MOBIL

Test: LG G WATCH R

Endelig en fin smartklokke

TEST: LG G Watch R.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. nov. 2014 - 19:30
Vis mer

LG er en av produsentene som har omfavnet Googles Android Wear-plattform. LG G Watch var den ene av to klokker som var klar for salg da plattformen ble lansert.

Det var likevel Motorolas Google lanserer operativsystem for klokker som fikk mest oppmerksomhet. Ikke fordi den var så mye mer avansert enn LG G Watch eller Samsung Gear Live, som var den andre av de første. Moto 360 har rund skjerm, og fremstår mer som de anaologe motpartene.

Det viste seg raskt at LG også var inne på den tanken. En måned etter at Android Wear ble lansert, presenterte LG sin neste smartklokke, G Watch R, med trill rund skjerm.

Skjermen er hakket mer imponerende enn Motorolas også, ettersom den er helt rund. Den nederste delen av Moto 360-skjermen er «kuttet». LGs skjerm har også høyere oppløsning.

Les også: Dette er de nye Google-smartklokkene

Ser ut som en klokke

G Watch R ser virkelig ut som et helt vanlig armbåndsur. Ringen rundt skjermen har minuttmerker. På siden er det en krone. Reimen er laget i ekte lær. Klokken er sort, og har et maskulint preg.

Dette er den peneste smartklokken vi har sett til nå, men det skulle kanskje ikke så mye til.

Selv om den ser bedre ut enn de fleste andre smartklokker, er den neppe noe for den som ønsker seg en designerklokke. Vi tror den uansett er en smartklokke som vil apellere bredere enn de vi har sett til nå.

Klokken er litt tjukk – en knapp centimeter. Selve klokkehuset er laget i metall. Det er skrudd sammen av tre deler. Skjermen er dekket av glass. På baksiden av klokken sitter en pulsmåler av den optiske typen.

Klokken lades ved hjelp av den medfølgende ladekrybben.

G Watch R er også vanntett, og tåler å bli sunket ned til en meter i 30 minutter. Det betyr ikke at du skal svømme med klokken, men heller at du slipper å bekymre deg for at det skal gå åt skogen hver gang du vasker deg på hendene, eller når det regner ute. Vi tar den for sikkerhets skyld av i dusjen eller når vi vasker opp.

Skjermen er en P-OLED-variant på 1,3 tommer (3,3 cm) i diameter. Oppløsningen er tilsvarende 320 x 320 piksler, men det stemmer selvsagt ikke helt ettersom den jo er rund. Den er uansett rimelig skarp, med en pikseltetthet på omtrent 246 PPI.

Lysstyrken er ikke så verst, men vi har til gode å teste skjermen i direkte sollys.

Pulsmåleren er optisk, og sitter på baksiden av klokkehuset.
Pulsmåleren er optisk, og sitter på baksiden av klokkehuset. Marius Valle
Batterikapasiteten er 410 mAh, 10 mAh mer enn på forgjengeren. Praktisk brukstid opplever vi som en tanke bedre.

Fra fulladet batteri holdt den det gående fra tirsdag ettermiddag til torsdag morgen. Da skal det sies at vi skrudde klokken av om natten. Dermed bør du ikke forvente deg nevneverdig mer enn en dags bruk i praksis.

Dette er og blir et problem med smartklokkene. De må lades hver kveld.

Les også: Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

LG G Watch R forstår hva vi sier, men ikke hva den skal gjøre med informasjonen. Om du vil bruke talekommandoer må telefonen settes til engelsk.
LG G Watch R forstår hva vi sier, men ikke hva den skal gjøre med informasjonen. Om du vil bruke talekommandoer må telefonen settes til engelsk.

Like funksjonsfattig som før

I bruk skiller ikke G Watch R seg stort fra de andre Android Wear-klokkene heller.

Det vil si at den vil fremstå som litt funksjonsfattig.

Plattformen er i stor grad basert på at du skal snakke til klokken for å utføre operasjoner. Klokken lytter om du sier «OK Google», så er det bare å si hva du vil at den skal gjøre. Det kan være å sette en alarm, ta et notat, navigere til en adresse og så videre.

Men Android Wear forstår ikke kommandoer på norsk. Når du snakker til den vil den tolke alt som et Google-søk. Dermed vil et forsøk på å navigere til Henrik Ibsens gate 1 hente opp Google-treff på søkestrengen «naviger til henrik ibsens gate 1».

Det er litt rart egentlig, siden Android forstår norsk tale.

