T2

Test: ASUS ZENBOOK UX305

En vifteløs, supertynn og griselekker PC

TEST: Asus Zenbook UX305 er for et røverkjøp å regne.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
6. juni 2015 - 08:57
Vis mer

Intels Core M-prosessorer har åpnet for enda tynnere og lettere systemer enn tidligere har vært mulig, og Apples nye 12-tommers Macbook er kanskje den fremste eksponenten for dette så langt.

Den veier under et kilo og har vist seg å ha en enorm wow-faktor på dem som har fått se den, men samtidig kommer den ikke uten kompromisser, og da snakker vi spesielt om den éne USB-C-porten som skal fungere både som lader og alt annet.

Ny Zenbook

Nå er Asus på banen med sin første Core M-maskin, kalt Zenbook UX305. De har stort sett beholdt formfaktoren og utseendet fra sine tidligere ultrabook-maskiner i Zenbook-serien, men altså satt inn en Core M-prosessor og slanket maskinen noe.

Resultatet er en svært tynn og lekker 13-tommer, etter vår mening.

Maskinen er såpass slank at skjermleddet trykkes ned mot underlaget når du åpner lokket, og dermed gir tastaturet en svak helling. Det er samtidig nærmest kjærkomment, nettopp fordi maskinen er så flat.

Det mørke metallet på lokket har Asus' etter hvert velkjente spunnede mønster, men er samtidig en fingermerkemagnet uten like. Det er ikke uten grunn at Asus legger ved en mikrofiberklut i pakken.

Legger ved gjør de også et pent omslag til maskinen, samt en USB-til-ethernet-adapter, da sistnevnte ville vært vanskelig å få plass til på denne slanke rammen.

TEST: Asus Zenbook Pro UX501: Asus går rett i strupen på Apple. Får de det til?

UX305 har særdeles høyoppløst skjerm med gode innsynsvinkler, matt belegg og dypt sortnivå.
UX305 har særdeles høyoppløst skjerm med gode innsynsvinkler, matt belegg og dypt sortnivå.

Innmaten

Skjermen på vår testutgave har den heftige oppløsningen 3200x1800, men maskinen fås også med vanlig full HD-skjerm til en billigere penge.

Videre finner vi en Intel Core M-prosessor på 0,8 GHz (med turbo opptil 2,0 GHz), 8 GB RAM og en SSD-disk på 256 GB. Ikke verst til under 8000 kroner.

Skjermen er lyssterk uten å være blendende, har meget gode innsynsvinkler og veldig godt jevnt fordelt baklys uten antydninger til bleeding eller lekkasjer.

Sortnivået er godt og fargene levende, men på lik linje med storebror UX501, som vi testet nylig, har hvitt også her en tendens til å trekke mot offwhite i tonen.

Skjermen har også et matt belegg, noe som gjør problemer med refleksjoner tilnærmet ikke-eksisterende, men den har ikke mulighet for touch.

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den satte ny rekord i våre batteritester

Skjermlokket dytter understellet litt opp fra bakken. Det både løfter tastaturet litt og sørger for bedre luftsirkulasjon under.
Skjermlokket dytter understellet litt opp fra bakken. Det både løfter tastaturet litt og sørger for bedre luftsirkulasjon under.

Ytelsen

Ytelsen er som forventet ikke imponerende, i likhet med den nevnte Macbook-en. Prosessorytelsen er rundt 40 prosent under Intels mer strømkrevende prosessorer, og grafikkytelsen rundt det halve.

Det gir en maskin som riktignok er kjapp og responsiv nok i det daglige, til nettsurfing og tekstredigering, men som vil slite med tyngre oppgaver som store Photoshop-dokumenter, videoredigering og nyere spill.

Vårt vanlige testspill Bioshock Infinite kan du bare glemme å få til å kjøre på denne, mens grafisk enklere spill som samlekortspillet Hearthstone og den nye HD-remasteren av legendariske Heroes of Might & Magic 3 kjører helt greit.

