T2

Test: SONY HMZ-T3W

Egotripp-gadget med stor E

TEST: Sony Personal 3D Viewer HMZ-T3W.

25. jan. 2014 - 13:08

Sony HMZ-T3W

 • Oppløsning: 1280x720 per øye
 • Tilkoblinger mottaker: HDMI (MHL) og USB
 • Tilkoblinger sender: HDMI inn og ut
 • Vekt: 320 gram
 • Håndterer signaler opp til 1080p inkludert 3D
 • 2D til 3D-konvertering

 

Vi liker

 • Forbedret passform
 • Kan drives på batterier
 • Trådløs HDMI
 • MHL kompatibel HDMI-inngang på mottakeren
 • Flotte dynamiske bilder
 • Strålende sortnivå
 • Sterk 3D-opplevelse

Minus

 • Fortsatt litt lav oppløsning

 

Pris: 9.899,-

Karakter: 5 av 6

Watt mener: HMZ-T3W er en kongegadget!

Jeg skal ikke nekte for at det begynte å banke hardt i gadgetgenet mitt da Sony viste frem den siste versjonen av personal 3D viewer på IFA-messen i høst.

Nå, noen måneder senere har jeg lekt meg med HMZ-T3 i noen uker, og det banker fortsatt like mye, fordi dette er en kul dings det er veldig lett å falle for.

Futuristisk

Hva er så en personal 3D viewer? Det er et display som man bærer på hodet. Den ser ut som en fremtidsvisjon, men er egentlig en ganske enkel løsning.

Systemet består av en innkapslet brille som består av 2 små OLED-skjermer som hver har en oppløsning på 1280x720. Det er rundt halve oppløsningen til full-HD.

Enheten plasserer man på hodet, og man justerer den på plass med et justerbart hodebånd oppe på hodet, et bånd bak og en pute i pannen. Det høres kanskje komplisert ut, men denne versjonen er mye enklere å justere inn enn de to forgjengerne.

Signalene mottar brillen via en kabel fra en egen boks. Når vi først nevner boksen må vi også nevne to av nyvinningene i denne tredje akten. Sony har nå integrert trådløs HDMI!

Den andre nyheten er at den også går på batterier. Siden den nå er blitt trådløs følger det også med en boks nummer to som inneholder senderenheten for HDMI-signalene.

Her har Sony i tillegg gjort et smart grep. De har lagt til en HDMI-inngang i mottakerenden, det vil si den boksen som er koblet til brillene.

Det betyr at man ikke må benytte den trådløse overføringen til enhver tid. Det er faktisk meget smart, og her kommer forklaringen.

TEST: Google Chromecast: Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

Den tredje utgaven er blitt mer behagelig og enklere å tilpasse enn de foregående.
Den tredje utgaven er blitt mer behagelig og enklere å tilpasse enn de foregående.

Sone 2

Hjemme bruker man selvsagt den trådløse senderen. Den har vi koblet til den ekstra sonen vi har med HDMI på hjemmekinoreceiveren vår. Om man ikke har en egen sone for HDMI kan man koble den til HDMI-utgang nummer 2 eller koble den på den vanlige HDMI-utgangen.

Det kan man gjøre fordi senderen også har en HDMI-gjennomgang. Vi velger rett og slett å benytte sone-utgangen fordi man da kan se på noe annet enn det de andre i stuen ser på.

Når man ønsker å ta med seg HMZ-T3 ut av den vanlige settingen i stuen kan man la den trådløse enheten være igjen og bare ta med seg den enheten som er koblet til selve brillen, rett og slett fordi Sony la til den nevnte HDMI-inngangen.

Inne i mottakeren er det montert et batteri som driver brillene i tre timer om man bruker trådløs HDMI og opptil 7 timer når man kobler den direkte med HDMI.

Det er faktisk ganske lenge og burde rekke til de fleste flyturer eller togreiser for den saks skyld. Det man trenger i tillegg er en kilde, så man bør ta med en bærbar Blu-ray spiller med i det totale budsjettet sammen med et par gode hodetelefoner.

Det følger riktignok med et par ørepropper, men de er ikke egnet til å gi de største lydopplevelser.

TEST: Sony KD-65X9005A: Her starter 4K-moroa for alvor

Det begynner å ligne på noe

Jeg husker fortsatt den første modellen. Den var ekstremt vanskelig å få til å sitte på en fornuftig måte.

Man måtte bytte hodeputer for å få optimal støtte og ville noen andre låne den måtte man bytte igjen og justere seg inn igjen når man fikk dem tilbake. Det var rett og slett ”litt” tungvint.

