T2

Test: SCOSCHE RHYTHM PULSMÅLER TIL MOBILTELEFON

Gir treningsappene en ny dimensjon

TEST: Scosche Rhythm kobler pulsmåler til telefonen.

Scosche Rhythm sender pulsdata trådløst fra armbåndet til telefonen.
Scosche Rhythm sender pulsdata trådløst fra armbåndet til telefonen. Bilde: Håkon Jacobsen
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
30. des. 2012 - 15:00
Vis mer

Apper som Runkeeper, Nike+ Running og Endomondo har gitt millioner av mosjonister en gratis eller billig inngang til treningsanalyser og -logg.

Ved å utnytte smarttelefonens GPS, rapporterer de tid, distanse, tempo og kaloriforbruk i sanntid, tegner ruter, lagrer og analyserer data.

Appcessories

Som følge av appenes popularitet har en ny type produkter vokst fram, såkalte appcessories.

I dette tilfellet: Pulsmonitorer som via bluetooth kommuniserer trådløst med telefonen og tilfører appene sanntidsdata om pulsfrekvens.

Dermed får appene en ny dimensjon, og smarttelefonen kan vurderes som et alternativ til kostbare pulsklokker.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Uten brystbelte

Polar, Wahoo og flere andre har lenge solgt brystbelter som fungerer på denne måten.

Amerikanske Scosche forsøker med sin Rhythm å gjøre terskelen enda lavere, ved å tilby en pulsmåler som kan stroppes rundt armen.  Det er jo ikke alle som er komfortable med å løpe med brystbelter.

Scosche Rhythm benytter to alternerende LED-lys og en fotosensor for å måle brukerens puls. Armbåndet har også et integrert akselerometer som registrerer kroppsbevegelser, og som skal bidra til mer nøyaktige målinger av blant annet kaloriforbruk og tempo.

Scosche lover at pulsmålingen skal ha mindre enn tre prosent avvik i forhold til et korrekt brystbånd.

Selve pulsmonitoren har tre knapper. De to ytterste styrer volum på musikk, mens den i midten slår måleren av og på, samt kontrollerer musikken.

Selve pulsmonitoren har tre knapper. De to ytterste styrer volum på musikk, mens den i midten slår måleren av og på, samt kontrollerer musikken.To alternativer; Scosche Rhythm til å ha på armen, Wahoo Fitness Blue HR til å ha rundt brystet. Håkon Jacobsen

TEST: En svært avansert pulsklokke

Komme igang

Boksen inneholder foruten pulsmonitoren en USB-lader, hurtigstartsveileder og to elastiske belter i ulike størrelser.

Beltet tres på pulsmonitoren før du fester det med en borelås rundt øvre del av underarmen.

Så lar du telefonen finne pulsmåleren via bluetooth, kobler den til, og laster ned Scosche Rhythm-appen. Den finnes både i iOS- og Android-versjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Du oppretter en brukerprofil i appen, og lagrer personlige data som kjønn, alder, høyde, vekt, makspuls og hvilepuls.

Fem pulssoner beregnes automatisk med utgangspunkt i din makspuls.

TEST: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Planlegge

La oss slå det fast med én gang: For utøvere og mosjonister som er vant til å bruke avanserte GPS-baserte pulsklokker, vil Scosche Rhythm oppleves som en relativt enkel innretning med begrensede bruksmuligheter.

Ikke minst oppleves dette i planleggingsfasen.

Selv om webloggen på Scosche Dashboard er en del av pakka, gjøres all planlegging direkte i appen. Dashboard brukes kun til logg og analyse.

Innstillingene i appen er begrenset til mål du har med økta, i form av distanse, tid eller kaloriforbruk - samt mulighet for å stille inn en predefinert pulssone ut fra intensiteten du ønsker å holde. Det siste er kjekt om målet med treningen for eksempel er jevnt tempo og vekttap, men ubrukelig om du trener intervall og stadig bytter pulssoner.

Les også: Verdens raskeste sykkel

Utføre

Vi testet ut Rhythm på løpeturer i norsk vintertemperatur, tilkoblet en iPhone 5 med iOS 6.0.2.

Oversiktlig og fin hovedside på appen gir deg de viktigste datene live mens du trener.
Vi testet ut Rhythm på løpeturer i norsk vintertemperatur, tilkoblet en iPhone 5 med iOS 6.0.2.Oversiktlig og fin hovedside på appen gir deg de viktigste datene live mens du trener. Skjermdump

Pulsmonitoren er med sine 28 gram ikke tyngre enn et armbåndsur, og beltet sitter komfortabelt.

Men man skjønner rimelig kjapt at denne dingsen ikke er konstruert for norske forhold. De tre knappene er sikkert greie å bruke når man løper i t-skjorte, men under tre lag med tekstiler er de umulig å komme til.

