T2

Test: MAC MINI (2014)

Apples minste er fortsatt imponerende

TEST: Mac mini (2014).

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. des. 2014 - 15:24

Mac mini (2014)

Testet utgave: Apple Mac mini MGEN2LL/A

Prosessor: Intel Core i5-4278U

Minne: 8 GB

Grafikk: Intel Iris HD5100

Lagring: 1 TB HDD (5400 RPM)

OS: Mac OS X Yosemite

Pris: 5.990 kroner

Resultater

PCMark 7

  • Score: 3314

PCMark 8

  • Home: 3369

Geekbench 2

  • Score: 7691

Geekbench 3

  • Single core: 2912
  • Multi core: 6111

3DMark

  • Ice Storm: 52991
  • Cloud Gate: 5939
  • Sky Diver: 4177
  • Fire strike: 880

ATTO disk benchmark

  • Read: 61 MB/s
  • Write: 60 MB/s

Mac Mini er fortsatt den litt rare lillebroren i Mac-familien, og en av de få stasjonære maskinene du høyst sannsynlig får plass til i håndveska, sammen med Intels bittelille "Next unit of computing" - NUC.

Sammenliknet med NUC er Mac mini faktisk ganske stor, men med sine snaue 20 centimeter i bredde og dybde og 1,2 kilo er det likevel ikke snakk om noen massiv maskin.

Mellommodell

Testmodellen vår er den i midten av de tre basisutgavene til Apple, med en pris på 5.990 (mot 4.290 og 8.590 kroner for de to øvrige). Den kan by på en tokjernet Intel Core i5-prosessor, 8 GB RAM og en 1 TB stor roterende harddisk.

Grafikken er Intels integrerte Iris-variant, og uheldigvis kan du ikke velge noen modell med dedikert grafikk i noen form.

Designet er akkurat som tidligere både stilrent og lekkert, og de avrundede formene gjør seg fortsatt godt, enten det er på skrivebordet eller i mediesenteret.

TEST: Asus Zenbook UX303LN: Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin

Ytelsen

Ytelsen er strengt tatt heller ikke veldig forskjellig fra forrige modell, som kom sent i 2012. Muligens er også sammenlikningen med den litt urettferdig, siden modellen vi da hadde til test var topputgaven med Fusion Drive og firekjernet Core i7-prosessor.

RAM-mengden som kommer som standard er imidlertid doblet (bortsett fra på den billigste utgaven), og det gjør sannsynligvis at den nye utgaven scorer bedre i PCMark 7, som tester hele systemytelsen, enn hva den forrige gjorde.

Vi ser at den integrerte grafikken har tatt store steg fra tidligere, og 3DMark Vantage-resultatet er for eksempel cirka 50 prosent over resultatet til den forrige.

Ytelse

 PCMark 73DMark Fire StrikeGeekbench 2
Mac mini (late 2014)33148807691
iMac 27" 5K retina3853506510745
iMac 27" (sent 2013)4151405610918
Asus ET2702 (2014)5138271811381
iMac 21,5" entry (mid-2014)29328156384
PCMark måler generell systemytelse, 3DMark grafikkytelse og Geekbench prosessorytelse.
Den nye alt-i-ett-kongen

TEST: iMac 27" retina 5K:

Ingen stor spillmaskin

Det gjør at spillytelsen naturlig nok er noe bedre, men du må fortsatt ta til takke med middels oppløsning eller lave kvalitetsinnstillinger for å kunne spille nyere spill.

Bioshock Infinite gir oss for eksempel 23 bilder i sekundet på 1920x1080 og Very Low, mens Mini karrer seg godt over våre ønskede 30 bilder i sekundet om vi går ned til 1366x768, med nærmere 39 bilder i sekundet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den roterende harddisken er av "bærbar-standard", og roterer bare med 5400 omdreininger i sekundet for å holde varmeutviklingen på et lavest mulig nivå. Det gjør uheldigvis at ytelsen også blir deretter.

Bioshock Infinite-brettet som brukes til testing laster for eksempel på et par-tre sekunder på en rimelig kjapp SSD-disk, mens Mac mini bruker seks-sju ganger den tiden. Disktesten ATTO viser også at maksimal båndbredde på disken er henholdsvis 61 og 60 MB/sek les og skriv.

Uheldigvis er opppgraderingsprisene til Apple rimelig stive - å bytte fra den roterende disken til enten en 1 TB stor Fusion Drive eller 256 GB flashminne koster 1720 kroner.