Den nye utgaven har langt bedre justeringsmuligheter, og man strammer båndene som man strammer en strips, og man holder inne en knapp for å gjøre båndene større.

Panneputen kan man både senke og heve og man kan flytte den ut og inn. Det hele er gjort på noen få strakser. Man skal være obs på at man sannsynligvis på småjustere litt  fordi det er viktig å posisjonere skjermene korrekt foran hvert øye.

Sony har også økt justeringsbredden på skjermene slik at det skal bli enklere å få dette korrekt. Man merker det ganske fort om man ikke har dette på plass. Da blir gjerne bildet uklart og ute av fokus på den ene eller den andre siden.

Kinosal foran øynene

Når man har rigget seg klar er det bare å sette seg ned og kose seg, for dette er nemlig en strålende oppskrift på en god filmopplevelse! Da tenker vi ikke nødvendigvis på illusjonen av å sitte i en kinosal og se på et stort lerret. Det er selvsagt også en del av pakken.

Det som imponerer oss er det strålende sortnivået og dynamikken man får når man ser på film med HMZ-T3W. OLED har en nærmest uendelig kontrast som gir et liv til film som man må oppleve.

Både kontrast og sortnivå ligger på et nivå som er langt bedre enn hva man kan oppleve på kino. Alt er dog ikke rosenrødt med HMZ-T3W heller. Oppløsningen er fortsatt hovedutfordringen. Man skimter pikselstrukturen i bildet. Vi anser allikevel ikke dette for å være en veldig stor utfordring, men vi håper fortsatt at Sony skal greie å presse inn full-HD oppløsning på neste generasjon.

For alt vi vet kan dette vise seg å være en umulighet, men det er lov å håpe. Den andre utfordringen vi ser er interne refleksjoner. De stammer fra sideveggene i de to vinduene man kikker igjennom når man ser på de små OLED-skjermen. Lyse objekter mot mørk bakgrunn gir en refleksjon som vi godt kunne greid oss uten.

Sony har sannsynligvis lagt inn en avstand fra øyet til de to vinduene slik at folk som bruker briller skal kunne bruke disse når de ser på denne, og derfor blir vinduene litt små.

Hadde øynene vært nærmere ville man unngått disse refleksjonene. Når der er sagt er ikke disse svakhetene nok til ødelegge opplevelsen.

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

I praktisk bruk

Jeg hadde enheten med meg på en reise til Japan for å se hvordan denne enheten gjør seg ute i det virkelige livet.

Selv om jeg må innrømme at jeg følte med litt flau da jeg monterte HMZ-T3W på hodet (jeg ventet faktisk til det ble mørkt på flyet…) så var det en vanvittig god følelse å kunne sette på en Blu-ray og bli transformert til det store lerretet i hjemmekinoen!

Med et par B&W P5 på hodet var det heller ikke noe å si på lydopplevelsen. Det er nesten litt naturstridig å høre på responsen man får fra et par hodetelefoner i bassregionen. Film bruker LFE-kanalen flittig, og et par gode hodetelefoner greier å gjengi dette på en troverdig måte.

På flyet  ar det godt å slippe den elendige bilde- og lydkvaliteten man får servert fra flyets underholdningssentral. På hotellrommet kunne jeg legge meg på sengen og transformeres tilbake til hjemmekinoen på få sekunder.

I så måte er dette en maskin man bør ha med seg på tur. Dette har også Sony lagt opp til siden den kommer med en egen veske med plass for enheten og tilkoblingsboksen.

Vel hjemme er det åpenbart praktisk at Sony har gjort enheten trådløs. Da trenger man ikke ta hensyn til lengden på kabelen slik man måtte med forrige modell. Det eneste man trenger er en god stol og noe kaldt å drikke og kvelden er fullendt.

Sony Personal 3D Viewer HMZ-T3W
Sony Personal 3D Viewer HMZ-T3W

Konklusjon

HMZ-T3W er i bunn og grunn en gadget, men for en gadget det er! Bare tanken på å ha en komplett hjemmekino i håndbagasjen når man er på reise er grunn god nok til å ønske seg denne godsaken.

Den leverer gode filmopplevelser når man er på reise, og hjemme kan man få en personlig film og spillopplevelse uten å forstyrre de andre i heimen.

Egotripp med stor E!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Parasound P5: Det billigste highend-produktet på en god stund

TEST: Libratone Loop: Lekker design og imponerende lyd

Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.