kan konkurrere mot, for eksempel ti kilometer på 50 minutter. Ønsker du derimot å stille inn egne mål, som en mil på 40 minutter, lar det seg ikke gjøre. Dette er en stor svakhet ved nåværende programvare, som TomTom lover å fikse gjennom oppgraderinger. Til gjengjeld er det mulig å konkurrere mot tidligere egne løp som er lagret i klokka - disse må overføres fra MySports Connect.

Underveis får du en svært god sekundering, med tøff grafisk fremstilling av tilbakelagt distanse og hvordan du ligger an i forhold til målsetningene.  TomTom kaller dette systemet for Graphical Training Partner.

MySports Connect har fått mer data siden sist.
Underveis får du en svært god sekundering, med tøff grafisk fremstilling av tilbakelagt distanse og hvordan du ligger an i forhold til målsetningene.  TomTom kaller dette systemet for Graphical Training Partner.MySports Connect har fått mer data siden sist. Screenshot

Test av Garmin Forerunner 910 XT: En svært avansert pulsklokke

Utførelse

TomToms GPS-klokker er utstyrt med markedets første enknappskontroll. Dette gjør det ekstremt enkelt å håndtere klokka underveis i en økt, da man med fire forskjellige trykksoner på en og samme knapp kan starte, stoppe og alternere mellom visninger.

Klokka er utstyrt med en såkalt QuickGPSfix, som sikrer rask tilgang til signalene. Dette gjør den ved å laste ned satellitt-posisjoner for kommende tre døgn hver gang du kobler deg til MySport på PC-en. Dermed vet klokka på forhånd hvor satelittene befinner seg, og slipper å lete etter dem.

På sitt beste har vi vært tilkoblet GPS på mindre enn fem sekunder, mens vi blant høye bygninger på Egertorget har måttet vente i to minutter. Jevnt over er tilkoblingstiden ekstrem kort.

Etter å ha mottatt GPS-signalene, starter du en økt med høyreknappen, og pauser eller stopper med venstreknappen. Opp- og nedknapper gir tilgang til ulike data for pågående økt.

I hvert skjermbilde får du opp tre ulike datasett: Et stort hovedtall og to mindre. Du kan velge mellom klokkeslett, varighet, distanse, tempo, gjennomsnittsfart, kaloriforbruk, puls eller runder (laps).

Klokka har et stort display, men er med sine 11,5 millimeter tynnere enn man er vant til fra konkurrentene. Til sammenligning måler en Polar RC3 GPS 13,7, mens Garmin Forerunner 610 ligger på 14,2 millimeter, og Nike SportsWatch GPS 15,2. TomTom Runner veier bare 49 gram.

Klokkas gorillaglass er ripebestandig og vannavvisende, og det er lesbart både i sollys og i en nattinnstilling.

Grafiske fremstillinger i fullskjermsmodus gjør den sammen med enknappskontrollen svært håndterlig - her trenger du ikke bremse farten for å knote fram sanntidsdataene du ønsker deg.

Og det er veldig lett å få oversikt over hvordan du ligger an i forhold til målene du har satt deg.

Og det er veldig lett å få oversikt over hvordan du ligger an i forhold til målene du har satt deg.Enknappskontrollen er noe av det mest unike ved TomTom Runner. Stein Jarle Olsen

Test av Fitbit Flex: Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

Presisjon

Pulsbeltet er stabilt og nøyaktig, uten rare ekstremutslag. Stroppen er dessuten myk og sitter godt, ingenting å utsette på dette.

GPS-en tegner svært nøyaktige ruter på kartet. Stort sett kan du se hvilken side av veien du har løpt på, og jeg har ikke opplevd karttegninger langt ute på jorder eller i sjøen ved siden av veien.

Kontrollmålt mot en Garmin Forerunner 610, er avviket etter tilbakelagte 157,41 kilometer på mindre enn en halv prosent. Og når jeg løper samme 13-kilometers-runde flere ganger, skiller ikke mer enn ti meter på sporingen. Noe unøyaktighet må jo alltid påregnes når man mottar et GPS-signal.

Vi har prøvd klokka på skogsstier med trær på alle kanter, uten å miste forbindelsen eller å oppleve store avvik i rapportene. Også i tettbygde strøk tegner den presise ruter (selv om det som tidligere nevnt tar lenger tid å finne satellittene).

Klokka har ikke innebygget altimeter, men en betydelig forbedring er det at MySports Connect nå henter ut høydedata fra kart etter fullført økt, og fremstiller dette grafisk i desktop-applikasjonen.

Test av Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

Analyser

Mangelen på analysemuligheter er fortsatt en svakhet. På klokka kan du under historikkinnstillingen bare se data for enkeltøkter.

I MySports Connect får du i tillegg snittid for alle øktene dine og totalt tilbakelagt distanse, men utover dette er det dårlig med historiske data som er sammensatt og viser progresjon.

Derimot har den grafiske fremstilling av utviklingen i en enkeltøkt i MySports Connect blitt mye bedre.

Test av Nike Fuelband 2014: Slik er Nikes nye forsøk på treningsarmbånd

Finesser

TomTom Runner er vanntett ned til 50 meter, den har vibrasjonsvarsel og kan kobles til ulike sensorer av typen Bluetooth Smart (Bluetooth 4). Dette medfører blant annet at man kan benytte pulsbelter fra Polar og Wahoo.

Klokka kan synkroniseres mot flere eksterne applikasjoner, som MapMyRun/MapMyFitness og Runkeeper. Dataene kan lastets opp til andre programmer og applikasjoner som støtter .tcx, .kml, .gpx og .fit. En av de siste oppdateringene gjør også klokka Strava-kompatibel.

Et område TomTom Runner virkelig utmerker seg på, er den grafiske presentasjonen som gis gjennom Graphical training partner. En visuell fremstilling av måloppnåelse er både inspirerende og funksjonell. Se noen eksempler i bildet over.

Enknappskontroll er nevnt. Dette gjør klokka enkel å håndtere underveis i en økt.

Innebygget akselerometer gjør det mulig å benytte klokka på tredemøller, uten fotsensor.

Test av Whitings Pulse: Denne måler alt du gjør

Konklusjon

Klokkas største fortrinn er brukervennligheten og den grafiske fremstillingen.

Elegant design, lav vekt og god batteritid gjør den dessuten velegnet som en hverdagsklokke. Stort display gjør det enkelt å følge progresjonen mens du trener.

TomTom-klokkene har ikke støtte for ANT+-tilbehør, noe som gjør at den ikke kan benyttes sammen med utstyr du måtte ha liggende fra for eksempel Garmin og Polar (med unntak av Polars H6/H7 pulsbelter).

TomTom Runner har heller ikke innebygget altimeter, som storebror TomTom Multi-Sport. Da Multi-Sport i tillegg kan brukes til både sykling og svømming, fremstår den på papiret som et adskillig bedre kjøp til et par hundrelapper mer enn Runner.

Men for all del - TomTom Runner er en robust og pålitelig klokke som vil dekke behovene til mosjonister som ikke krever alt for avanserte treningsprogrammer og analyser.

 TYNN: TomTom Runner er bare 11,5 millimeter tykk, og veier 49 gram.
Elegant design, lav vekt og god batteritid gjør den dessuten velegnet som en hverdagsklokke. Stort display gjør det enkelt å følge progresjonen mens du trener. Stein Jarle Olsen

Les også:

Test av Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Slik er Samsungs nye smartklokker

Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.