T2

Test: ALIENWARE 13

Et kinderegg av en PC

TEST: Alienware 13.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
7. feb. 2015 - 09:30
Vis mer

Når vi tenker spillbærbar, så ser vi vanligvis for oss store monstre av noen 15-, 17- eller 18-tommere, og her har Alienware stått i spissen i mange år allerede.

Nå har Dell-underbruket skrudd sammen en ny, mindre variant, etter at de tydeligvis innså at 11-tommeren M11x ble litt i minste laget for noen seriøs form for spilling.

13-tommeren følger de samme designlinjene som sine større brødre, noe som betyr sort og grå hardplast med gummierte overflater, og noen relativt diskrete striper med neonlys her og der.

På-knappen er sågar en LED-opplyst Alienware-logo midt mellom skjermen og tastaturet, og via programmet AlienFX har du selvfølgelig full kontroll over alt av belysning og effekter.

Innmaten

Det Alienware har gjort er å holde seg til en strømgjerrig prosessor (i5-4200U), samtidig som de har dyttet inn et rimelig kraftig grafikkort i form av Geforce GTX860M.

Testutgaven vår hadde i tillegg 8 GB RAM og en SSD-disk på 256 GB, mens basisversjonen kommer med roterende disk.

For å få plass til nødvendig kjøling og batteri er naturlig nok Alienware 13 en del tykkere enn de fleste andre 13-tommerne vi har testet, men den føles likevel ikke unødvendig tykk eller tung.

Vekten er nemlig bare 2,05 kilo, ikke stort mer enn hva en standard 15-tommer veier.

TEST: iMac 27" 5K Retina: Den nye alt-i-ett-kongen

Alienware 13 er en god del tykkere enn de fleste 13-tommerne vi har vært borti. Men den byr på mange ganger ytelsen.
Alienware 13 er en god del tykkere enn de fleste 13-tommerne vi har vært borti. Men den byr på mange ganger ytelsen.

God skjerm

Alienware 13 er utstyrt med matt skjerm, noe vi liker godt. Det gjør at refleksjoner fra omgivelsene nærmest er et ikke-tema, og lysstyrken er i tillegg svært god.

Basisutgaven har bare 1366x768 som oppløsning, men du kan også få den med full HD (testet) og qHD, altså 2560x1440 for et tillegg i prisen.

Du får ikke samme intense fargeopplevelse som med et blankt kontrastbelegg over, men dette er likevel å foretrekke. Sortnivået er dessuten godt, og vi kan ikke se noen antydninger til lyslekkasjer i panelet.

Panelet er av IPS-typen, noe som vanligvis betyr svært gode innsynsvinkler. Vi må innrømme at vi har sett langt bedre enn det som er tilfellet her, men det er likevel ikke dårlig.

Lysstyrken dimmes noe fra rundt 45 graders vinkel, men innholdet på skjermen er fortsatt synlig nærmest fra død vinkel. 

TEST: Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro: Den beste Windows-ultrabooken har blitt ny

Fargerik: Alienware 13 kan konfigureres til å lyse eller blinke i alle regnbuens farger.
Fargerik: Alienware 13 kan konfigureres til å lyse eller blinke i alle regnbuens farger.

Knall ytelse

Sist vi testet en Alienware var den utstyrt med den absolutt beste brikken Nvidia kunne tilby på det tidspunktet, mens dagens testutgave kommer med den noe mer moderate 860M-brikken. Den kan likevel by på god ytelse til de aller fleste spill.

Prosessorytelsen er middels, noe som ikke er rart med tanke på at Intels prosessorer med U-betegnelsen er blant de aller mest strømgjerrige de kan by på. Mer interessant er derfor grafikkytelsen.

I den tyngste testen grafikktesten 3DMark kan by på, Fire Strike, scorer Alienware 13 3277 poeng.

Det er nærmere dobbelt så mye som siste 15-tommersutgave av Macbook Pro Retina, men rundt 40 prosent mindre enn 17-tommerne fra Asus, Multicom og Alienware vi testet for cirka et år siden.

Skytespillet Bioshock Infinite er nærmest uspillbart uten en skikkelig grafikkløsning, og til dette duger Geforce-brikken fint. Vi noterer i snitt 45 bilder i sekundet med alle innstillinger på maks og 1920x1080. Går vi ned til Medium får vi 61,5 bilder i sekundet, langt over de 30 vi anser som mykt og fritt for hakking.

Borderlands 2 gir omtrent samme resultat - drøye 40 bilder i sekundet med alt av grafikksnadder aktivert.

Resten av testscorene er rimelig uspennende. Alienware 13 scorer stort sett som en gjengs ultrabook på alt som omhandler prosessor- og minneytelse, men utmerker seg altså med et langt heftigere grafikkort.