Dette er tallene.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark 8 Home3DMark Fire StrikeGeekbench 2
Asus Zenbook UX305 (Core M-5Y10, 8 GB, Intel HD 5300)20013674329
Apple Macbook (Core M-5Y51, 8 GB, Intel HD 5300)21965043558
Lenovo Ideapad Yoga 3 (Core M-5Y70, 8 GB, Intel HD 5300)17823865264
Asus Zenbook UX501 (Core i7-4720HQ, 8 GB, Geforce 960M)3402392210593
Macbook Pro Retina 13 (2015) (Core i5-5257U, 8 GB, Iris 6100)328210118036
Dell XPS 13 (Core i7-5500U, 8 GB, HD5500)29717686678
Asus Zenbook UX303LN (Core i7-4510U, 8 GB, GT840M)313913055805
PCMark måler total systemytelse, 3DMark grafikk- og Geekbench prosessorytelse.

Les også: På størrelse med en minnepinne: Microsoft viser frem knøttliten PC

Vifteløs

En fordel med den litt magre ytelsen er at det ikke er all verden av kjøling som kreves.

På lik linje med den minste Macbook-en er UX305 passivt kjølt, altså helt uten vifter. Det gjør naturligvis at den blir helt stillegående, og vi har heller ikke opplevd at den blir spesielt varm.

Som nevnt tidligere løfter skjermen understellet litt opp fra underlaget, og det er tydeligvis nok til å sørge for at varmen flyttes unna.

Asus har gått i stikk motsatt retning av Apple når det kommer til tilkoblinger, og med hele tre USB-porter er UX305 bedre stilt enn de fleste av dagens ultrabook-maskiner. Du får også minnekortleser, en microHDMI-port og som vi skrev i starten: Ethernet via en medfølgende USB-adapter. Veldig bra!

Laderen er også ytterst minimal i utformingen, så det er ikke mye ekstra heft i veska om du vil ha den med deg.

TEST: Dell XPS 13: Er det den aller beste ultraportable?

Tilkoblinger er et område hvor UX305 skiller seg markant fra den nye Macbook-en. Her får du både tre USB-porter, HDMI og mulighet for ethernet.
Tilkoblinger er et område hvor UX305 skiller seg markant fra den nye Macbook-en. Her får du både tre USB-porter, HDMI og mulighet for ethernet.

Ikke imponerende batteri

Og det kan det hende at du vil trenge, for batterilevetiden er ikke voldsomt imponerende.

Vi målte snaut seks timer med nettsurfing og tekstbehandling i testprogrammet Powermark. Det er en god del mindre enn den lille Macbook-en, som klarte nesten ti timer med videoavspilling i OS X, en prosess som skal være omtrent lik i belastning.

Vi hadde kanskje forventet mer akkurat på dette området.

Tastaturet er imidlertid svært behagelig å skrive på, med spretten respons på hvert trykk og fin størrelse på tastene. Dette er en helt annen verden enn de ekstremt flate Macbook-tastene.

Pekeplata er fullstendig brukbar uten å skille seg ut på verken den ene eller andre måten.

Tastaturet er svært bra til en så tynn maskin å være.
Tastaturet er svært bra til en så tynn maskin å være.

Konklusjon

Som vi skrev i saken "De beste alternativene til den nye Macbook-en" fremstår UX305 som intet mindre enn et røverkjøp.

Testmodellen vår, som nok er den absolutt beste dealen, får du til under 8.000 kroner på nett, og om du kan nøye deg med halve mengden lagringsplass og kun 1920x1080 på skjermen kan du barbere vekk ytterligere en tusenlapp.

Da får du altså en helt vifteløs maskin på 1,2 kilo med svært god skjerm, godt med tilkoblinger og det som etter vår mening er et særdeles lekkert design.

Som med Macbook-en må du likevel være klar over at ytelsen ikke er all verden, og at batterilevetiden kunne vært bedre, men om bruksområdet ikke krever mer er dette absolutt et strålende valg.

Anbefalt, og en time ekstra batterilevetid hadde resultert i en nier.

TEST: Alienware 13: Et kinderegg av en PC

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.