Dermed blir funksjonaliteten underveis i løpet begrenset til det du ser i appen.

Til gjengjeld er appen ganske god. Puls, tid, distanse og hastighet rapporteres fortløpende, og du kan selv sveipe deg gjennom andre data som gjennomsnittstempo eller prosentvis oppnåelse av målsetning ved økta. På siden som heter "work out stats" får du løpende maks- og snittdata, og kartvisningen er god.

Tilgangen til musikk er i iOS-utgaven begrenset til iTunes. Det finnes for eksempel ingen integrasjon for Spotify.

I markedsføring av produktet rapporteres også høydedata, men jeg har ikke lykkes å få dette fram i min app. Brukerbilder i ulike treningsblogger viser også dette skjermbildet uten høydedata.

Sånn går det når beltet ikke sitter perfekt: Pulsnivået faller ekstremt lavt og målingene mister verdi.
I markedsføring av produktet rapporteres også høydedata, men jeg har ikke lykkes å få dette fram i min app. Brukerbilder i ulike treningsblogger viser også dette skjermbildet uten høydedata.Sånn går det når beltet ikke sitter perfekt: Pulsnivået faller ekstremt lavt og målingene mister verdi. Skjermdump

TEST: Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Presisjon

Når Scosche Rhythms pulsmonitor virker, virker den veldig bra.

Jeg kontrollmålte pulsdataene mot en Garmin Forerunner 610 pulsklokke med brystbelte, og fant mindre enn én prosent avvik. Altså langt innenfor marginen produsenten lover.

Utfordringen med denne dingsen er at den er veldig avhengig av å sitte perfekt.

Hvis sensoren treffer litt uheldig i forhold til blodårene, rapporteres pulsen som alt for lav og dataene blir dermed fullstendig ubrukelige. Dette er spesielt irriterende når du på forhånd har programmert inn en ønsket pulssone og tilhørende muntlige varsler. Da må du innstille deg på å høre "Run faster" hvert halve minutt.

Igjen må jeg trekke fram at Scosche Rhythm ikke er egnet til å bruke under klær: Jakker og gensere bidrar til at sensorene dyttes ut av posisjon, og da må du kle av deg ute i kulda om du skal få dyttet den på plass igjen.

Elegant kartvisning: Scroll deg gjennom løypa og se hvor høy puls du hadde på et hvilken som helst sted.
Igjen må jeg trekke fram at Scosche Rhythm ikke er egnet til å bruke under klær: Jakker og gensere bidrar til at sensorene dyttes ut av posisjon, og da må du kle av deg ute i kulda om du skal få dyttet den på plass igjen.Elegant kartvisning: Scroll deg gjennom løypa og se hvor høy puls du hadde på et hvilken som helst sted. Skjermdump

Analysere

Både appen og webloggen Scosche Dashboard byr på ganske gode analyser.

Appen viser grafer over puls, tempo og høydemeter (det siste har jeg altså ikke fått fram), den rapporterer distanse, tidsbruk, snitt- og makspuls, med mer. Appen logger også alle øktene i en kalender.

Mens appen er mest fokusert på enkeltøkter, fremstilles totale historiske data i webloggen, med bestenoteringer, totaldistanser, snitt og grafisk visualisering av utvikling. Webloggen virker ellers noe uferdig. Jeg har opplevd problemer både med registrering (den takler ikke punktum eller bindestrek i mailadressen) og med synkronisering.

En ganske fiks funksjon i rapportene, er at du kan scrolle deg fram på kartet og se pulsnivået hvor som helst i løypa. Hvis du bruker luftfotovisning, kan du for eksempel detaljert se hvor høy puls du hadde opp den verste motbakken.

Alle dataene kan deles på Facebook og Twitter, og de kan integreres i Runkeeper og MapMyFitness.

TEST: TEST: Nike+ FuelBand

Konklusjon

Hvis du bare er ute etter å supplere treningsappen din med pulsdata, gjør Scosche Rhythm jobben nøyaktig og godt (forutsatt at beltet sitter riktig på armen). Hvis du i tillegg benytter Runkeeper eller MapMyFitness, skal pulsdataene være enkle å integrere. Synd de ikke har tilrettelagt for flere av de mest brukte treningsappene.

For en mosjonist som ønsker en alt-i-ett-pakke med pulsmåler og app til smarttelefon, og som ikke liker brystbelter, vil Scosche Rhythm kunne være et riktig valg. Men den er mer kostbar enn de fleste brystbeltene som fungerer sammen med apper. Påslag i norske butikker legger også produktet veldig nært ok pulsklokker i pris.

Stort minus at Scosche Rhythm har begrenset funksjonalitet hvis du ikke løper i t-skjorte og har fri tilgang til knappene.

Les også: Sykkel uten kjede

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.