SSD-en yter også på linje med de fleste andre vi har testet i det siste.

I tabellen under sammenlikner vi ytelsen med Alienwares større maskin, årets toppspesifiserte Macbook Pro Retina, en tynn og lett ultrabook med dedikert grafikk og en ultrabook kun med integrert grafikk.

 PCMark 8 Home3DMark Fire Strike

Bioshock Infinite

1920x1080, Ultra High

Alienware 13 (Core i5-4200U, 8 GB, GTX860M)3318327744,9 fps
Alienware 17 (Core i7-4800MQ, 16 GB, GTX780M)4139503674,6 fps
Macbook Pro Retina 15 (2014) (Core i7-4870HQ, 16 GB, GT750M)4077174025,6 fps
Asus Zenbook UX303LN (Core i7-4510U, 8 GB, GT840M)3139130518,3 fps
Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro (Core M-5Y70, 8 GB, HD5300)17823864,8 fps

Les også: Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

Selv tastaturet har fargerik bakbelysning.
Selv tastaturet har fargerik bakbelysning.

Veldig myke taster

Tastaturet har uvant myke taster, men de gir fra seg et behagelig og veldig konkret klikk hver gang du trykker på dem, og det gjør det lett å skrive.

De fleste tastene er store og gode, og tastaturet er rimelig godt utnyttet i bredden.

Tastene er også svært stillegående, noe som kan være positivt om du har for vane å bruke maskinen på sengen. Baklys er selvfølgelig på plass, og som seg hør og bør kan du også velge farge på det.

Du får også en stor og god pekeplate med behagelig friksjon og som oppfører seg akkurat som den skal.

God batterilevetid

Batterilevetiden overrasket oss positivt.

Seks og en halv time med produktivitet i Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing, er kanskje ikke noe enormt tall i dagens PC-landskap, men likevel bra når vi tenker på at dette ikke er en maskin hvor batterilevetiden i utgangspunktet er hovedfokus.

Det skal selvfølgelig sies at du ikke kan regne med slike tall om du spiller eller driver med andre ressurskrevende oppgaver, med tanke på at grafikkbrikken har et strømforbruk som er opptil tre ganger så høyt som selve prosessoren.

Det betyr også at det utvikles en god del varme når maskinen blir presset, som igjen fører til at viftene må snurre veldig kjapt. Det gir et litt påtrengende støynivå under last, men viftene spinner heldigvis veldig raskt ned igjen når du lukker spillet eller programmet.

Det skal også nevnes at maskinen er behagelig stille når den ikke blir presset.

TEST: Bose SoundSport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Neonstripene kan gjøres relativt diskrete eller for eksempel knallrosa, om du heller vil ha det.
Neonstripene kan gjøres relativt diskrete eller for eksempel knallrosa, om du heller vil ha det.

Portrik

På tilkoblingsfronten er Alienware 13 relativt godt utstyrt.

Totalt finner vi tre USB-porter, full ethernet-inngang, HDMI- og DisplayPort-porter (bak), separate hodetelefon- og mikrofoninnganger og en egen tilkobling for Alienwares såkalte Graphics Amplifier - en slags dockingstasjon hvor du kan sette inn et desktop-grafikkort og dermed ha tilgang til god ytelse på farten og enda bedre ytelse når du er hjemme.

Konklusjon

Alienware 13 er et slags kinderegg - tre ting i én. Du får god spillytelse i en pakke som er liten og lett nok til å ta med og samtidig har rimelig god batterilevetid.

Med unntak av at støynivået iblant kan være litt påtrengende har vi derfor lite å utsette på denne. Tastaturet er godt, skjermen likeså og byggekvaliteten tilsynelatende topp.

Prismessig ligger testkonfigurasjonen vår på drøye 11.000 kroner, noe som kan sammenliknes med en topp-ultrabook i dag. Du kan for eksempel få Asus Zenbook UX303 med dedikert grafikk, som er en halvkilo lettere og en del tynnere, men ytelsen vil ikke være på langt nær den samme.

Alienware 13 er rett og slett et veldig godt alternativ om du vil ha en maskin i ultrabook-størrelse, men ikke vil inngå store kompromisser på ytelsen. Anbefalt!

Porten til venstre er til for at du kan koble til Alienware Graphics Amplifier og få desktop-grafikk enten på laptopens skjerm eller en eller flere eksterne skjermer. Stein Jarle Olsen
Les også:

TEST: Tre trådløse høyttalere med Spotify Connect

TEST: Mac mini: Apples minste er fortsatt imponerende

TEST: Fitbit Charge: Det beste aktivitetsarmbåndet til nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.