Du kan endre klokkevisningen, og det er en rekke oppsett å velge i.
Du kan endre klokkevisningen, og det er en rekke oppsett å velge i. Marius Valle
Du kan imidlertid diktere tekst, for eksempel når du skal svare på en Facebook-melding. Google-søk fungerer også bra.

Hvis du vil ha alle funksjonene plattformen byr på, må du sette språket på telefonen din til engelsk. Da vil klokken forstå kommandoer. Da må du også belage deg på å sende svar på meldinger og slikt på engelsk. Ikke helt optimalt, med andre ord.

Sånn sett opplever vi Android Wear som ganske begrenset.

Klokken fungerer med en del apper, som treningsappen Endomondo.
Klokken fungerer med en del apper, som treningsappen Endomondo. Marius Valle
Når det er sagt, så skal det sies at du kan gjøre en hel del med klokken likevel. Det vil kreve at du bruker skjermen i stedet for å prate.

Du kan for eksempel bruke en del apper med klokken. Det forutsetter at du installerer Android Wear-apper på telefonen din.

Det finnes en rekke slike apper etterhvert. Du kan for eksempel dele plasseringen din ved hjelp av Glympse, eller bruke pulsmåleren i klokken sammen med Endomondo.

Det finnes også en del apper laget primært for bruk med Android Wear. Men utvalget er ikke enormt enda.

Vi anbefaler at du tar en titt på vår test av LG G Watch om du vil ha en nærmere innføring i hvordan Android Wear fungerer.

Les også: Denne toppmodellen får Android 5.0 i desember

Kronen på siden av klokken er en kombinert hjem- og strømtast.
Kronen på siden av klokken er en kombinert hjem- og strømtast.

Ikke mulig å skru av skjermen

Vi savner ellers en mulighet for å skru skjermen helt av. Du har valget mellom å alltid ha den på, eller å bare skru den på når du ser på den.

Det siste vil gjøre at skjermen skrur seg på når bevegelsessensoren kjenner igjen bevegelsen du gjør med armen når du titter på klokka. I praksis fører dette til at skjermen støtt og stadig skrur seg på, noe vi finner rimelig plagsomt om natta, når unger skal legges, på kino, eller i andre situasjoner hvor du helst ikke vil at håndleddet ditt skal være en lommelykt.

Det eneste alternativet er å skru klokken helt av. Det burde vært mulig å manuelt skru skjermen av og på med kronen.

For øvrig er det i motsetning til på forrige G Watch mulig å skru klokken på igjen på en enkel måte. Kronen på siden fungerer nemlig som en av- og på-tast. Den kan også brukes til å gå tilbake til klokkevisning.

Selv om det er mulig å vri på kronen, vil ingenting skje når du gjør dette. Den er kun en tast. I undertegnedes hode er det naturlig at det skjer noe når vi vrir på den, slik Apple har lagt opp til på sin smartklokke.

Les også: Snart kan mobilen lades med flydrivstoff

G Watch R er ikke noe monster, men med en centimeters tykkelse er den heller ikke en slank sak.
G Watch R er ikke noe monster, men med en centimeters tykkelse er den heller ikke en slank sak.

Konklusjon

Da vi testet LGs forrige Android Wear-klokke, konkluderte vi med at den var et nisjeprodukt for «early adopters».

Det blir konklusjonen denne gangen også. I alle fall så lenge alle funksjoner ikke er tilgjengelig på norsk.

Når det er sagt, så er dette en flotteste smartklokken vi har testet til nå. G Watch R er en klokke vi ikke ville hatt noe i mot å bruke.

Som med alle andre smartklokker vi har testet, føler vi likevel ikke at den dekker noe reelt behov. Joda, det er kjekt å kunne se på klokken hvem som ringer før vi svarer, og det er nyttig å se at en viktig e-post har kommet. Undertegnede har enda til gode å savne en smartklokke etter testperioden. Det skjer neppe denne gangen heller.

G Watch R er altså både penere og bedre spesifisert enn forgjengeren. Det er egentlig ikke så mye galt med produktet i seg selv, annet enn at det ikke forstår norsk og må lades hver kveld. Tvert i mot syns vi dette er et stilig stykke teknologi.

Men vi føler likevel ikke at LG G Watch R klarer å overbevise oss til å åpne lommeboka og legge 2600 kroner på bordet.

Om du er over gjennomsnittet glad i nye dingser vil du antakelig se det annerledes, og har du allerede bestemt deg for at du vil ha en Android Wear-klokke så er det denne du skal ha.

Les også:

Slik er smartklokken med Android Wear

Alt du trenger å vite om Apple Watch

To lekre Asus-nyheter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.