Vær også oppmerksom på at Apple har fjernet muligheten til å skru av dekselet under for å legge til mer RAM, slik at du nå er helt velsignet det du velger på kjøpstidspunktet. RAM-en er nemlig sveiset fast i hovedkortet.

Det er i og for seg ikke overraskende, ettersom de tidligere har gjort det også med de minste iMac-modellene, men det er verdt å huske på. Og for undertegnedes del er det et visst minus.

Innholdet i boksen er ytterst sparsommelig. Apple har også fjernet HDMI-til-DVI-adapteren de tidligere la ved.
Innholdet i boksen er ytterst sparsommelig. Apple har også fjernet HDMI-til-DVI-adapteren de tidligere la ved.

Strømgjerrig

Noe av det mest imponerende med Mac mini er fortsatt støynivået. Den lager omtrent ikke en lyd så lenge du ikke presser den hardt over en lengre periode, og selv da er det ikke akkurat orkanske nivåer over mini-viftene.

Også strømforbruket er svært lavt. Vårt enkle wattmeter opplyser at forbruket i Windows ligger på mellom 13 og 15 watt når maskinen er uvirksom, mens Mac OS X Yosemite er enda litt mindre strømgjerrig, og drar mellom 8 og 11 watt i uvirksom tilstand.

Selv under full last er forbruket så lavt som under 50 watt.

TEST: Macbook Pro Retina 15": Så mye Macbook får du for 21.000 kroner

Portutvalget er stort sett det samme som tidligere. Firewire-porten er byttet ut med en ekstra Thunderbolt-port.
Portutvalget er stort sett det samme som tidligere. Firewire-porten er byttet ut med en ekstra Thunderbolt-port.

Tilkoblingsendring

På tilkoblingsfronten er det også en liten nyhet. Mac mini har nemlig fått både fått en ekstra Thunderbolt-port og oppgradert til Thunderbolt 2-standarden. Det gir opptil 20 Gbps i båndbredde per port.

Firewire-porten er samtidig tatt vekk fra fjorårets utgave, men altså erstattet med en ekstra Thunderbolt-port.

Ellers er det de samme portene som før, noe som betyr fire USB-porter, ethernet, HDMI-port, lydutgang og -inngang, pluss minnekortleser for SD-kort.

Optimalt sett skulle vi gjerne hatt tilgang til en eller to USB-porter også i front av kabinettet, ettersom det kan være litt knotete å koble til noe for eksempel om du har plassert mini-en i et trangt medierack og trenger å plugge noe i en USB-port.

Trådløs-brikken er også oppgradert til den nye og kjappere 802.11ac-standarden, og maskinen har infrarød mottaker i front, slik at du kan benytte en (Apple-)fjernkontroll om du ønsker det.

Fotavtrykket på skrivebordet er også ekstremt minimalt om du gjør alt annet enn skjerm og strøm trådløst.

Les også: Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet

Dekselet som tidligere kunne skrus av kan ikke lenger fjernes. Det betyr at du ikke kan gjøre noe med konfigurasjonen etter at maskinen har forlatt fabrikken.
Dekselet som tidligere kunne skrus av kan ikke lenger fjernes. Det betyr at du ikke kan gjøre noe med konfigurasjonen etter at maskinen har forlatt fabrikken.

Konklusjon

Det er strengt tatt ikke enormt mye nytt å melde når det gjelder Mac mini. Den har tatt noen steg, spesielt på grafikkfronten, fra forrige utgave, og imponerer fortsatt med sin enormt stillegående drift.

Den roterende harddisken er imidlertid av den trege sorten, og oppgraderingsprisene til Apple er fortsatt stive. Prisene er imidlertid senket noe fra forrige generasjon, men du må fortsatt betale ekstra for mus og tastatur (og eventuelt skjerm), om du ikke har det fra før.

Uavhengig av prisen gjelder fortsatt mantraet fra tidligere tester - Mac mini leverer også denne gang, og vil fungere utmerket både som skrivebords- og mediesentermaskin.

Det eneste du ikke kan gjøre noe særlig av, er spille de aller nyeste spillene - og du kan nok få bedre ytelse i maskiner som koster det samme eller mindre.

Komplett.nos såkalte "Gamer Mini" har riktignok noe kjipere prosessor og halve RAM-mengden, men kan by på et brukbart dedikert grafikkort og langt flere konfigurasjonsmuligheter.

I skrivende stund koster den tusenlappen mindre enn Mac mini - og da kan du både legge på mer RAM og bytte til SSD uten å havne over det Mac mini koster.

Les også:

TEST: iMac 21,5" entry: Slik er den nye «billig-iMac-en»

TEST: Asus ET2702: Slik er Asus' iMac-killer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.